TEST AV OPPLADBARE LIGHTERE:

To av disse er bedre enn vanlig lighter

TV 2 hjelper deg har testet oppladbare USB- lightere til tur- og hjemmebruk. To av lighterne er overraskende gode.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De elektriske lighterne lager en lysbue i stedet for en flamme og de skal kunne brukes om igjen og om igjen uendelig mange ganger. De skal enkelt få fyr på bålet, primusen eller peisen og skal tenne mange stearinlys før de må lades igjen.

Tursøstrene Hege og Stine Schultz Heireng har testet de elektriske lightere til ute- og innebruk. Foto: TV 2 hjelper deg/ Ingvild Bruknapp.
Tursøstrene Hege og Stine Schultz Heireng har testet de elektriske lightere til ute- og innebruk. Foto: TV 2 hjelper deg/ Ingvild Bruknapp.

Se TV 2 Hjelper deg på TV 2 og TV 2 Sumo torsdag klokken 20.30

Hege og Stine Schultz Heireng står bak bloggen tursøstre.no. De har testet om USB- lighterne egner seg på tur og hvilken av de som er best til både ute- og innebruk.

Uforutsigbar lighter fra Clas Ohlson

Allerede på første test, som er tenning av never til bål, viser det seg at lighteren fra Clas Ohlson ikke er like god som de to andre lighterne fra henholdsvis PureFlame og Arc Flame.

– Det er mindre futt i denne. Det er akkurat som om lysbuen ikke er like sterk, sier Hege S. Heireng.

Test inne og ute

Søstrene gjør også en test inne. De sjekker lighterne på 20 lys hver. Her får de stearin på tuppen av Clas Ohlson-lighteren. Hege og Stine mener at tuppen på denne er litt smalere enn på de andre og at det derfor er lettere at man kommer borti veken eller stearinen. De renser den med treenden på en fystikk. Etter en pause fortsetter de og flere ganger må de trykke om igjen for å få tent stearinlysene.

– Det er store forskjeller på disse lighterne, sier Hege S. Heireng.

Clas Ohlson sier til TV 2 hjelper deg at de har testet lighterne nøye og at de ikke har fått mange klager. De vil likevel undersøke lighterne nærmere etter TV 2 hjelper deg sin test.

Tursøstrene testet alle lighterne på 20 stearinlys hver inne på Rustadsaga Sportsstue i Østmarka. Foto: TV2 hjelper deg/Ingvild Bruknapp
Tursøstrene testet alle lighterne på 20 stearinlys hver inne på Rustadsaga Sportsstue i Østmarka. Foto: TV2 hjelper deg/Ingvild Bruknapp

De to andre lightene faller derimot veldig godt i smak. Både Arc Flame og PureFlame fungerer utmerket. De tenner enkelt stearinlysene 40 ganger hver.

– Dette er en revolusjon for inneligheten, sier Stine S. Heireng entusiastisk mens hun tenner det ene lyset etter det andre.

Bedre enn vanlig lighter

Begge søstrene er enige om at disse erstatter den vanlige lighteren hjemme.

De fungerer også veldig godt til utendørsbruk. Selv om Clas Ohlson- lighteren sliter litt med å få fyr på neveren til bålet, klarer den jobben etter noen klikk. De to andre får fyr litt enklere. Det er lett vind, så flammen blir slukket noen ganger, men dette er ikke lighterenes skyld. Søstrene tester også på primus. Her lager de ekstra mye vind ved å vifte på et sitteunderlag. Alle lighterne gjør jobben på første klikk.

Søstrene var i utgangspunktet ganske skeptiske til de oppladbare lighterne, men blir positivt overrasket.

– Jeg var skeptisk i starten, men de fungerer jo veldig bra på bål og helt fantastisk bra på primus, sier Hege S. Heireng.

Søsteren legger til at hun også er positivt overrasket.

– Jeg ville ikke hatt de med på en 14 dagers tur, men de fungerer veldig bra på korte turer.

Imponerende lang varighet

TV2 hjelper deg- redaksjonen har testet hvor mange ganger man kan bruke lighterne før de slutter å virke. Det ble sjekket to eksemplarer av hvert produkt. På-knappen ble holdt inne i cirka 5 sekunder om gangen og det ble gjort pauser underveis når de ble varme. Clas Ohlson- lighteren holdt i snitt 65 ganger. Den får en svak treer totalt i testen. Arc Flame holdt i snitt 73 og ender opp med terningkast 4. PureFlame imponerte med 139 ganger. Denne vinner testen med terningkast 5.

Arc Flame

99,90 kr. (Kampanjepris) Terningkast 4.

Denne selges nå til kampajepris på Clas Ohlson. Den fås kjøpt flere steder. Bla. hos Jernia til 149 kr.

Testpanelets vurdering: Positivt med hempe til karabinkrok. Fint design. God sikring. Lett å tenne. God avstand i bueåpningen. Lysbuen virker sterk.

Redaksjonens test: Den holder i snitt 73 klikk (fem sekunder av gangen).

Slik fungerer lighterne

Lighterne må først lades i 1- 3 timer, via en mini- USB ledning som følger med. Enten kobles den i en datamaskin eller et mobilstøbsel rett i veggen. En lampe på lighteren slukker når de er ferdigladet.

Etter lading kan den tas i bruk. Alle har en sikring som man trykker på før man klikker på selve tenneren. Da kommer det opp en lysbue istedet for en flamme. Denne holdes inntil det du skal tenne og slik lages flammen. Man må ikke holde inne knappen lenger enn 5-10 sekunder (litt ulikt på lightene). Hvis det kommer stearin på tuppen av lighteren vil den slutte å virke, men dette kan man tørke av med en klut ell. Når du har brukt lighten x antall ganger, går den tom for strøm og da må du lade igjen. Du skal kunne lade den uendelig mange ganger.

Testvinner billigere på Nille

Et godt tips hvis du vil spare noen kroner, er at PureFlame selges under navnet EasyFlame på Nille. Her koster den 150 kroner istedet for 200. Det er akkurat samme produkt. Forskjellen er kun navnet.

Clas Ohlson

99,90 kr. (Kampanjepris). Terningkast 3.

Testpanelets vurdering: Uforutsigbar da den ikke alltid er lett å tenne. Slank desgn. Virker smalere enn de andre i åpningen og det er dermed større risiko for å få stearin på tuppen. Litt tungvindt sikring (man må holde inne to knapper samtidig).

Redaksjonens test: Den holder i snitt 65 ganger (fem sekunder av gangen).

PureFlame

199 kr. Terningkast 5. TESTVINNER.

Denne selges bla. hos Kid, Kitchen og Enklere liv.

Testpanelets vurdering: Positivt med hempe til karabinkrok. Bra sikring. Ligger godt i hånden. Lett å tenne. God avstand i bueåpningen.

Redaksjonens test: Den holder i snitt 139 klikk (fem sek. av gangen).

NB. Denne finnes også i en mindre størrelse til turbruk.