Skolebrød og rundstykker med gulrøtter

Det er den store bakedagen på kjøkkenet i dag – noe sunt og noe godt.

Hva med lune rundstykker til frokost og smakfulle skoleboller til ettermiddagen?

Rundstykker med gulrøtter

  • 2 gulrøtter
  • ca 1 ¼ l grovbakstmel eller 1 l fint hvetemel tilsatt 2 dl havregryn
  • 1 pk gjær
  • 2 ts salt
  • 1 boks kesam, mager
  • ca 3 dl vann

Skrell og riv gulrøttene fint opp.

Bland mel, tørrgjær, salt og krydder i en bakebolle. Tilsett fingervarmt vann og kesam. Elt sammen, 4-5 min, til en glatt deig, tilsett eventuelt litt mer mel. Dekk med kjøkkenhåndkle eller tre en bærepose over bakebollen. Sett til heving i 40-50 min til deigen er dobbelt størrelse.

Ta deigen ut på et melet bakebord. Elt sammen og del i biter og trill ut til rundstykker (eller form til to runde eller avlange brød). Legg på et bakepapirkledt stekebrett. Dekk til og sett til heving i 45-50 min.

Stek i varm stekeovn 225 °C i 12-15 min på midterste rille for rundstykker eller på nederste rille i 40-45 min ved 200 °C for større brød.

Avkjøl på rist.

Lag gjerne dobbel porsjon, fine å fryse.

Skolebrød med havre og gulrøtter

For glutenfri: Bruk den glutenfrie bolleblandingen til Det glutenfrie verksted (kjøpes på dagligvarebutikk) eller erstatt hvetemel med Semper halvgrovt glutenfritt mel og glutenfrie små havregryn.

Melkefri: Erstatt melk med vann og smør med margarin uten salt og melk.

Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok.

BAKEDAG: Lune og sunne rundstykker og smakfulle skolebrød. Foto: TV 2
BAKEDAG: Lune og sunne rundstykker og smakfulle skolebrød. Foto: TV 2
  • ca 800 g hvetemel
  • 200 g små havregryn eller havremel
  • 125 g sukker
  • 1 egg kan sløyfes for de som ikke tåler egg, erstattes med 1 dl melk/vann
  • 1 pakke gjær
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts salt
  • 6 dl melk
  • 100 g mykt smør
  • 2 mellomstore gulrøtter, finrevet
  • 1 pk vaniljekrem (Piano) til fyll
  • Melis
  • Kokos til dryss

Ha alt det tørre i bakebollen. Fersk gjær smuldres opp i melet. Varm melken og eggene til fingervarm (ca 30 °C). Tilsett væsken i melblandingen mens maskinen går. Tilsett mel til passe konsistens, heller litt for lite enn for mye! Elt deigen i kjøkkenmaskin i 12-15 min.

Tilsett mykt smør, 1- 2 ss av gangen. Elt deigen til alt smør er eltet inn og elt videre i ca 10 min, tilsett finrevet gulrøtter de siste 3-4 min av eltingen.

Dekk til bakebollen og sett til heving i minst 1 time, gjerne 1 ½ time.

Ta deigen ut på bakebordet og form til runde boller som settes i bakepapirkledt stekebrett/langpanne. Sett bollene med 1½ -2 cm avstand mellom hver bolle, slik at de eser sammen ved etterheving.

Dekk med et klede og etterhev ca. 1 time.

Lag en fordypning i hver bolle og legg på 1 ts med vaniljekrem og stek på midterste rille i varm stekeovn 200 °C i 15-20 min.

Vaniljekrem

  • 4 eggeplommer
  • 1/2 dl sukker
  • 4 dl melk
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ss maisennamel

Bland eggeplommer, sukker, melk og vaniljesukker. Visp inn maisenna til klompefri blanding i en kasserolle.

Sett på platen og varm opp.

Rør om til sausen tykner ved middels varme. Dekk med plastfilm og avkjøl (sett i kaldt vann).