Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble klart under en pressekonferanse med talmannen for den svenske riksdagen tirsdag ettermiddag.

Ifølge talmann, Andreas Norlén, får Ulf Kristersson to uker på seg til å danne en regjering. Det skriver svenske Expressen.

– Noen må få oppdraget

Under pressekonferansen fortalte Norlén om bakgrunnen for at han nå gir Ulf Kristersson oppdraget med å sondere mulighetene for å danne en ny svensk koalisjonsregjering.

– Etter samtalene mine med alle partilederne, konstaterte jeg med at det ikke fantes en statsministerkandidat som kan tolereres av riksdagen. Om alle står fast på det de mener nå, kommer ingen til å velges som ny statsminister. Derfor har jeg besluttet at noen må få oppdraget i å sondere, sier talmannen, ifølge Expressen.

Disse vil han snakke med

Han sier også at han ikke vil legge noen begrensninger på hvem Ulf Kristersson i Moderaterna snakker med.

– Det må han bestemme selv, sier talmannen.

Kristersson sa under en pressekonferanse tirsdag at han kommer til å prate med Alliansen og Socialdemokraterna sine partiledere.

– Det er der jeg ser forutsetninger, og der jeg ville legge mitt fokus, sier han ifølge Expressen.

Videre sier Moderaternas sin leder at han formelt har fått sonderingsoppdraget, men at alt han gjør vil han gjøre med mål om å danne en koalisjonsregjering.

– Jeg kommer til å forsøke danne en regjering som har forutsetning for å gjøre noe med de store sakene vi snakket om før valget, sier Kristersson.

Usikkert utfall

Det svenske valget var svært jevnt, og det har lenge vært usikkert hvilke partier som vil danne regjering. Nå sier Norlén at alt handler om å sondere mulighetene for å danne en regjering som aksepteres av riksdagen.

Talmannen er klar på at det ikke er sikkert at Kristeresson sin sondering ender med at det blir valgt en ny statsministerkandidat.

I slutten av september ble det klart at Sveriges nåværende statsminister Stefan Löfven fikk flertalet mot seg, og ble nedstemt som statsminister. 204 stemmer stemte mot å fjerne Löfven fra statsministerposten, mot 142 stemmer for å la ham bli sittende.