«HIMMELKRIG»: Vil høytrykket i øst holde lavtrykkene unna, eller vil de klare å gå østover og innover landet? Det er det store spørsmålet for meteorologene før den andre halvdelen av landet tar høstferie neste i uke.
«HIMMELKRIG»: Vil høytrykket i øst holde lavtrykkene unna, eller vil de klare å gå østover og innover landet? Det er det store spørsmålet for meteorologene før den andre halvdelen av landet tar høstferie neste i uke. Foto: StormGeo

«himmelkrigen» som avgjør høstferie-været:

– Kamp mellom høytrykk i øst og lavtrykk i vest

Storm-meteorologen jubler over helgeværet, men dette gir ham hodebry.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lavtrykkene har nærmest stått i kø utenfor kysten av Vest- og Midt-Norge den siste tiden, men til helgen kan store deler av landet juble over høyst brukbart høstvær.

Kaos-været tar seg nemlig en pause i helgen.

– Det er veldig bra timing, nå som mange i øst avslutter høstferien, mens de på andre siden av fjellet starter sin. Det blir en fin helg og folk må komme seg ut for å nyte de fine høstfargene, er gladmeldingen fra meteorolog i StormGeo, Roar Teigen.

STORM.NO: Sjekk været for der du bor

Krystallklar melding

Det bygger seg nemlig opp et høytrykk i Sør-Norge i helgen, og særlig søndagen blir bra. Lørdagen blir også brukbar, særlig sør på Østlandet.

Dermed ligger det garantert an til hyttekos for mange. Det betyr stor utfarttrafikk fra byene, men de som skal til fjells de nærmeste dagene er simpelt hen nødt til å legge om til vinterdekk.

– Det vil bli mye vær fredag. I vestlige fjellområder vil det være snø fra omtrent 1000 meter. Det er fare for at snøen blir liggende på høyfjellet. Det vil være idioti å kjøre til fjells uten vinterdekk nå, er den krystallklare meldingen fra meteorologen.

Storm og ti meter høye bølger

Torsdag og fredag kan i det hele tatt bli røff for Vest- og Midt-Norge.

– Det blir mye nedbør utover torsdag ettermiddag og kveld. Totalt for det neste døgnet vil det bli 50-60 mm nedbør i Sogn og Fjordande og på Sunnmøre, og kanskje opp i en 30-40 mm i Hordaland og resten av Møre og Romsdal. Fredag vil det være bygevær, det er mulighet for opp i 30 til 40 på Vestlandet og Møre.

Samtidig blir det en del vind på fredag, særlig i Midt-Norge der man nok en gang kan få kjenne på vindstyrke opp mot full storm styrke utsatte steder-

– Det blir veldig kraftig vind på kysten fra Stad og i Møre og Romsdal. Det vil bli liten og kan bli opp mot full storm enkelte utsatte steder på fredag. Den kraftige vinden vil holde seg hele dagen, og det kan komme opp mot ti meter høye bølger på kysten i Midt-Norge. Det kan blåse kuling på fjellet, men vil blåse vesentlig mindre i resten av landet, sier Teigen.

Guffent i nord

Nordover i landet må man belage seg på en kald og guffen helg

– Fredagen blir det et skille, mellom Nordland og de to nordligste fylkene. Det blir veldig guffent i Nordland på fredagen med kuling, regn og sludd og snø i fjellet. Troms og Finnmark slipper unna med lettere vær.

– Helgeværet i nord er preget av kjølig luft og bygevær. Det vil kun være noen få plussgrader på dagtid og nedbøren vil komme som regn og sludd i lavlandet. Fra 400 meter kommer nedbøren som snø, og den vil bli liggende.

– I helgen roer været seg ned i hele landet, men det er først og fremst Sør-Norge som får se mye til solen. I nord vil man måtte nøye seg med sporadiske solgløtt, fortsetter meteorologen.

«Himmelkrig» avgjør ferieværet

Det er garantert mange som allerede nå lurer veldig på hvordan været blir i neste uke når den andre halvdelen av landet tar høstferie. For å få et helt klart svar, må man trolig vente noen dager.

Meteorolog Teigen forteller nemlig at det ligger an til å bli en «kamp» mellom et lavtrykk i øst og lavtrykk i vest. Detaljene er derfor ennå usikre.

– Vi vil ha et værregime med høytrykk i øst og lavtrykk som kommer inn i fra vest. Det store spørsmålet er om lavtrykkene klarerer å presse seg østover eller om høytrykket kan presse seg litt vestover og holde lavtrykkkene unna. Uansett blir det mildere vær fordi mild luft fra sør går nordover mellom disse trykksystemene.

STORM.NO: Få oppdatert værmelding for der du bor!

De som klarer seg over helgen uten å legge om dekk, kan dermed senke skuldrene i neste uke, vel vitende at man nå har enda bedre tid på seg til å utsette det til siste liten ...