Sier han var på sommerferie – nå er han siktet for å ha drept to personer

SKIEN FENGSEL (TV 2): Politiet i Drammen har åpnet drapsetterforskning mot Zikrija Krkic (45), som de mistenker at tok livet av to personer i 2014. Selv mener han at anklagene er grunnløse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I celle 36 i Skien fengsel bor Zikrija Krkic. Han holdes innesperret i et av Norges strengest bevoktede fengsler.

45-åringen soner en alvorlig voldsdom på seks år, men nå risikerer han å bli sittende i fengsel veldig mye lenger.

Årsaken er at han er siktet for dobbeltdrap.

Klokken 23.20 den 28. juli i 2014 gikk minst én person inn i en kafé i Prijedor i Bosnia. Personen hadde med seg et automatvåpen som ble brukt til å likvidere to personer som satt inne i kafeen. Den ene ble truffet av syv kuler, den andre ble truffet av fire.

Da drapet skjedde var Zikrija Krkic, som er bosatt i Drammen, på ferie i landet han bodde i frem til 1993. Før han kom til Norge, deltok 45-åringen ved frontlinjene under krigen på Balkan.

Ble frikjent

TV 2 møter Krkic på et lite besøksrom i første etasje i Skien fengsel. Han forteller at han var i Bosnia for å pleie sin syke far som hadde fått hjerneslag og for å se til sin gamle mor.

Det nærmet seg hjemreise til Norge da han ble arrestert av bosnisk politi og siktet for dobbeltdrap. De anklaget han også for å ha tilknytning til ekstreme islamistiske grupper.

– Det kom en hel armé og omringet gården vår. Politiet hadde våpen som de pekte mot meg, forteller han.

Slik så det ut da han ble tatt hånd om av politiet i Bosnia. (Foto: Radio Rijec)
Slik så det ut da han ble tatt hånd om av politiet i Bosnia. (Foto: Radio Rijec)

Deretter ventet røffe politiavhør og 14 måneder i varetekt. I løpet av denne perioden sa han fra seg sitt bosniske statsborgerskap og er nå kun norsk statsborger.

Varetektsperioden endte med en rettssak i domstolen i byen Banja Luka. Der ble Krkic domfelt for ulovlig våpenbesittelse, men han ble frifunnet for anklagene om dobbeltdrap.

I dommen, som TV 2 har fått tilgang til, går det frem at retten mener at politiets etterforskning var svært mangelfull. Det antydes at bevis kan være plantet og det nevnes også andre potensielle gjerningspersoner.

  • 28. juli i 2014 ble to personer drept i en kafé i Prijedor i Bosnia.
  • Kort tid senere ble Zikrija Krkic pågrepet og satt i varetekt.
  • I september i 2015 ble Krkic frikjent for dobbeltdrap av lagmannsretten i Banja Luka, men han ble domfelt for brudd på våpenbestemmelser. Ettersom han hadde sittet i varetekt var dommen ferdig sonet og Krkic reiste hjem til Norge.
  • I juli 2016 opphevet høyesterett i Bosnia frifinnelsesdommen. Dermed sto saken uten en rettskraftig avgjørelse.
  • I oktober 2016 ble Krkic pågrepet og varetektsfengslet i en alvorlig voldssak i Norge.
  • 14. desember 2017 ble han i Drammen tingrett dømt til seks års fengsel for å ha begått grove voldshandlinger. Krkic godtok dommen.

Kilde: Rettsdokumenter.

Ble siktet av politiet i Drammen

I 2015 reiste Krkic hjem til Drammen igjen. Ikke lenge etterpå kom en ny beskjed fra domstolen i Bosnia: Høyesterett hadde opphevet den frifinnende dommen.

Årsaken var at høyesterett mente at det var blitt begått saksbehandlingsfeil. Dermed sto Krkic uten en rettskraftig dom.

Kort tid etter opphevelsen i bosnisk høyesterett havnet Krkic i søkelyset til norsk politi. Like før jul i fjor ble han idømt en fengselsstraff på seks år der han ble funnet skyldig i å ha utøvd grov vold mot flere personer.

Samtidig ble det forsøkt å gjennomføre en ny hovedforhandling i dobbeltdrapssaken i Bosnia, men det lot seg ikke gjøre. Blant annet fordi Krkic sonet dom i Norge og fordi han ikke lenger er borger av Bosnia.

Fengslet i fengsel

Krkic var bare såvidt i gang med å sone voldsdommen i Skien fengsel før Bosnia-saken tok en ny vending. Før sommeren i år overtok politiet i Drammen saken fra Bosnia. Da besluttet de å sikte Krkic for dobbeltdrapet i 2014.

En annen norsk borger er siktet i samme sak.

TV 2 er kjent med at Krkic i sommer ble pågrepet mens han satt på ordinær soning i Skien fengsel. Han ble varetektsfengslet og satt isolert i to uker.

Årsak: Norsk politi dro til Bosnia og besøkte åstedet for å etterforske saken. Da var det viktig for politiet at Krkic ikke kunne kommunisere med familie og bekjente i hjemlandet.

Det er politiadvokat Hans Petter Aasen som leder etterforskningen i Sør-Øst politidistrikt. Han sier at det er en tidkrevende jobb å få full oversikt over saken.

– Det er et stort materiale vi nå går gjennom. Vi har et godt samarbeid med bosnisk politi, og dette reguleres av internasjonale konvensjoner.

Hans Petter Aasen i Sør-Øst politidistrikt er påtaleansvarlig i saken.
Hans Petter Aasen i Sør-Øst politidistrikt er påtaleansvarlig i saken.

– Flere betenkeligheter

Aasen mener det er viktig at politiet gjør undersøkelser i saker som dette.

– Når norske myndigheter får kunnskap om at en norsk statsborger kan være involvert i alvorlig kriminalitet, så er det norsk politi sin plikt å gjøre undersøkelser. Det gjør vi i denne saken, sier han.

Forsvareren til Krkic, advokat Øyvind Bratlien, mener det er problematiske sider ved etterforskningen til politiet.

– Det er flere betenkeligheter med dette. Han har en frifinnende dom fra Bosnia som peker på at etterforskningen har vært svært mangelfull, den antyder at bevis kan være plantet og det nevnes andre mulige gjerningsmenn som norsk politi er forhindret fra å etterforske, sier Bratlien.

Advokat Øyvind Bratlien forsvarer Krkic.
Advokat Øyvind Bratlien forsvarer Krkic. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Frykter justismord

Politiet i Norge er avhengig av et godt samarbeid med bosnisk politi for å kunne straffeforfølge mulige gjerningsmenn med bosnisk statsborgerskap.

– Det vil kunne føre til en ensidig og lite objektiv etterforskning, mener Bratlien, som er bekymret for at Krkic blir forhåndsdømt gitt hans voldshistorikk.

– Jeg ser flere faresignaler i denne saken som gjør at man bør være bekymret for at justismord kan skje, sier han.

Politiadvokat Hans Petter Aasen forteller at norsk politi setter seg grundig inn i etterforskningen som er gjort av bosnisk politi, men han understreker at de bygger sin egen straffesak.

Vil ikke si om mistanken er styrket

– Er du trygg på at dere kan gjennomføre en objektiv etterforskning gitt de omstendighetene som ligger til grunn?

– Det ligger til grunn for alt arbeid som norsk politi gjør, sier Aasen.

Politiet ønsker ikke å kommentere om den siste tids etterforskning har styrket eller svekket mistanken mot Krkic.

– Hvor gode er forutsetningene for å etterforske en sak så lang tid etterpå?

– Jeg kan ikke gå i detaljer hva gjelder etterforskningen, sier Aasen.

Det er foreløpig uklart hvor lang tid etterforskningen vil pågå før det tas stilling til om Krkic skal stilles for retten i Norge eller ikke.