Foto: Coop

Advarer mot svindel-melding: – Ikke trykk på lenken!

Har du fått en SMS eller mail fra Coop om at du har vunnet store premier? Ikke trykk på lenken, advarer Coop.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Vi feirer bursdag! Glade kunder får store premier denne uken» står det å lese i en av svindelmeldingene som sendes ut. Deretter følger en liste med navn, der ett av dem er ditt, med en lenke som du skal trykke på.

– Dette er et svindelforsøk. Ikke trykk på lenken, men slett hele meldingen. Dette kommer ikke fra oss, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Verlo Alisøy i Coop til TV 2.

Hun forteller at de mottar svært mange henvendelser om slike svindelforsøk nå. Denne formen for E-post- og sms-svindel er ikke uvanlig.

Coop opplever av og til topper med slike svindel-meldinger som blir sendt ut til forbrukerne.

For godt til å være sant

– Vi hadde en stor topp før jul i fjor, deretter i sommer og nå en ny på høsten. Vi prøver å nå ut og advare kundene våre via Facebook og på hjemmesiden vår, sier Verlo Alisøy .

I løpet av 2018 mottok Coop 2050 henvendelser om svindel. Bare i august og september kom det inn 636 meldinger på Facebook om svindelforsøk.

Kommunikasjonsrådgiver Silje Verlo Alisøy i Coop
Kommunikasjonsrådgiver Silje Verlo Alisøy i Coop

– Virker meldingen du får for god til å være sann, så er den oftest det, sier Verlo Alisøy.

De aller fleste som tar kontakt med Coop etter å ha mottatt slike meldinger, har gjennomskuet at det er et svindelforsøk.

– Det er ofte snakk om konkurranser man aldri har meldt seg på. Det er dårlig språk, hvor det helt tydelig er blitt brukt google translate. I tillegg er avsenderadressen ikke en Coop-adresse. Dersom vi i Coop sender ut noe, vil avsenderadressen alltid være coop.no, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Sammfunnsproblem

Sikkerhetssjef Soner Sevin i Coop sier at modusen til svindlerne har skiftet. Tidligere var de mest ute etter forbrukernes personopplysninger, mens nå er hovedfokus kredittkortopplysninger.

– Vi har tatt initiativ til et samarbeid med andre butikkkjeder og næringslivets sikkerhetsråd for å samle kreftene for å bekjempe denne typen kriminalitet. Til nå har vi avslørt et par internasjonale selskap, og stanset en del utsendelser, men det er ikke så lett å stanse bakmennene, sier Sevin til TV 2.

Sikkerhetssjefen mener denne typen svindelforsøk er ett alvorlig problem for samfunnet.

– Vårt samfunn er basert på tillit. Dette er lettjente penger for svindlerne, som utnytter nordmenns tillit til systemet, sier Sevin som anbefaler alle som utsettes for slik svindel om å politianmelde forholdet.