Mistet begge foreldrene mens hun jobbet med bok: – Jeg har en slags overlevelsesmentalitet

Etter 40 år på scenen og en rekke opp- og nedturer kommer biografien om Bettan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er vel fordi man er en ærlig person, folkelig. Jeg har åpnet meg og vært tilgjengelig for publikum, sier Elisabeth Andreassen, bedre kjent som Bettan.

Hun har over 40 år som artist å se tilbake på og mimre over, og hun tror suksessen skyldes at hun har vært et ordentlig menneske.

– Min mor og far har oppdratt meg til å være ordentlig, og det tror jeg er viktig. At man ser folk, prater med folk og er naturlig, fortsetter den folkekjære artisten.

– Jag er skitbra

Det var i 1985 Andreassen slo igjennom i Norge, da hun og Hanne Krogh vant Eurovision Song Contest med «La det swinge» og Bobbysocks.

Karrièren startet imidlertid allerede i 1980, da Andreassen var på country-konsert i Stockholm.

– Midt under konserten kjenner jeg at det skjer noe inni meg. Jeg tenkte «i dag er det min tur». Jeg går inn bak scenen og sier «hei, jag heter Elisabeth Andreasson og jag er skitbra», mimrer Andreassen.

STJERNEMØTE: Bettan har tidligere sagt at Dolly Parton er et av hennes forbilder. Foto: Privat
STJERNEMØTE: Bettan har tidligere sagt at Dolly Parton er et av hennes forbilder. Foto: Privat

Produsenten bak scenen ble så imponert at han lot henne opptre, og dagen etter fikk hun tilbud om platekontrakt.

Tett forhold til døtrene

Til tross for en hektisk jobbhverdag har Andreassen rukket å få døtrene Anna (23) og Nora (21). Begge jentene er gode sangere, men har satset på yrkene sykepleier og ingeniør.

– Det er ekstra stas når ditt mest naturlige forbilde, moren din, også er et forbilde for så mange andre. At vi kan se opp til en så sterk kvinne både privat og ute blant folk, forteller Nora.

Ingen av jentene kunne tenke seg en annen oppvekst enn den de har hatt.

TREKLØVER: Døtrene Nora (21) og Anna (23) betyr alt for Elisabeth Andreassen. Foto: NTB Scanpix
TREKLØVER: Døtrene Nora (21) og Anna (23) betyr alt for Elisabeth Andreassen. Foto: NTB Scanpix

– Vi har ikke så mye å sammenligne med, men det har vært litt av et eventyr, fortsetter Anna.

– Vi har opplevd utrolig mye sammen, skyter Andreassen inn. Ingenting gjør meg så lykkelig som å være med barna jeg elsker og å stå på scenen.

Mer enn bare Bobbysocks

Biografien om Bettan sendes i disse dager ut til butikkene, og det er journalist og historiker Arnhild Skre som har fått det ærefulle oppdrag å portrettere Andreassen. Hun har fulgt artisten tett i nesten to år.

NORSK KJENDIS: Bettan ble kjent i Norge gjennom Bobbysocks-suksessen i 1985. Foto: NTB Scanpix
NORSK KJENDIS: Bettan ble kjent i Norge gjennom Bobbysocks-suksessen i 1985. Foto: NTB Scanpix

– Hun mistet begge foreldrene sine mens vi holdt på. Vi satt jo og jobbet mens moren hennes lå for døden. Det har gjort veldig inntrykk på meg, samtidig som jeg har lært veldig mye av henne, forteller Skre.

Forfatteren sier det er flere ting som overrasket henne med Bettan.

– Vi har jo det bildet av Bobbysocks som har brent seg fast, men når hun får et instrument i neven, enten det er en kontrabass eller en skikkelig gitar, så ser man at det er det som har formet henne som artist. Da er hun skikkelig nedpå og blir en annen. Og det overrasket meg ganske mye, sier Skre.​

DØDE BRÅTT: I 2016 gikk Elisabeths ektemann Tor bort. Foto: NTB Scanpix
DØDE BRÅTT: I 2016 gikk Elisabeths ektemann Tor bort. Foto: NTB Scanpix

– Dette skal gå bra

De siste årene har Andreassen opplevd mye sorg på hjemmebane. Først døde ektemannen Tor i 2016. Deretter gikk begge Andreassens foreldre bort med kort mellomrom. Artisten er imidlertid fast bestemt på å fortsette å se fremover.

– Jeg har en slags overlevelsesmentalitet og -styrke. Så jeg tror jeg har klart meg litt på grunn av det, og at man er ærlig og snakker med hverandre. At man prøver å stå opp om morgenen, setter på kaffe, henter avisen og starter dagen. Og at vi tre har det så fint sammen. Dette skal gå bra, sier Andreassen og ser bort på sine to døtre.