Sofie (29) unngikk skole og venner på grunn av kvisene

Hudproblemene dominerte tenårene til Sofie Frøysaa (29). – Kvisene var det eneste jeg så, forteller hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er noe forfatter og komiker Sofie Frøysaa har gruet seg å snakke om. Hvordan huden så ut og dominerte mye av ungdomstiden hennes.

– Hver morgen gikk jeg foran speilet for se hvordan huden så ut. Kvisene var det eneste jeg så, forteller hun.

29-åringen blir trist når hun tenker på hvor mye tid det gikk med på å tenke på huden. Det ble så ille at hun til tider unngikk både skole og venner

– Jeg droppet å gå på skolen og droppet å være med på ting. På vinteren var jeg livredd for det hvite lyset, og da kunne jeg ikke sminke meg så mye. Om sommeren var det også et problem. Det var altoppslukende og jeg tenkte på det hele tiden, sier Frøysaa

Se hvilke råd hudlege Michael Zangani kommer med i videovinduet øverst i artikkelen.

Ville ikke at noen skulle ta på ansiktet

Når folk så på henne, følte hun at de bare så kvisene.

– Mamma syntes at det var veldig frustrerende. Hun merket at det var såpass ille at hun ikke fikk lov til å stryke meg på kinnet mitt. Hun synes jo jeg bare var fin som jeg var, sier 29-åringen.

Hun og moren oppsøkte hjelp, og Frøysa sier hun har prøvd alt av produkter som skal gi henne en bedre hud.

FLERE TIMER FORAN SPEILET: Komiker og forfatter Sofie Frøysaa forteller åpent om hudproblemene som dominerte tenårene. Foto: Privat.
FLERE TIMER FORAN SPEILET: Komiker og forfatter Sofie Frøysaa forteller åpent om hudproblemene som dominerte tenårene. Foto: Privat.

Ødela alle bildene fra tenårene

På et bilde fra videregående smiler en ung Frøysaa. I forkant av dette bildet brukte hun to til tre timer for å sminke seg.

– Jeg brukte masse pudder for å skjule det verste. Jeg stod to til tre timer foran speilet før dette bildet ble tatt, sier hun.

Dette bildet er at av de få bildene som eksisterer fra denne perioden. Resten av bildene fra ungdomstiden er fjernet.

– Jeg har tusjet over og revet ut av fotoalbumene. Det er jo kjempetrist at jeg den gang følte at jeg måtte gjøre det.

Hun sier at det eneste hun så var kvisene sine.

– Det er trist at jeg hadde det så dårlig med meg selv at jeg ikke følte at det kunne være noen bilder engang og at jeg lot det styre så mye av hverdagen min.

– Man er så mye mer
​I dag holder Frøysaa foredrag og arrangerer «Tabukveld» på Kulturhuset i Oslo der hun tar opp temaer som mange synes det er vanskelig å snakke om.

–Jeg møter masse unge mennesker som er overlatt til seg selv og sitt eget selvbilde. Man må snakke mer om at kroppen har andre funksjoner enn utseende ditt. Man er så mye mer enn det.