ULYKKE: Denne Teslaen var en av bilene med sommerdekk i morgentimene.
ULYKKE: Denne Teslaen var en av bilene med sommerdekk i morgentimene. Foto: Geir Eriksen

Politiet advarer etter flere ulykker:

– Nå må man bytte til vinterdekk

Etter flere singelulykker på ulike motorveier på Sør- og Østlandet, advarer politiet nå mot glatte veier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To av ulykkene skjedde så langt sør som i Larvik, og politidistriktene minner om at det er ulovlig å kjøre med sommerdekk på glatt føre.

Forrige uke advarte både politiet i Nord og Vest mot det glatte føret, og anbefalte bilister å forberede seg på vinterføre.

– Folk må faktisk bytte dekk. Kjører man på sommerdekk når det er snøføre eller glatt, så er det ulovlig, sier operasjonsleder Marianne Mørch i Sør-Øst politidistrikt til TV 2.

Veiledende dato

Vegvesenets retningslinjer for bytte av dekk sier første november, med unntak av fylkene Nordland, Troms og Finnmark. Der er datoen satt 16. oktober.

Operasjonsleder Mørch minner om at dette nettopp er retningslinjer.

– Datoen er veiledende, og det er det viktig at folk husker, sier Mørch, og opplyser om at årsaken til ulykkene er begrunnet med snø og underkjølt regn i politiloggen.

Til tross for at de glatte veiene kom som litt av en overraskelse sør i landet, kan man fortsatt få en klekkelig bot eller miste førerkortet hvis man forårsaker en ulykke.

Minusgrader flere steder

Meteorolog Beathe Tveita hos StormGeo sier til TV 2 at det har vært minusgrader flere steder på Sør- og Østlandet i dag.

– Det er minusgrader på indre Østlandet. Der er det fra to minusgrader til to plussgrader fra Mjøsa i retning nord og øst, sier Tveita.

Sørover rundt Oslofjorden er det alt fra to til fire grader i nord, og fem til syv grader i sør.

– Porsgrunn, Sandefjord og Torp har fem til seks grader, men jeg ser likevel at det har kommet litt snø på Torp flyplass tidlig i natt, sier Tveita og legger til:

– Så det kan ha skapt litt problemer med glatte veier lokalt.