BØTELAGT: Fan Binbing skylder over én milliard kroner til kinesiske myndigheter.
BØTELAGT: Fan Binbing skylder over én milliard kroner til kinesiske myndigheter. Foto: Anne-christine Poujoulat

Sporløst forsvunnet siden juni:

Nå har det kommet livstegn fra stjernen

Den kinesiske skuespilleren Fan Binbing (36) har vært forsvunnet i flere måneder, men nå har hun gitt lyd fra seg på sosiale medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fan Bingbing, en av Kinas mest berømte skuespillere, har vært sporløst forsvunnet siden i sommer.

Hun er en av landets best betalte stjerner og har ikke blitt sett offentlig siden juni. Den gang besøkte hun et sykehus i Tibet.

Fans plutselige fravær fra offentligheten har fått ryktene til å begynne å gå. Mange har hevdet at det er kinesiske myndigheter som står bak forsvinningen.

Bøtelagt

Nå viser det seg at skuespilleren har blitt bøtelagt for skatteunndragelse.

Ifølge nyhetsbyrået AFP, er Fan pålagt å betale 883 millioner kinesiske yen, som tilsvarer over én milliard norske kroner, for det hun angivelig skylder i skatt og bøter.

Dersom hun betaler innen en gitt tidsfrist, slipper skuespilleren straffeforfølgelse.

Sosiale medier

Fan, som har vært som sunket i jorden siden i sommer, har nå gitt liv fra seg på sosiale medier. På nettstedet Weibo, som anses som den kinesiske versjonen av Twitter, beklager hun blant annet til tilhengerne, samfunnet og myndighetene.

«Uten partiet og landets gode politikk og uten den kjærlige oppmerksomheten fra massene, ville det ikke vært noen Fan Bingbing,» skrev hun.​

Videre lover hun at hun vil gjøre det hun kan for å betale tilbake pengene.

Startet med filmkontrakt

Fans problemer startet da en kopi av det som skal være en av hennes filmkontrakter ble lekket på nettet på sosiale medier i mai. Skuespilleren skal ha hatt to forskjellige kontrakter, der hun i den ene ble tilbudt 10 millioner yuan, og i en annen, privat, kontrakt tilbudt 50 millioner yuan, ifølge den kinesiske tabloidavisen Global Times.

Denne formen for skatteunndragelse er i Kina kjent som yin-yang-kontrakter, og går ut på at den første, mindre kontrakten, rapporteres til myndighetene, mens den andre, større kontrakten behandles som skattefri inntekt.​