Høyesterettskandidat Brett Kvanaugh, her under den første høringen i senatets justiskomité..
Høyesterettskandidat Brett Kvanaugh, her under den første høringen i senatets justiskomité.. Foto: Saul Loeb

FBI-rapport om Kavanaugh ventet til Senatet senest torsdag

Senatet vil trolig motta FBIs rapport om overgrepsanklagene mot høyesterettskandidat Brett Kavanaugh innen torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle de 100 senatorene vil kunne lese rapporten når den er overlevert, men det er uvisst om innholdet blir offentliggjort.

Bakgrunnssjekk er en rutinemessig del av nominasjonsprosesser og blir vanligvis levert til Senatet uten mye furore. Denne gangen vil FBIs rapport imidlertid legges fram i et sikret rom som vanligvis brukes for konfidensielle saker.

Vil begrense Kavanaugh-debatt

Samtidig har Senatets leder Mitch McConnell begjært en avstemning på fredag om hvorvidt Kavanaugh-debatten i Senatet skal begrenses, slik at saken kan gå videre. Begjæringen ses på som et viktig skritt på vei mot en endelig avstemning om Kavanaughs kandidatur.

Den endelige avstemningen ble utsatt da både demokratiske og republikanske senatorer som ennå ikke hadde bestemt seg, ba om en FBI-sjekk av anklagene mot Kavanaugh.

Trump bekymrer republikanere

Med knappest mulig flertall i senatet – 51 mot 49 senatorer – er det flere republikanere som frykter at president Donald Trump kan ha komplisert arbeidet med å få godkjent Kavanaugh.

Trump gjorde tirsdag narr av Christine Blasey Ford, Kavanaughs anklager. I etterkant har tre republikanske senatorer kritisert presidenten for dette.

– Jeg mener det var upassende og, etter mitt syn, uakseptable utspill, sier en av senatorene, Lisa Murkowski.

– Å ta opp noe så sensitivt på et politisk folkemøte er bare ikke riktig gjort. Jeg skulle ønske han ikke gjorde det. Det er ganske opprørende, sier kollega Jeff Flake.