Skolebrød og rundstykker med gulrøtter

Det er den store bakedagen på kjøkkenet i dag – noe sunt og noe godt.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva med lune rundstykker til frokost og smakfulle skoleboller til ettermiddagen?

Rundstykker med gulrøtter

  • 2 gulrøtter
  • ca 1 ¼ l grovbakstmel eller 1 l fint hvetemel tilsatt 2 dl havregryn
  • 1 pk gjær
  • 2 ts salt
  • 1 boks kesam, mager
  • ca 3 dl vann

Skrell og riv gulrøttene fint opp.

Bland mel, tørrgjær, salt og krydder i en bakebolle. Tilsett fingervarmt vann og kesam. Elt sammen, 4-5 min, til en glatt deig, tilsett eventuelt litt mer mel. Dekk med kjøkkenhåndkle eller tre en bærepose over bakebollen. Sett til heving i 40-50 min til deigen er dobbelt størrelse.

Ta deigen ut på et melet bakebord. Elt sammen og del i biter og trill ut til rundstykker (eller form til to runde eller avlange brød). Legg på et bakepapirkledt stekebrett. Dekk til og sett til heving i 45-50 min.

Stek i varm stekeovn 225 °C i 12-15 min på midterste rille for rundstykker eller på nederste rille i 40-45 min ved 200 °C for større brød.

Avkjøl på rist.

Lag gjerne dobbel porsjon, fine å fryse.

Skolebrød med havre og gulrøtter

For glutenfri: Bruk den glutenfrie bolleblandingen til Det glutenfrie verksted (kjøpes på dagligvarebutikk) eller erstatt hvetemel med Semper halvgrovt glutenfritt mel og glutenfrie små havregryn.

Melkefri: Erstatt melk med vann og smør med margarin uten salt og melk.

Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok.

BAKEDAG: Lune og sunne rundstykker og smakfulle skolebrød. Foto: TV 2
BAKEDAG: Lune og sunne rundstykker og smakfulle skolebrød. Foto: TV 2
  • ca 800 g hvetemel
  • 200 g små havregryn eller havremel
  • 125 g sukker
  • 1 egg kan sløyfes for de som ikke tåler egg, erstattes med 1 dl melk/vann
  • 1 pakke gjær
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts salt
  • 6 dl melk
  • 100 g mykt smør
  • 2 mellomstore gulrøtter, finrevet
  • 1 pk vaniljekrem (Piano) til fyll
  • Melis
  • Kokos til dryss

Ha alt det tørre i bakebollen. Fersk gjær smuldres opp i melet. Varm melken og eggene til fingervarm (ca 30 °C). Tilsett væsken i melblandingen mens maskinen går. Tilsett mel til passe konsistens, heller litt for lite enn for mye! Elt deigen i kjøkkenmaskin i 12-15 min.

Tilsett mykt smør, 1- 2 ss av gangen. Elt deigen til alt smør er eltet inn og elt videre i ca 10 min, tilsett finrevet gulrøtter de siste 3-4 min av eltingen.

Dekk til bakebollen og sett til heving i minst 1 time, gjerne 1 ½ time.

Ta deigen ut på bakebordet og form til runde boller som settes i bakepapirkledt stekebrett/langpanne. Sett bollene med 1½ -2 cm avstand mellom hver bolle, slik at de eser sammen ved etterheving.

Dekk med et klede og etterhev ca. 1 time.

Lag en fordypning i hver bolle og legg på 1 ts med vaniljekrem og stek på midterste rille i varm stekeovn 200 °C i 15-20 min.

Vaniljekrem

  • 4 eggeplommer
  • 1/2 dl sukker
  • 4 dl melk
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ss maisennamel

Bland eggeplommer, sukker, melk og vaniljesukker. Visp inn maisenna til klompefri blanding i en kasserolle.

Sett på platen og varm opp.

Rør om til sausen tykner ved middels varme. Dekk med plastfilm og avkjøl (sett i kaldt vann).

Lik TV 2 Underholdning på Facebook