Arne Vigeland mener at halvparten naboens uthus sto på hans eiendom. Derfor delte han uthuset i to.
Arne Vigeland mener at halvparten naboens uthus sto på hans eiendom. Derfor delte han uthuset i to. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Arne (44) kappet naboens hus i to – nå må han i fengsel

Arne Vigeland er i borgarting lagmannsrett dømt til 120 dagers fengsel for grovt skadeverk, men han varsler nå at saken ankes videre til høyesterett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I likhet med i tingretten ble Arne Vigeland dømt for to tilfeller av grovt skadeverk.

  • 28. mars i 2014 rev og fjernet han en 65 år gammel steinmur tilhørende naboen. I tillegg fjernet han et morelltre, et plommetre og noen bærbusker.
  • En uke senere fikk et annet nabopar unngjelde, ifølge dommen. Da bestilte Vigeland håndverkere som fikk i oppdrag å dele naboens uthus i to.

Huset ble vertikaldelt, og dette skjedde mens naboen var på ferie i Spania. Vigeland mener at halve uthuset sto på hans eiendom.

I tillegg til dommen på 120 dagers ubetinget fengsel, er 44-åringen dømt til å betale 734.223 kroner i erstatning til naboene sine.

Saken er blitt omtalt som en av Norges villeste nabokrangler og har pågått i flere år. I retten har Vigeland hele vieen nektet straffskyld, og han mener å ha begått handlingene for å sikre sin rett som grunneier.

Hendelsene i mars og april 2014 fulgte i kjølvannet av en lengre nabotvist i området ytterst på Nesøya. Vigeland hadde i forkant kjøpt et areal som både utgjorde grunnen under veien til naboenes eiendommer og arealene opp mot naboenes eiendommer.

I dommen fra lagmannsretten heter det at retten «finner det bevist at Vigelands handlinger ikke var rettmessige verken i kraft av hans eiendomsrett til grunnen eller nabolovens bestemmelser».

Vigelands advokat, Trygve Staff, opplyser at saken vil bli anket videre til høyesterett.

– Jeg mener det er ting i denne dommen som høyesterett vil ha interesse av å se nærmere på, sier Staff til TV 2.