200.000 har fått en bot som er helt unødvendig

Og de unge er verstingene.

Gjennom kontrollvirksomheten sin tar politiet svært mange som bruker mobiltelefonen mens de kjører vil. Siden 2008 har det blitt nesten 200.000 forelegg for dette. Foto: Scanpix
Gjennom kontrollvirksomheten sin tar politiet svært mange som bruker mobiltelefonen mens de kjører vil. Siden 2008 har det blitt nesten 200.000 forelegg for dette. Foto: Scanpix

Vi ser dem hver dag og noen av oss blir nok også litt irritert av synet. Vi snakker om de som bruker mobiltelefonen når de kjører bil. Og det er ganske mange som på den måter setter både egen og andres sikkerhet i fare.

Bare de siste drøye ti årene er det skrevet ut nesten 200.000 forenklede forelegg for mobilbruk i Norge. Det viser ferske tall fra Statens innkrevingssentral.

Tallet kan synes ganske høyt, men er nok bare toppen av isfjellet...

Tallet bekymrer

Spesielt de unge førerne sender SMS, surfer eller gjør andre ting samtidig som de kjører bil, viser en undersøkelse.

Bare i løpet av første halvdel av 2018 har det blitt skrevet ut hele 8.236 forenklede forelegg for mobilbruk.

Ikke gjør dette i bilen. Det er distraherende og går ut over trafikksikkerheten.
Ikke gjør dette i bilen. Det er distraherende og går ut over trafikksikkerheten.

Det bekymrer Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund som nå har inngått et samarbeid med If og Ford Motor Norge for å tilby unge sjåfører et gratis kjøreopplegg for å få bukt med blant annet denne utfordringen.

– Vi ser med bekymring på at flere og flere bruker mobiltelefon og sosiale medier mens de kjører bil. Det er helt tydelig at mange ikke er klar over hvilken fare de utsetter seg selv og andre for når de flytter oppmerksomheten bort fra veien og ned på telefonen, sier informasjonsansvarlig i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL), Jan Harry Svendsen.

Vi har prøvekjørt nye Ford Mustang – les mer her:

18.000 - 20.000 mobilbøter årlig

De siste årene har antall forenklede forelegg for den potensielt livsfarlige mobilbruken bak rattet ligget mellom 18.000 og 20.000 årlig.

– Gjennom vårt samarbeid med Ford og If med trafikksikkerhetskurset Ford Driving Skills for Life håper vi å påvirke unge sjåførers holdninger til blant annet å unngå mobilbruk bak rattet. Dette understøtter vårt daglige trafikksikkerhetsarbeid, sier informasjonsansvarlig i ATL.

Ifølge en undersøkelse fra forsikringsselskapet If er det mange unge som oppgir at de fikler med mobilen mens de sitter bak rattet. Mens 2 av 10 nordmenn oppgir at de gjør dette, er andelen i aldersgruppen 18 - 29 år hele 39 %.

Gjennom Ford Driving Skills For Life får de unge blant annet selv erfare hvor farlig det er å bruke mobilen mens de kjører bil.

For andre år på rad gjennomføres kjørekurset i høst på Rudskogen Motorsenter sammen med proffe instruktører. I fjor deltok mer enn 300 unge førere mellom 18 og 24 år. Målet er å lære de unge ferdigheter til å gjenkjenne farer, håndtere bilen, vurdere avstand og hastighet.

Ford Mondeo: Fylte 25 år, her ser vi nærmere på alle generasjonene

Dødsulykker på grunn av mobilbruk

De får blant annet kjenne på kroppen hvordan en nødbrems oppleves, hvor ille det kan gå når man blir distrahert under bilkjøring og ikke minst hvordan rus påvirker kroppen – og dermed bilkjøringen.

Ifølge en gransking av norske dødsulykker mellom 2011 og 2015 som Transportøkonomiske Institutt (TØI) har foretatt, skyldes mellom 2 og 4% av dødsulykkene uoppmerksomhet i forbindelse med bruk av mobiltelefon.

– På kurset i fjor fikk mange av kursdeltakerne en aha-opplevelse da de ble bedt om å sende en tekstmelding samtidig som de kjørte bilen. Vi i Ford og våre samarbeidspartnere tror at slike opplevelser kan bidra til at de unge – men også andre sjåfører - forstår hvor distraherte de blir av mobilen og hvor farlig dette kan være, sier Ford Motor Norges administrerende direktør Per Gunnar Berg, i en pressemelding.

Les også: Salget har stupt – men nå får den viktig nyhet

Se video: Slik er det å kjøre i bakrus