Boye (27) har søkt på 2.000 jobber – alle har sagt nei

Etter deltakelsen i TV 2-programmet «Alle i arbeid!» har livet hans tatt en ny vending.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Boye Molberg var sju år og gikk i 2. klasse, ble han diagnostisert med Asperger syndrom.

Etter han fylte 18 år har han søkt på flere tusen jobber, men ble kun innkalt til intervju på tre av dem.

– Jeg tror at hovedgrunnen er at CV-en min er full av hull, forteller han i TV 2-serien «Alle i arbeid!» – programmet der målet er at personer med Asperger, Tourettes, ADHD og andre psykiske helseutfordringer skal inkluderes i arbeidslivet.

Men underveis og i etterkant av programmet har det skjedd mye i Molbergs liv.

Helt ny hverdag

Han har utdannet seg som juridisk kontormedarbeider, fått jobb i NRK ut året og blitt pappa til en liten gutt.

– Jeg er lykkelig for å ha fått en blid, frisk og nybegynnervennlig sønn. Nå er livet preget av en herlig blanding av strenge rutiner og fullstendig uforutsigbarhet, smiler Molberg.

Han trives godt med den nye hverdagen.

– Hver dag har nye store og små milepæler, og hver dag er fylt med litt mer farge enn de grå dagene som preget i perioden da programmet ble spilt inn, sier Molberg til TV 2.

For ting så ikke lyst ut. Molberg slet med å komme seg ut i arbeidslivet, og han strakk ikke til i de få butikkjobbene han fikk prøve seg i.

– I en butikk er det veldig mange kunder som gjerne vil slå av en prat om vær, vind og småting, og det tar mye energi å holde slike samtaler gående, forklarer 27-åringen.

Ønsker fast stilling

Men via «Alle i arbeid!» fikk han muligheten i NRK og deres researchsenter.

Der jobbet han ut 2017, før han ble tilbudt sommerjobb i sommer. Nå er engasjementet forlenget ut året.

Drømmen er å få en jobb som er relevant til utdannelsen sin. Han har søkt på flere stillinger og vært på et intervju, men fikk ikke stillingen.

– Målet i første omgang er å sikre seg en fast stilling fra nyttår. Med det blir det forhåpentligvis mulig å komme seg inn på boligmarkedet og få slått oss til ro som en lykkelig liten familie i den nye hverdagen, smiler han.

Å se seg selv på TV vet han ikke helt hva han synes om.

– Hver gang jeg ser, eller rettere sagt hører, en trailer eller intro, så skvetter jeg litt. Jeg klarer ikke å vende meg til lyden av min egen stemme. Får se om jeg klarer å sette meg ned og se meg selv "live", eller om jeg må la det passere og heller snike meg tilbake og se det i reprise etter å ha hørt dommen fra nærmeste familie, humrer han til TV 2.

Tålte ikke stresset

En annen som synes det blir rart å se seg selv er Sara Benedicte Bolstad (37). Hun har diagnosen uspesifisert gjennomgripende utviklingsforstyrrelse og nonverbale læringsvansker, en diagnose hun fikk i voksen alder.

– Jeg er veldig spent. Jeg får prøve å legge de «kritiske brillene» litt til side når jeg ser episoden, smiler hun til TV 2.

Bolstad er utdannet lærer med fordypning i drama, men tålte verken stresset eller oppgavene som fulgte jobben.

KLOVNEØNSKE: Sara Benedicte Bolstad er en kreativ sjel med store drømmer.
KLOVNEØNSKE: Sara Benedicte Bolstad er en kreativ sjel med store drømmer.

I «Alle i arbeid!» får hun sjansen hos Lenas Helsepersonell, et selskap som på oppdrag fra sykehus skriver helsejournaler fra lydfiler. Der er hun fremdeles.

– Ja, jeg har fått forlenget arbeidstrening der foreløpig fram til jul. Etter det vet jeg ikke helt hva som skjer. Jeg trives godt, fine kolleger, veldig bra mentor og en fin og dyktig sjef, skryter hun.

Kreativ

Hun forteller at hun ofte blir sliten og frustrert over følelsen av å ikke nå opp i jobben sin, og at håpet er å jobbe med noe mer kreativt på sikt.

– Jeg er ganske sliten av og stadig komme til kort i arbeidslivet, så derfor prøver jeg nå og finne mer ut av styrkene mine, for å finne ut mer av hvordan jeg kan nyttiggjøre meg av dem mine framfor og hele tiden skulle jobbe med svakhetene mine, sier hun.

Bolstad beskriver seg selv som en kreativ person. I tillegg til drømmen om å jobbe som sykehusklovn, har hun også et ønske om å drive en liten barneteatergruppe, enten alene eller sammen med noen andrae.

– Jeg har vurdert å ta mer teaterstudier som maskespill eller muntlig fortelling. Bygge meg opp som freelancer innen klovning, skuespill og skriving, og ha en ikke fullt så kreativ stilling ved siden av for å holde strukturen, forteller hun.

– Jeg vil fortsette å jobbe med klovneprosjektene mine, finne gode og hyggelige samarbeidspartnere innen skuespill, klovning og skriving. Finne noen dyktige klovner å trene med innimellom. Fortsette å utvikle meg som klovn, skuespiller og menneske. Skrive mer. Få utøvd kunsten mer. Finne mer min retning innenfor kunsten, sier hun ambisiøst.

Ukjente ressurser

Å jobbe med barn og unge står høyt på ønskelisten.

– En av drømmene mine er å få en fot innenfor Barne-TV innen tre år med noen av ideene jeg jobber med om dagen. Om ikke annet, så er det veldig ønskelig med en praksisplass der, smiler hun håpefullt.

– Hva lærte du av å være med i «Alle i arbeid!»?

– Jeg synes det var både gøy, lærerikt, spennende og litt rart, men alt i alt en veldig fin opplevelse. Jeg likte å bli filmet og intervjuet. Ellers lærte jeg mer om diagnosemiksen min og hva det egentlig går ut på, også lærte jeg og ikke la andre mennesker definere så mye hvem jeg er og hva jeg kan. Jeg lærte mer om meg selv og at jeg har noen ressurser jeg ikke visste om, avslutter hun fornøyd.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook