Politiet satte i gang en massiv etterforskning da vitner så offeret bli kidnappet i sin egen bil. Her jobber en kriminaltekniker på Holmlia.
Politiet satte i gang en massiv etterforskning da vitner så offeret bli kidnappet i sin egen bil. Her jobber en kriminaltekniker på Holmlia. Foto: TV 2

skalv og gråt:

Young Bloods-medlemmer måtte gå ut da offeret skulle forklare seg

Borgarting lagmannsrett (TV 2): Mannen som ble kidnappet av gjengen Young Bloods fremsto som redd og svært preget da han forklarte seg i retten. Enkelte stiller imidlertid spørsmålstegn ved offerets troverdighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har gått tre år siden han fikk juling på en parkeringsplass på Holmlia. Skrekkslagne naboer ble vitne til at han ble lempet inn i bagasjerommet på sin egen bil.

Deretter ventet to døgn med særdeles grov mishandling i en leilighet sør i Oslo. Offeret, en 50 år gammel mann, skal blant annet ha blitt nektet å gå på do. Da han gjorde fra seg i buksa, ble han straffet.

Det hele endte med at offeret ble dumpet i skogen med klar beskjed om at det ville gå utover hans familie hvis han snakket med politiet.

I Oslo tingrett i mars ble fire menn med tilknytning til Young Bloods og en 40 år gammel kvinne dømt til lange straffer etter kidnappingen.

Offeret kjørte en BMW X5, og det var hans egen bil som ble brukt under kidnappingen.
Offeret kjørte en BMW X5, og det var hans egen bil som ble brukt under kidnappingen. Foto: Politiet

Skalv og gråt

Denne uka startet ankesaken mot de fire gjengmedlemmene og kvinnen i Borgarting lagmannsrett. Kidnappingsofferet inntok tirsdag ettermiddag vitneboksen. Da fremsto han som svært preget.

De fem tiltalte måtte forlate salen da han skulle vitne.

50-åringen skalv og gråt åpenlyst da han fortalte om tiden i fangenskap. Som følge av voldsepisoden er han diagnostisert med blant annet posttraumatisk stresslidelse og angst. Han sliter også med å sove.

Forsvareren til den 40 år gamle kvinnen, Sigurd Klomsæt, mener imidlertid ikke at offeret fremstår som troverdig.

– Han ristet, skalv og var tydelig på at det var en stor belastning å vitne. Det gjorde han også i tingretten. Jeg forstår at det er en belastning å vitne, men jeg observerte ham utenfor rettslokalet der han ikke fremsto på langt nær like preget, sier Klomsæt.

– I politiavhørene etter hendelsen har han heller ikke slike reaksjoner, sier forsvareren.

Sigurd Klomsæt forsvarer den tiltalte kvinnen (40).
Sigurd Klomsæt forsvarer den tiltalte kvinnen (40). Foto: NTB Scanpix

– Han er psykisk syk

Bistandsadvokaten til 50-åringen, Willy Saar Pedersen, sier at det ikke er noe nytt at forsvarerne forsøker å så tvil om troverdigheten til offeret.

– Min klient er sterkt preget av det han har opplevd, og han har hatt et funksjonsfall som følge av det han ble utsatt for, sier han.

Pedersen viser også til at Oslo tingretts klare oppfatning var at han ble påført betydelig skade som følge av bortføringen.

– Han har ikke slike skuespillerferdigheter. Dette er en veldig alvorlig sak, og han har blitt psykisk syk. Dette reaktiveres i situasjoner hvor han må gjennomgå det han har opplevd, sier Pedersen.

Kritiserer systemet

Øyvind Bratlien, som forsvarer en av de tiltalte mennene i kidnappingssaken, vil ikke kommentere offeret spesifikt, men sier følgende på generelt grunnlag:

– Det er en stor svakhet ved vårt system at sosionomer, leger, sykepleiere og psykologer ukritisk legger de fornærmedes forklaring til grunn uten kritiske vurderinger eller motforestillinger når diagnoser stilles, sier han.

Advokat Øyvind Bratlien forsvarer en 21 år gammel mann som har erkjent delvis straffskyld i kidnappingssaken.
Advokat Øyvind Bratlien forsvarer en 21 år gammel mann som har erkjent delvis straffskyld i kidnappingssaken. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

– Det er tilfelle også i denne saken. Mange diagnoser vil enkelt kunne spilles med troverdighet, og vi har ikke et system for å fange opp dette. Hvem som spiller kan vi ikke vite sikkert, og vi har ikke noe politi som kontrollerer dette og de tiltalte har ingen, sier Bratlien.

Det er satt av tre uker til kidnappingssaken. Like før saken startet, ble det kjent at den antatte lederen av Young Bloods (27) nå er siktet for å ha initiert kidnappingen.