STÅLNAGLER: Jegere på Østlandet går til anskaffelse av slike vester for å beskytte sine firbente jaktkamerater. Foto: David Lundgren/Dogtech
STÅLNAGLER: Jegere på Østlandet går til anskaffelse av slike vester for å beskytte sine firbente jaktkamerater. Foto: David Lundgren/Dogtech

Beskytter hunder med «ulvevester»

Frykt for ulveangrep gjør at jegere utstyrer hundene sine med spesialvester med nagler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er klart at når flere og flere bikkjer blir tatt, så forsøker man så godt man kan å beskytte hunden. Folk er jo glade i hundene sine, sier Knut Arne Gjems til TV 2.

Gjems er leder for Norges jeger- og fiskerforbund (NJFF) i Hedmark. Han har brukt ulike vester i flere år, både vester med pigger og vester med strøm.

– Fare for angrep

Også i Østfold er bruken av slike vester utbredt.

Ifølge NRK har Rovviltprosjektet i Hobøl, Spydeberg, Skiptvet og Våler finansiert vester til de lokale jaktlagene.

– Vi har et etablert ulverevir i distriktet, Hobølreviret, så det er en fare for angrep både på husdyr og jaktbikkjer, sier leder for Rovviltprosjektet, Andreas Helbæk jr., til TV 2.

– I helga ble 15-20 sauer drept av ulv i Våler i Østfold, legger han til.

30 hundeangrep

Om man jakter med løshund i ulverevir, er det en fordel å bruke vest, sier Knut Arne Gjems.

– Årsaken er en voldsom vekst i bestanden av ulv, spesielt i Hedmark, men også i Østfold og Akershus. Bare i Hedmark var det 30 ulveangrep mot hund mellom 2015 og 2018. Senest på tirsdag ble det tatt en hund mellom Nord-Odal og Eidsvoll, langt utenfor ulvesonen, sier Gjems.

En skikkelig vest koster nærmere 5000 kroner. Materialet er basert på kevlar, og vesten er utstyrt med pigger i rustfritt stål. Ifølge produsenten beskytter produktet mot angrep fra både villsvin og ulv.

Lang tradisjon

Gjems sier at slike vester ikke gir 100 prosent trygghet, men han kjenner til tilfeller hvor vesten har reddet hund som er blitt angrepet av ulv.

– Det er noen negative sider også. En del hunder liker ikke å ha på seg vest, og det kan bli varmt nå tidlig på høsten. Men når situasjonen er som den er, gjør man så godt man kan for å beskytte hunden og da er ulvevest et alternativ, sier Gjems.

STRØM-VEST: Denne typen vest gir ulven elektrisk støt om den går til angrep. Foto: Finn Disenbroen
STRØM-VEST: Denne typen vest gir ulven elektrisk støt om den går til angrep. Foto: Finn Disenbroen

Det er spesielt under løshundjakt at hundene er utsatt for angrep fra ulv. Norges jeger- og fiskerforbund i Hedmark mener ulvebestanden er blitt så stor at det også bør innføres lisensjakt på ulv også innenfor den såkalte ulvesonen øst for Glomma.

– Det er drevet løshundjakt i 400 år. Dette er en lang tradisjon, sier lederen for NJFF i Hedmark.