LAVTRYKK: Det første i rekken av lavtrykk som treffer Norge bringer med seg nedbør til store deler av Sør-Norge.
LAVTRYKK: Det første i rekken av lavtrykk som treffer Norge bringer med seg nedbør til store deler av Sør-Norge. Foto: StormGeo

Lavtrykk i kø: Disse får ufyselig høstvær

Tirsdagen blir kald og klissvåt, og nye lavtrykk er på vei.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Østlendingene har så langt kunne juble over høyst brukbart høstferie-vær, men etter gårsdagens jubeldag med temperaturer opp mot 16-17 grader enkelte steder, blir det kjøligere i dag med temperaturer på rundt tolv grader.

Tirsdag blir det skikkelig ufyselig høstvær med regn over store deler av Sør-Norge, og temperaturer på sju til ni grader.

– Et nytt lavtrykk ligger ved Island i kveld og kommer inn over Sør-Norge i morgen. Det gir regn og kuling i Sør-Norge. Det vil blåse kraftigst på Vestlandet helt ned til Lindesnes med stiv kuling og kortvarig sterk kuling, forteller vakthavende meteorolog hos StormGeo, Beathe Tveita.

STORM.NO: Sjekk detaljert varsel for ditt sted her

Snø lengst i øst, nytt lavtrykk på vei

Hun forteller at nedbøren kan komme som snø i fjellet, og at det fra onsdag også vil kunne komme snø i lavlandet nord for Oslo.

– Fra onsdag morgen kan det komme snø fra Hamar og flere steder nord for Mjøsa. Der er det bare å finne frem vinterhjulene nå, sier Tveita.

I Midt-Norge og nordover ser det imidlertid langt bedre ut, dersom man ser bort fra Lofoten og Vesterålen, der det kan komme en del regn. Nord i Troms og Senja kan det også komme nedbør, med snø i høyden mellom 400 til 700 meter. I Finnmark blir det bra høstferie-vær tirsdag, men fra onsdag av kan det komme nedbør langs kysten.

I Midt-Norge blir det en sur og kald onsdag.

– Onsdagen blir det forbigående kjølig med sludd og snø i Trøndelag og Møre og Romsdal. Helt ned til 200 meter, sier meteorologen.

Vestlendingene får et avbrekk fra nedbøren onsdag, men natt til torsdag kommer det inn et nytt kraftig lavtrykk i Norskehavet som bringer med seg mye nedbør på nordvest-landet. Østlandet vil imidlertid bli liggende i le, og her vil man stort sett få oppholdsvær til og med fredag, slik det ser ut nå.

Kan bli vanskelige kjøreforhold

Fredag er det Vestlandet og Midt-Norge sin tur å ta høstferie, men skal du på fjellet fredag, tyder prognosene på at det kan bli vanskelige kjøreforhold.

– Fredag kveld kan det komme snøbyger vest i fjellene, helt ned mot 400-700. Det kan bli en ruskete fredag kveld med vestlig kuling og snøbyger, noe som kan skape problemer, sier Tveita, men understreker at varselet så langt frem i tid vil være mer usikkert.

Selv om nedbøren starter som snø om morgenen er det ventet mildere vær i fjellet ut over torsdagen, så for vestlendingene som har mulighet, kan det være lurt å legge høstferie-utfarten til utpå dagen torsdag.

Uvær i Sør-Europa

Etter en urolig helg i Hellas, på Kypros og de greske øyene, går Syden-turistene i denne delen av Europa bedre dager i møte.

De som befinner seg i Italia og ved destinasjoner langs Adriaterhavet, må imidlertid forberede seg på flere urolige dager.

Det har dannet seg et nytt lavtrykksområde over Italia. Det gir en god del nedbør over Italia i dag og en god del nedbør over Sør-Italia og langs Adriaterhavet, som Kroatia, i det neste døgnet.

– Lavtrykket gir et urolig vær med en del nedbør de neste dagene sør i Italia, og så trekker det ned til Hellas, men Kreta og de greske øyene ser ut til å slippe unna denne gangen, sier Storm-meteorologen.

UVÆR: De som har lagt høstferien til Sør-Italia kan gå en regntung uke i møte.
UVÆR: De som har lagt høstferien til Sør-Italia kan gå en regntung uke i møte.