#

2SITERT

«Se på de løgnerne», brølte Trump, med pekefingeren rettet mot meg og mine kolleger

Under Trumps tale i Mississippi ble TV 2s USA-korrespondent vitne til hvordan en erfaren taler kan føre en hel folkemengde dit han vil.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjennom dagen vokste køen sakte, men sikkert. De som stod først hadde vært på plass siden 04 om morgenen, femten timer før det var ventet at presidenten skulle tale.

De fleste kom fra Mississippi og Tennessee, men folk hadde også reist helt fra Kentucky, Alabama, Georgia og West Virginia for å få oppleve legenden Donald Trump live.

På ettermiddagen, like før dørene åpnet, var varmen påtrengende. Men de tilreisende var kommet for et show med en mann som vet å levere. Det var verdt noen timers svette.

Utskjelte løgnere

Til enorm applaus fra rundt 10.000 mennesker, entret president Trump salen. De første han følte for å angripe, var oss, pressen, som stod på en egen platting rett foran ham. «Se på de løgnerne», brølte han med pekefingeren rettet mot meg og mine kolleger.

Noen tusen mennesker buet med ham og skrek skjellsord mot oss. Kanskje mer fordi de vet at slikt er med på å fyre opp presidenten, enn fordi de egentlig hater media.

Uansett sørger væpnede vakter for å holde avstand mellom dem og oss. Ja, slik er det i USA i 2018. Journalister må beskyttes mot presidentens tilhengere fordi han oppfordrer til hat.

Dere som synes vi får som fortjent, burde kjent på hvordan det er å stå i et rom med tusenvis av mennesker som skjeller deg ut, ledet an av verdens mektigste mann. Følelsen av hat og ondskap er skremmende.

Som flere av mine kolleger hadde jeg tatt turen til Mississippi fordi vi forventet at presidenten ville kommentere høringene i Senatets justiskomité, som skulle avgjøre hvorvidt hans nominerte kandidat til høyesterett er skikket til jobben eller ikke. Vi fikk det vi forventet, men å se presidenten synke så dypt som han gjorde i sitt angrep på Christine Blasey Ford, var overraskende urovekkende.

Stakkars Kavanaugh

«En mann er i ferd med å bli ødelagt,» ropte presidenten til folket.

Han siktet til høyesterettsnominerte Brett Kavanugh. Mannen som nå har fortalt hele verden at han er glad i øl, men aldri har gjort noe galt.

Så gikk han løs på Christine Blasey Ford.

Sist torsdag satt hun i Senatet og forklarte at hun helst ville unngått det hele. At hun ikke ønsket å stå frem med sin historie om et seksuelt overgrep som skjedde for flere tiår siden. Men hennes samvittighet tillot ikke at hun holdt overgrepsanklagen for seg selv. Ford ønsker å forhindre at Kavanugh utnevnes til dommer på livstid.

Trumps angrep på Ford

Fem dager senere står presidenten på en scene i Mississippi. Han forsøker på et klønete vis å etterlikne utspørringen av Christine Blasey Ford i Senatet.

«Hvordan kom du deg hjem? Jeg husker ikke,» apet presidenten.

«Hvordan kom du deg dit? Jeg husker ikke».

«Hvor var du? Jeg husker ikke,» fortsatte presidenten og lot seg hisse opp til å fortsette av den jublende massen.

«Hvor mange år siden var det? Jeg vet ikke,» hermet Trump.

Trump-tilhengernes latter slo mellom veggene i det store arena-anlegget. Et større show kunne de neppe ha drømt om. At han skulle være så drøy? USAs president som gjør narr av en kvinne som har vitnet om et seksuelt overgrep.

Den virkelige løgneren

«Jeg drakk en øl – det er alt jeg husker,» skrek presidenten, som om det var Christine Blasey Ford han siterte.

Men det var ren løgn. Alle vi som så høringen i Kongressen, president Trump inkludert, vet at Ford fortalte om svært mange detaljer fra det som skjedde på en fest sommeren 1982.

Om hvem som gjorde hva, og hvordan de to guttene i rommet lo mens hun ble utsatt for et overgrep.

Uverdig

Det var en svært uverdig forestilling. Den lærte meg ikke noe nytt om president Trump, men den sa meg ganske mye om hvordan en folkemasse lar seg bevege dit en erfaren taler ønsker.

Etter å ha deltatt på et par av disse folkemøtene, ser jeg verdenshistorien i et helt nytt lys. Jeg forstår litt mer av hvordan det kan gå aldeles galt, og jeg liker det ikke.

Det hvite hus forsvarer presidenten og sier han bare forklarte fakta. At han siterte Ford. Nei, Sarah Huckabee Sanders (presidentens talskvinne). Jeg var i salen. Donald Trump løy og latterliggjorde kvinnen som hevder seg utsatt for et overgrep. Alle som hevder noe annet lyver med han, og kan ikke ha vært i samme rom som meg tirsdag kveld.

Jeg orker knapt tenke på hvordan Christine Blasey Ford har det i dag. Hvor mye hun må angre på at hun i det hele tatt stod frem for nasjonen, for å gjøre det hun følte var det eneste riktige.

Massiv kritikk av Trump

Amerikanerne er selvfølgelig ikke upåvirket av presidentens offentlige uthengingen av et overgrepsoffer. Mange, ja sikkert et stort flertall, tar avstand fra presidentens mobbing. Det var tross alt bare noen tusen mennesker som jublet han frem i Mississippi.

Ikke uventet har demokratene uttrykt i sin avsky. Men det har også en rekke republikanere. Blant dem er tre senatorer som ennå ikke har gjort det klart om de vil stemme inn Brett Kavanaugh som USAs neste dommer til høyesterett eller ikke. Trump er avhengig av disse stemmene for å få Kavanaugh.

Senator Jeff Flake beskrev Trumps oppførsel som svært ufølsomme. Susan Collins sa at det presidenten gjorde var helt feil, mens Lisa Mukowski kalte det helt uakseptabelt.

Det er bare litt over én måned til mellomvalget til kongressen. Presidenten har planlagt en rekke slike folkemøter de neste ukene for å mobilisere republikanske velgere. I kongressen er det nok stadig flere av Trumps partifeller som kunne ønsket seg at han ikke holdt flere møter, og at han sluttet å tvitre.

For er det én ting vi alle vet om Donald Trump, så er det at vi ikke har peiling på hva vi kan vente oss.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook