Theresa May under intenst press – bes sette en dato for når hun skal gå av

Statsministeren forsøker å samle et splittet parti fem måneder før brexit – er under sterkt press for å trekke seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Theresa May talte til partiet under landsmøte torsdag.

Mange omtalte i forkant dagen som en skjebnedag for den britiske statsministeren. Hun er under sterkt press i sitt eget parti. Mange ministre krever at hun setter en dato for dagen hun går av, skriver The Telegraph.

Noen mener May bør gå av dagen etter Storbritannia formelt løsriver seg fra EU i mars 2019. Andre mener hun kan sitte noe lenger, så lenge hun lover å gå av før 2020.

Det var imidlertid lite som tydet på en presset May som talte. Hun startet seansen med en selvironisk dans, og gjorde narr av sin egen opptreden under samme tale året i forveien, da hun hostet ukontrollert, sølte vann, og veggen bak henne løsnet.

– Ikke redd for «no deal»

Storbritannias statsminister sa under talen at hun lover å respektere folkeavstemningen som ga flertall for brexit, og nekter å utelukke «no deal».

– Ingen ønsker en god avtale mer enn meg, men det har aldri betydd at vi skal få en avtale til enhver pris. Storbritannia er ikke redd for å gå ut uten avtale hvis vi må, sa May på De konservatives landsmøte i Birmingham onsdag.

Hun sa at hun ikke kan utelukke en brexit uten noen avtale, fordi det vil svekke britenes forhandlingsposisjon.

– Den frie bevegelsen av mennesker skal avsluttes én gang for alle, sier May og lover at Storbritannia skal ta tilbake kontrollen over grensene og innvandringen.

Splittet parti

Det konservative partiet i Storbritannia er splittet, og mange mener brexit-planen gir EU alle fordeler, og Storbritannia alle ulemper.

Tidligere utenriksminister Boris Johnson er blant kritikerne. Johnson trakk seg fra regjeringen i protest da May la fram sin brexit-plan før sommeren, og kjørte knallhardt mot statsministerens brexit-plan under en tale på sidelinjen av De konservatives landsmøte tirsdag.

Chequers-planen

Mange er spesielt kritisk til den såkalte Chequers-planen.

Her foreslår May at den frie flyten av varer og jordbruksprodukter skal fortsette etter brexit, med like regler i EU og Storbritannia. Men Storbritannia skal ha frihet til å regulere tjenestesektoren selv. Britene skal også sette sine egne tollsatser mot andre land.

Likevel mener mange avtalen er for svak.

– Den er farlig og ustabil, politisk og økonomisk, sa Johnson om Chequers-planen.

– Det er bare lureri. Og om vi lurer velgerne, kommer det til å øke følelsen av mistro, sa Johnson, til full jubel i salen.

Videre blir det slutt på å gi EU-borgere arbeidstillatelse i Storbritannia. De skal ifølge planen, måtte søke om arbeidstillatelse, slik mennesker fra alle andre verdensdeler, og kriteriene skal være kompetanse.