Bettans ostekake med valnøttbunn

Wenche lager en av kakefavorittene til den folkekjære artisten Elisabeth «Bettan» Andreassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bettans ostekake med valnøttbunn og bringebær

Glutenfri: Bruk glutenfrie usøtede grove kjeks eller like deler malte mandler/valnøtter og lettstekte glutenfrie havregryn.

Bunn:

  • 75 g havrekjeks/digestive kjeks, usøtet
  • 75 g valnøtter
  • 75 g mykt smør
  • ½ dl sukker
  • 1 ts kanel

Ostefyll:

  • 700 g kremost naturell, romtemperert
  • 1 ¼ dl sukker
  • frø av ½ vaniljestang
  • 4 egg
  • skallet av ½ sitron, kun det gule, finrevet
  • Topping:
  • 5 dl crème fraiche
  • ½ vaniljestang
  • 1 dl sukker
  • finrevet skall av ½ sitron

Bunn: Knus kjeks og valnøtter og bland med smeltet smør, sukker og kanel. Ha blandingen i en springform 26 cm, bunnen dekket med bakepapir. Press massen godt ned mot bunnen og ut i kantene. Sett formen i kjøleskapet, mens fyllet lages.

Varm stekeovnen til 150 ºC.

Kaken falt i smak hos Bettan og døtrene. Foto: TV 2
Kaken falt i smak hos Bettan og døtrene. Foto: TV 2

Bland sammen myk kremost, sukker, frø fra ½ vaniljestang, eggene og revet sitronskall. Bland til en glatt masse. Hell røren i formen med den avkjølte bunnen og stek i varm stekeovn i 35-40 min, ostekaken skal fortsatt være «skjelven/dissete» når den tas ut av stekeovnen (la stekeovnen fortsatt stå på). Sett ostekaken til avkjøling på en rist i ca 15 min.

Topping: Bland sammen crème frâiche, sukker, finrevet sitronskall og skrap ut frøene av ½ vaniljestang. Fordel blandingen forsiktig over den avkjølte ostekaken i springformen, pass på at den forstekte ostekaken ikke «sprekker».

Sett formen med kaken tilbake i den varme stekeovnen i 5 min.

Avkjøl.

La ostekaken stå i kjøleskapet 6-8 timer før den serveres.

Server med frisk frukt eller bær.

– Jag er skitbra