ET STYKKE IGJEN TIL TOPPFORMEN: Petter Northug under samlingen i Molde tirsdag. Overfor pressen innrømmer 32-åringen at formen ikke er der den skal.
ET STYKKE IGJEN TIL TOPPFORMEN: Petter Northug under samlingen i Molde tirsdag. Overfor pressen innrømmer 32-åringen at formen ikke er der den skal. Foto: Jon OIav Nesvold/Bildbyrån

– Jeg er nok litt på etterskudd

Sykdomsperiodene har satt Petter Northug (32) tilbake. Nå håper mosbyggen at han holder seg frisk og får medvind inn mot sesongstarten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Psykisk er det heldigvis bra, men fysisk skulle helst vært mye bedre. Jeg er nok litt på etterskudd. Jeg har vært veldig bra de to siste årene på denne tiden uten at det har hjulpet på vinteren. Jeg håper jeg kan bruke tiden godt og holde meg sykdomsfri og være i ok form til sesongstart, sier Petter Northug.

– Trenger medvind

32-åringen har mistet mye av treningsmengden grunnet sykdom og flere hardøkter har gått fløyten. Derfor ligger Northug bak skjema før sesongen starter på Beitostølen i midten av november. Der håper han å gå sprinten og ett distanserenn.

– Det skulle vært over 20 uker (igjen). Jeg kommer ikke til å stresse i de første rennene. Det viktigste er å få trent bra og bruke november og desember som gode treningsmåneder, sier Northug, som til forskjell fra resten av løperne på samlingen i Molde hadde en egen pressekonferanse tirsdag.

– Du mister litt når du får sykdomsperioder som varer over tid. Du mister grunnlaget og det tar tid å bygge det opp til et bra treningsnivå. Jeg er på vei dit nå. Da trenger jeg å ha litt medvind når det gjelder å holde seg frisk om jeg skal gjøre en god nok jobb, sier Northug.

MØTTE PRESSEN: De øvrige løperne møtte pressen én og én, men Northug stilte kun opp på en fellesseanse i Molde. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.
MØTTE PRESSEN: De øvrige løperne møtte pressen én og én, men Northug stilte kun opp på en fellesseanse i Molde. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

Northug kom tilbake fra et treningsopphold på Tenerife i slutten av juli energiløs, tung og uten kraft. Han vart ilbake i trening igjen da en forkjølelse satte ham ytterligere tilbake og gjorde at han måtte droppe en samling i Sverige. De stadig tilbakeslagene tærer likevel ikke på motivasjonen.

– Jeg klarer å se det positive i ting uansett. Jeg er ferdig med tiden man bekymrer seg over at ting ikke går akkurat som man vil.

Ikke garantert plass i VM lenger

Tiden har endret seg og Northug kan ikke lenger velge og vrake distanser i store mesterskap slik han kunne før. Det har VM-kongen fra Falun i 2015 slått seg til ro med.

– Det er vanvittig tøft å komme med på det norske laget. Det er viktig å gå fort før jul for å gå seg inn. Jeg tror imidlertid ikke jeg er kapabel til å gå fort på distanse før på nyåret. Da kan det være for seint, sa langrennsstjernen, sier Northug.

Den harde konkurransen og en usikker formutvikling gjør at deltakelse under VM i Seefeld på nyåret er alt annet enn en garanti.

– Det er neste mer spennende. Det er vanskeligere å spå ting og legge planer ut fra det man ønsker. Det var noen år der jeg på høsten ut fra resultatene kunne si hvilke øvelser jeg skulle gå. Nå er det annerledes, og jeg må ta litt helg for helg og komme i god nok form til å kjempe om plassene, sier Northug til TV 2.

– Er det tungt å erkjenne det?

– Det går bra. Jeg ser på det som en bonus: Alt som har skjedd etter Falun har vært en bonus.

Samtidig har Northug innsett at veien til en mulig plass på stafettlaget under VM i Seefeld i 2019 blir lang. Den nye skikongen Johannes Høsflot Klæbo virker selvskreven på ankeretappen så lenge han holder seg sykdoms- og skadefri. Det gjør at Northug trolig må konkurrere med solide distanseløpere om de øvrige tre etappene.

– Jeg tror Johannes har tatt over ankerrollen, det vet vi nesten alle mann. Vi er en haug med reserver klar til å ta over. Per dags dato er det vanskelig å få plass på et stafettlag så fort som de gode norske på distanse og Johannes på siste går, sier Northug.

Fan av Klæbo

Den nye og den litt eldre langrennsvinen får mye tid til å dele erfaringer under samlingene med sprintlandslaget. Northug innrømmer at han er blitt en stor tilhenger av forrige sesongs verdenscupvinner.

– Jeg er blitt en stor fan av Johannes, og jeg synes det var artig å se han i vinter i OL, sier Northug, som har måttet gjøre ting annerledes i treningsarbeidet nå enn tidligere.

– Når man ser tilbake på treningen, så er man i en fysiologisk gullalder hvor man tåler alt og ingenting stopper deg. Så må man gjøre endringer i treningen og prioritere ting som man kanskje ikke gjorde i 20-årene.