Trump latterliggjorde overgrepsanklageren – advokaten hennes raser

Donald Trump har trådd forsiktig rundt Kavanaugh-anklagene. Men i natt gikk presidenten til angrep på anklager Christine Blasey Ford.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presidenten holdt et av sine mange folkemøter i Mississippi natt til onsdag.

Kavanaugh-saken har hengt tungt over administrasjonen siden høringene i senatets justiskomité i forrige uke, og FBI avslutter denne uken sin svært begrensede etterforskning av anklagene mot Trumps kandidat, Brett Kavanaugh.

Professor Christine Blasey Ford har hevdet at hun ble utsatt for et seksuelt overgrep av Kavanaugh for over 30 år siden, noe som har komplisert senatets godkjenningsprosess.

Trump har hittil vært forsiktig når han har uttalt seg om Ford, og etter forrige ukes høring i senatet kalte han vitnemålet hennes «svært overbevisende» og at hun så ut til å være «et svært troverdig vitne og en flott kvinne».

I natt snudde han imidlertid fullstendig og ga tydelig uttrykk for at han ikke fester lit til hennes forklaring. I en tirade etterligner presidenten Ford, og antyder langt på vei at hun har selektiv hukommelse.

– Jeg vet ikke. Jeg vet ikke. Oppe? Nede? Hvor var det? Jeg vet ikke. Men jeg drakk én øl. Det er det eneste jeg husker, sa Trump mens de fremmøtte lo, og applauderte imitasjonen hans.

Ford sa derimot i vitnemålet at overgrepet skjedde i andre etasje, og at hun er sikker på at det var Kavanaugh som utførte overgrepet. Hun hevdet også at Kavanaughs kamerat Mark Judge var i rommet da det skjedde. Judge har sagt at han ikke kan huske hendelsen.

For øvrig har Ford vært åpen om hvilke detaljer i historien hun ikke er helt sikker på, og flere psykologer har i amerikanske medier uttalt at dette er normalt for traumeofre.

Fords advokat, Michael Bromwich, reagerer kraftig på Twitter, og kaller presidenten feig.

«Et ondsinnet, skammelig og sjelløst angrep på Dr. Christine Blasey Ford. Er det rart hun og andre overlevere etter seksuelle overgrep er redde for å stå frem? Hun er et eksempel på usedvanlig mot, han er et eksempel på feighet.», skriver Bromwich.

Angivelig brev fra eks-kjæreste

Samtidig er FBI i ferd med å ferdigstille sin etterforskning, og det dukker stadig opp nye anklager.

Det aller siste som har krevd senatets oppmerksomhet er et brev som i ytterste konsekvens kan bidra til å skade Fords troverdighet.

Lederen i justiskomiteen, republikaneren Chuck Grassley, har ifølge Fox News slått alarm etter å ha mottatt et brev fra en mann som sier han var kjæreste og samboer med Ford fra 1992 til 1998.

I brevet, som er gjengitt anonymt, anklager vedkommende Ford for å ha løyet under ed da hun forklarte seg for justiskomiteen.

Blant annet står det at Ford skal ha hjulpet en venninne å forberede seg på en løgndetektortest. Da Ford under høringen ble spurt om hun noen gang har medvirket til å forberede noen på en løgndetektortest, svarte hun nei.

Dette er relevant fordi et dokumentene Ford overleverte til justiskomiteen før høringen, var en løgndetektortest hun selv gjennomgikk for å bygge opp under sin egen forklaring om de angivelige overgrepene. Brevet sier ikke noe om hvorvidt Ford kan ha kunnskap om hvordan man lurer en løgndetektor.

Troverdigheten til brevskriveren kan være en av de siste undersøkelsene FBI gjennomfører i sin etterforskning. Ifølge CNN har det føderale politiet blitt bedt om å levere sin rapport fredag, mens andre medier hevder undersøkelsen kan ferdigstilles allerede i dag.

Senatets majoritetsleder Mitch McConnel sa tirsdag at han var helt sikker på at senatet ville stemme over Kavanaugh denne uken.