Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den idylliske stranden i Maya Bay på Ko Phi Phi-øya i Krabi, Thailand, ble berømt etter storfilmen «The Beach» med Leonardo DiCaprio i 2000.

Før filmen var bukta et paradis omringet av høye klipper, frodig planteliv, kritthvit strand og glassklart vann. Koraller og dyrelivet i sjøen blomstret. Bare de aller færreste kom seg dit med private båter.

Men filmen gjorde stranden verdenskjent i rekordfart. Så mange som 5000 turister daglig har vært en stor belastning for økosystemet.

I juni ble stranden midlertidig stengt for å gi naturen rom for å reparere seg selv. Men det har vist seg at ødeleggelsene var mye større enn fryktet.

Onsdag erklærte myndighetene at de stenger stranden for turisme på ubestemt tid, melder AFP.

– Vi har gjort evalueringer hver måned, og funnet omfattende ødeleggelser, sier Songtam Suksawan fra nasjonalpark-myndighetene til AFP.

Her er stranden lagt øde etter at myndighetene stengte stranden for turisme.
Her er stranden lagt øde etter at myndighetene stengte stranden for turisme. Foto: Thai National Park, Wildlife and Plant Conservation Department

– Det tar lang tid å reparere slikt. Stranden er helt ødelagt, inkludert plantelivet rundt, sier han.

Han viser AFP bilder av små trær som er røsket opp med roten, og den hvite sanden har trukket seg innover i skogen. Båttrafikken inn og ut fra stranden har også ødelagt korallrevet i området.

Stranden kommer ikke til å bli åpnet før økosystemet har normalisert seg igjen.

Klimaendringer er også noe som bekymrer myndighetene. Økt temperatur i havet, og mange uvær gjør koraller særlig sårbare. Dette kan også føre til at det tar enda lenger tid for naturen å reparere seg selv.

Stengingen av stranden er ikke ukontroversiell. Mange mennesker lever av turisme, og de går vanskelige tider i møte.

– Folk må forsatt spise. Thailandske myndigheter må finne ut hvordan de skal støtte de som mister livsgrunnlaget sitt, sier turistsjef i Pacific Asia Travel Association, Paul Pruangkarn.