Torbjørn: – Føler meg ensom i pappaperm Ann Helen: – Provoserende og sytete

Småbarnspappa Torbjørn Mohn-Haugen tar et oppgjør med manglende sosialt tilbudet til fedre i permisjonstiden. Han får null sympati fra Ann Helen Hofseth Samuelsen.

«Jeg elsker sønnen min, men han spiser på klosser eller ikke vil kle på seg. Jeg er intenst til stede hele dagen, og det er gøy. Men så, når han sover eller jeg triller ham rundt og «spacer» ut et øyeblikk, føler jeg meg litt ensom og ganske udugelig».

Slik starter småbarnspappa Torbjørn Mohn-Haugen et leserinnlegg i Aftenposten som har fått stor oppmerksomhet de siste dagene.

For mens mammaene har barsel-grupper på Facebook og utallige mammablogger, har ikke far det samme nettverket de kan lene seg på, mener Mohn-Haugen.

Følte seg ensom

Han forteller at han har fått tilbakemelding fra flere andre fedre som kjenner seg igjen i det han har skrevet, men han har også måttet tåle kritikk fra småbarnsmor Ann Helen Hofseth Samuelsen, som lot seg provosere av innlegget.

«La oss ikke starte konkurransen om hvem som har det tøffest i foreldrepermisjon. Da blir far grust av mor», skriver hun i sitt svar i ​Aftenposten.

Onsdag morgen møttes de to til debatt på TV 2 Nyhetskanalen, og Mohn-Haugen forklarte nærmere hvorfor han gikk til skrittet å skrive leserinnlegget.

– Kvelden jeg skrev det følte jeg meg faktisk ensom. Jeg hadde brukt dagen på å reflektere over dette med min sønn sovende på brystet mitt. Jeg kjente at jeg ønsket å skrive et innlegg for å få respons og finne andre fedre eller mødre som ville finne på noe. Ut fra det jeg har sett så har mødre flere sosiale arenaer i permisjonen enn fedre, blant annet gjennom Facebook-grupper, sier Mohn-Haugen.

– Sytete!

Det får motdebattant Hofseth Samuelsen til å reagere, og karakteriserer leserinnlegget som «sytete».

– Jeg ble provosert og så på det som et litt sytete innlegg, fordi det ble lagt fram som at permisjonstiden er vanskeligere for far enn for mor. Det er jeg helt uenig i. Jeg mener fedrene har bedre forutsetninger for å være sosial. Det er ofte enklere for dem å komme seg ut fordi barnet er eldre og mer forutsigbart når de fleste har permisjon. Fedrene har heller ikke de fysiske begrensingene som veldig mange mødre har. Jeg mener de har bedre forutsetninger for å skape seg det nettverket, for vi mødre får ikke noe gratis vi heller, sier Hofseth Samuelsen.

Se hele debatten i vinduet øverst!

Mohn-Haugen understreker at han ikke hevder at kvinner har det lettere enn menn, men står fast ved at fedre har vanskeligere for å etablere et sosialt nettverk.

– Det er ikke så lett å finne andre fedre der ute. Jeg tenker alle fedre trenger de stedene de kan møtes. Det tror jeg ikke er så enkelt, og det er også den responsen jeg har fått på innlegget mitt. Det er en del fedre som føler seg ensomme og ikke har det nettverket de skulle ønske, sier han.

Hofseth Samuelsen mener permisjonsfedre flest, slett ikke har noe å klage på, og mener pappaene ofte får en svært lett reise sammenlignet med mødre.

– Jeg synes også at far får veldig billig skryt. Ofte skal det ikke så mye til før far blir skrytt opp i skyene for hvor fantastisk han er, mens det blir tatt for gitt at mor naturlig skal mestre morsrollen, sier hun, og legger til at man ofte kan ha godt av å føle litt på ensomheten.

Mohn-Haugen synes det er dumt at Hofseth Samuelsen har tolket debatten til å være en slags konkurranse mellom fedre og mødre.

– Jeg føler meg veldig misforstått om det blir sett på som en konkurranse mellom fedre og mødre. Jeg føler man må få lov til å ta opp disse tingene uten at man skal bli trykket ned, sier han.

– Flere føler seg ekskludert

Hofseth Samuelsen mener at fedrene selv må legge ned en større innsats for å skaffe seg et nettverk i permisjonstiden.

– Fedrene må selv komme på banen. De må ta ansvar for å lage seg disse forumene. Det er det mødrene har gjort, fastslår hun.

Mohn-Haugen etterlyser imidlertid at også helsestasjonene er mer bevisste på å legge sosialt til rette for fedrene, og viser til en fersk studie der det fremgår at enkelte fedre føler seg ekskludert i møtet med helsestasjonen.

– Fedre har selv et ansvar, og det var en av de tingene jeg håpet vi skulle får til gjennom innlegget. Flere har kontaktet meg og har lyst til å lage pappagruppe, så vi får se. Jeg synes også det er helsestasjonens rolle. I en nylig studie gikk det frem at en del fedre føler seg ekskludert i møtet med helsestasjonen. Jeg tror vi må tenke litt på at helsestasjonene bør legge mer til rette for menn, sier han.