KAN AVGJØRE ALT: Hvis KrF-leder Knut Arild Hareide får med partiet på å velge vekk den borgerlige regjeringen, spøker det for regjeringen Solberg.
KAN AVGJØRE ALT: Hvis KrF-leder Knut Arild Hareide får med partiet på å velge vekk den borgerlige regjeringen, spøker det for regjeringen Solberg. Foto: Junge, Heiko/NTB Scanpix

statsbudsjettet 2018:

Derfor kan årets budsjett bli skjebnesvangert

KrF kan felle regjeringen på statsbudsjettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag legger regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2019. Etter planen skal budsjettet vedtas i Stortinget innen 20. november.

Men det politiske dramaet innad i Kristelig Folkeparti (KrF), gjør at årets budsjettfremlegging kan bli skjebnesvanger for regjeringen. For hvis KrF velger å ikke støtte den borgerlige koalisjonen, har ikke Solberg-regjeringen flertall for budsjettet i Stortinget.

I ytterste konsekvens kan det føre til at regjeringen tvinges til å gå av.

– KrFs retningsvalg vil totalt overskygge budsjettprosessen i Stortinget frem til vi får en avklaring. Norsk politikk er satt på pause frem til KrFs ekstraordinære landsmøte 2. november, sier TV 2s kommentator Aslak Eriksrud.

Her er de ulike scenarioene som kan skje:

KrF snur ryggen til regjeringen

2. november skal KrF holde ekstraordinært landsmøte for å avklare hvilke partier de vil samarbeide med. Partileder Knut Arild Hareide bekreftet i en tale til landsstyret fredag, at han ønsker et regjeringssamarbeid mellom KrF og Arbeiderpartiet (Ap).

Hvis resten av partiet følger Hareides råd, innebærer det altså å snu ryggen til den nåværende regjeringen.

– Hvis KrF bytter side og et flertall i Stortinget vil bytte regjering, så er den sittende regjering dødsdømt. Erna Solberg kan i så fall velge å gå av frivillig, men vil trolig presse frem en avstemning i Stortinget. Hun kan for eksempel stille kabinettspørsmål på budsjettet, slik at KrFs stortingspolitikere da må stemme ned regjeringens budsjett og samtidig aktivt kaste Solberg som statsminister, forklarer Eriksrud.

  • KrF har i lengre tid varslet at de vil ta et politisk veivalg om regjeringssamarbeid denne høsten.
  • Nylig utkom partileder Knut Arild Hareides bok, som mange tolket som et tydelig tegn om retning fra Hareide.
  • Få dager senere bekreftet Hareide i en tale til landsstyret at han ønsker et samarbeid med venstresiden.
  • 2. november skal KrF ha et ekstraordinært landsmøte hvor saken skal opp for debatt.
  • En gallup utført for TV 2, viser at syv av ti velgere mener KrF tilhører høyresiden i norsk politikk.

Dersom regjeringen Solberg felles, til fordel for et regjeringssamarbeid mellom venstresiden og KrF, vil det bli den første sentrum/venstre-regjeringen i Norge noensinne.

– Da vil KrF, Senterpartiet (Sp) og Ap forhandle om ny regjeringsplattform og fordeling av statsråder, samtidig som de parallelt må avklare forholdet til SV og planlegge budsjettforhandlinger med Lysbakken og Co. Det ryddigste vil nok være å danne ny regjering før man forhandler om endringer av den avtroppende regjeringens budsjettforslag, sier Eriksrud.

Men dersom KrF skal forhandle seg inn i en ny regjering med Ap og Sp, ledet av Ap-leder Jonas Gahr Støre, vil de få det travelt de neste månedene.

– Her kan det komme til å gå fort i svingene om de skal rekke å få på plass en ny regjering og forhandle ferdig neste års budsjett med SV. Det kan i så fall bli veldig sen juleferie for stortingspolitikerne.

KrF støtter regjeringen

Dersom KrF bestemmer seg for å gå imot Hareides anbefaling, og vil inn i regjering med Høyre, Frp og Venstre, blir det langt mindre dramatisk.

– Hvis KrF vil inn i Erna Solbergs regjering, vil de raskt få norsk politikk tilbake på et normalt spor. De kan gjøre som Venstre gjorde i fjor, forhandle ferdig neste års statsbudsjett og så sette seg ned og forhandle regjeringsplattform i ro og mak på nyåret, sier Eriksrud.

– Velger de Solberg, klarer nok KrF å bli enige om et budsjettforlik med de andre borgerlige partiene, slik de har gjort de siste fem årene, sier han.

Men hva skjer med Hareide?

Hareide har foreløpig nektet å svare på om han vil trekke seg som partileder dersom han ikke får det som han vil. Til God morgen Norge mandag, ga Hareide kun et vagt svar da han ble stilt spørsmålet.

– Jeg ønsker ikke å spekulere i om jeg vinner frem, men dersom de velger å følge mitt syn, da skal jeg selvfølgelig jobbe videre, sa Hareide.