HISTORISK: Hailie Deegan. Her før NASCAR K&N Pro Series West Carneros 200 i Sonoma, California.
HISTORISK: Hailie Deegan. Her før NASCAR K&N Pro Series West Carneros 200 i Sonoma, California. Foto: Robert Reiners

17-åringen som sjokkerer USA: – Hun er fryktløs. Jeg har ikke fått henne til å gråte ennå

Hailie Deegan vil ikke nøye seg med å være beste jente. Hun vil være best – punktum.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I helgen ble Hailie Deegan historisk.

17-åringen fra California ble den første jenten til å gå til topps i et løp i NASCAR K&N Pro Series. Det skjedde i NAPA Auto Parts/Idaho 208 på Meridian Speedway.

Hun kjørte forbi lagkamerat i Bill McAnally Racing, Cole Rouse, på den siste runden.

– Å, herregud, sa Deegan etter seieren ifølge nascar.com.

– Dette må være den beste dagen i mitt liv. Det blir ikke bedre enn dette. Folk forstår ikke hvor mange dager, hvor mange timer jeg har lagt ned i dette. Hvor mye jeg har jobbet for å komme til dette øyeblikket. Det er bare fantastisk. Det er den lykkeligste dagen i livet mitt.

Anklaget for skittent spill

Hun forteller at hun hadde sett for seg akkurat scenarioet som hun fikk på siste runden. Hun hadde planlagt i detalj hvor hun kunne passere, dersom hun la ut på siste runde som nummer en.

Ved å touche bakenden på bilen til Rouse klarte hun akkurat å få overtaket hun trengte for å gå forbi.

Det likte lagkameraten dårlig, som anklaget Deegan for skittent spill.

– Hun kjører i meg. Det gjør at jeg havner sidelengs. Vi hadde vunnet det løpet, dersom det ble kjørt rent, men uheldigvis ble det ikke det, sier han til ESPN.

Med to løp igjen av sesongen lover han ikke å gi ved dørene i de kommende konkurransene. Selv har han ti ganger vært i topp fem, men aldri lyktes å klatre helt til topps.

Senere har han gratulert henne med seieren på Twitter.

– Jeg og Cole er blitt venner og lagkamerater i år. Det er tøft når man må sette det til side og kjøre hverandre hardt for å ta våre første seirer, men takk! Jeg er sikker på at du vil ta igjen en gang, svarer Deegan med et smilefjes.

– Jeg vil ikke være den beste jenten

At en kvinne vinner er overraskende. At det er en 17-åring skaper overskrifter over hele USA, og er omtalt i alle store medier.

Lykkeønskningene hagler på sosiale medier fra store motorsportsnavn, sjekk bare Deegans Twitter-feed.

– Det er historisk. Man må vinne i denne sporten for å komme seg noen vei. Jeg forventer at hun fortsetter å klatre på stigen, sier journalisten Alan Cavanna på FOX Sports.

Det er også Hailie Deegans plan.

– Jeg vil ikke være den beste jenten. Jeg vil være den beste føreren, sa hun etter å ha blitt historisk som den første kvinnen som sikret seg pole position.

– Uansett hvilken klasse jeg kjører i, vil jeg aldri være fornøyd med å være den beste jenten. Jeg vil være den beste føreren uansett. Det var mentaliteten jeg vokste opp med. Jeg er trent slik. ​

Hyllet

Hvis man regner alle NASCAR-klasser er det første gang siden 1989 at en kvinne vinner et løp.

Det er ikke tilfeldig, ifølge de som kjenner henne.

– Hun er fryktløs, sa teamsjef Bill McAnally, til USA Today tidligere i år.

– Jeg har ikke fått henne til å gråte ennå, fordi jeg har ikke funnet bristepunktet hennes. Jeg mener hun har alt som trengs, bortsett fra erfaring. Det er det vi giir til henne.

Toppidrett hører med til familien. Hailie Deegan er datteren til motocross-kjøreren og X Games-utøveren Brian Deegan.

– Hvorfor har ikke en kvinne klart det før? Kanskje fordi systemet de brukte ikke var det rette systemet for å få en kvinne dit ennå. Så jeg sa: «La oss prøve vårt system, sammen med det beste utstyret», forklarer pappa Deegan.