TV 2 Hjelper deg:

Avslører store prisforskjeller på eksakt samme varer

Men det finnes et knep du kan bruke for å finne den billigste prisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Morten Gill Johansen i Kristiansand var på utkikk etter nytt nattbord, og tok et søk på internett. Der fant han plutselig samme nattbord hos Skeidar og nettbutikken Møbel24.no. Hos Skeidar het nattbordet Wall og kostet 399 kroner på tilbud, mens hos Møbel24 var navnet Ashlan og prisen var 999 kroner.

Samme vare, annet navn

På Møbelringen fant han nattbordet Oslo som hadde en ordinærpris på 999 kroner, men som var på tilbud 803 kroner. Den veiledende prisen hos Møbel24.no var 1229 kroner.

– Jeg ble litt sjokkert. Jeg føler at de prøver å dra lua ned i øynene mine og raspe med seg en neve med kontanter. Det er litt halvrottent, sier Johansen til TV 2 hjelper deg.

Se TV 2 Hjelper deg torsdag klokken 20.30 på TV 2 og TV 2 Sumo.

TV 2 hjelper deg sjekker

Morten avslørte to produkter med nytt navn og høyere pris. Men gjelder dette flere møbler? For å komme til bunns i saken sjekker vi hundrevis av møbler i stueavdelingen til Møbel24.no.

I undersøkelsen brukte vi en metode som du som forbruker bør benytte når du kjøper møbler. Bruk nettleseren Google Chrome, sett pilen på den varen du vil kjøpe, høyreklikk på musen, velg søk etter bilder i Google – og vips – så får du opp alle som selger akkurat den varen. For å undersøke Møbel 24 og konkurrentene gjorde vi dette flere hundre ganger for å finne svar.

Morten Gill Johansen oppdaget at prisen på det samme nattbordet var billigere i butikk enn på nett.
Morten Gill Johansen oppdaget at prisen på det samme nattbordet var billigere i butikk enn på nett. Foto: Martin Habbestad

Nettet dyrere

Hos møbelkjeden Bohus fant vi flere eksempler på møbler som var rundt en tusenlapp billigere enn hos nettbutikken Møbel 24.

Markedsdirektøren i Bohus Janicke Ruud Nielsen forklarer det som kan være årsaken til prisforskjellen.

– Vi får stordriftsfordeler fordi vi kjøper inn til 60 butikker. Vi bygger også egne containere og samarbeider med transportselskapene. Dessuten får vi lavere priser enn de små aktørene, sier Ruud Nielsen.

Gode priser hos de små

Men hva med de små, uavhengige møbelbutikkene som ligger rundt om i landet? TV 2 hjelper deg sin sjekk viser at også de ofte er billigere enn hos mange nettbutikker.

Butikksjef Karstein Abildgaard i Skan Møbler utenfor Kristiansand forteller at mange av kundene hans nekter å tro at prisene på nett er dyrere.

– Det er vanskelig å få kundene til å tro at møblene er billigere i butikk fordi det er en inngrodd oppfatning at det er billigst å handle på nett, sier Abildgaard. Dessuten er det vanskelig å avsløre prisforskjellene fordi mange lager egne navn på eksakt like varer.

– De lager egne navn på ting for å sette de prisene de selv ønsker, sier Karstein om navnsettingen i møbelbransjen.

I møbelserien Alaska, som Møbel24 har omdøpt til Alana, er for eksempel den største skjenken 4514 kroner billigere i butikk enn på Møbel24.no.

Mens møbelserien Texas, som Møbel24 har kalt Tolle, koster vitrineskapet 9479 kroner hos Møbel24 og 6495 kroner hos Skan Møbler.

Lager eget navn

Møbel24.no er ikke alene i bransjen om å sette andre navn på møblene. På noen møbler fant vi fire forskjellige navn på samme møbel. Men det som er spesielt med Møbel24 er at de velger andre navn på møbler hvor tre andre konkurrenter har samme navn som for eksempel møbelserien Texas.

På rottingstoler, hvor Møbel24.no er klart billigst i markedet, har de valgt samme navn som alle de andre nettbutikkene. Det har de også gjort på Halifax-skapene hvor bare en annen nettbutikk tilbyr like gode priser.

Møbel24 vil ikke stille til intervju og ønsker ikke å kommentere saken – dette ut fra en overordnet politikk Møbel24 har.

Ikke forbudt

– Det er ikke forbudt å gi produktene egne navn. Med det gjør det vanskelig for forbrukeren å sammenligne priser og det er et problem, sier avdelingsdirektør Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet og tilføyer:

– Mens det i elektronikk- og sportsbransjen er blitt enklere å sammenligne priser med tjenester som Prisjakt.no, så går møbelbransjen i den helt andre retningen ved å gi møblene forskjellige navn.

Stor sjekk

Etter å ha undersøkt prisene på 89 sofaer, 92 stoler, 123 bord, 100 skjenker, 69 vitrineskap og 69 barstoler på Møbler24s nettside, er det klart nettbutikker ikke alltid er billigere.

De tre største møbelkjedene, Bohus, Skeidar og Møbelringen, har enten relativt lik eller vesentlig lavere priser på sine møbler.

Små, uavhengige butikker som Stilbo i Ålgård og Nærbø, Møblia i Vestby og Halden og Møbelhuset Hardanger hadde også i de fleste tilfellene lavere priser enn nettbutikkene og på en del store skap, stoler og bord var det flere tusenlapper å spare på det lokale alternativet.

Karstein Abildgaard har ofte besøk av kunder som tror billigste møbelpris er på nett.
Karstein Abildgaard har ofte besøk av kunder som tror billigste møbelpris er på nett. Foto: Martin Habbestad

Karstein Abildgaard hos Skan Møbler er ikke overrasket:

– Jeg ser hele tiden hvor mye prisforskjell det kan være på samme produkt. Det forbauser meg at kundene ikke sjekker mer, sier han.

Han tror årsaken til høyere nettpriser er transportkostnader og kostnader ved å ta ett stort møbel i retur:

– Det å sende et stort skap til Nord-Norge koster flere tusen kroner. Så hvis frakt er inkludert så er ikke prisforskjellen så stor som det kan høres ut som, sier Abildgaard