Supersupporter Manuel (69) haiket til VM-kamp – med lik i baksetet

– Baki lå en død fyr. Tromma måtte inn bak ved siden av liket, og jeg fikk sitte foran, forteller Manuel Cáceres Artesero til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Manchester United-Valencia på TV 2 Sumo og TV 2 Sport 1 tirsdag fra 20.00!

Manolo med tromma, Spanias mest kjente supporter, har opplevd mye etter å ha først slått på ei tromme for 55 år siden.

– Jeg slo først på tromma for 55 år siden, og da tenkte alle at jeg var gal, sier Manuel Cáceres Artesero.

Men etterhvert begynte folk å venne seg til det, og han mener at både spillere og publikum etterhvert satte pris på det. Han begynte å ta med tromma på større og større kamper, og jobbet seg oppover i divisjonene. Etterhvert dro på han på kamper med de store klubbene i La Liga, som Valencia, Barcelona og Real Madrid.

Men det var da VM 1982 ble arrangert i Spania, at Manolo og tromma fikk sitt store gjennombrudd. Han bestemte seg for å haike rundt i landet og dra på så mange kamper som mulig i mesterskapet. Manolo merket fort at det var enklere å få haik i Spania om man er kledd i en dress i de spanske fargene og drar rundt på en gigantisk tromme. Men noen av turene var mer spesielle, som da han ble plukket opp av en ambulanse i Alicante.

– Baki lå en død fyr. Tromma måtte inn bak ved siden av liket, og jeg fikk sitte foran, forteller trommeslageren.

Driver bar et halvslapt steinkast unna Mestalla
Etter det har han fulgt landslaget veldig tett, og har nå vært med landslaget i totalt ti VM, sju EM og over 400 kamper. Han er såpass satt pris på av forbundet, at han får reise med landslaget, og fotballforbundet betaler alt utenom maten for supporteren med den store tromma.

ALLTID TROMME: Da Spania møtte Kroatia i Nations League tidligere i måneden var selvsagt trommen på plass.
ALLTID TROMME: Da Spania møtte Kroatia i Nations League tidligere i måneden var selvsagt trommen på plass. Foto: Heino Kalis/Reuters

Et halvslapt steinkast unna Valencias stadion, Mestalla, ligger Manolos bar, Tu Museo Deportivo. Den er dekorert av supporterutstyr og bilder av Manolo med mer eller mindre kjente gjester. Et av bildene viser Manolo på flyet hjem fra VM i Sør-Afrika med VM-trofeet i hendene. På en annen vegg henger et brev fra den spanske kongen som takker han for alt han har gjort.

Vi besøker baren hans et par timer før Valencias kamp mot Celta Vigo, og den er full av både hjemme- og bortesupportere. Jevnlig kommer det folk rundt på baksiden av baren som poserer for et bilde sammen med Manolo.

– Jeg har bodd 32 år i Valencia, folket liker meg, ikke bare her, men overalt, sier han ubeskjedent.

Opplevde storhetstiden, men nå: – Vanskelig å vinne noe i spansk fotball
Han har nå holdt til i byen i over tre tiår, og i starten hang han mye sammen med Valencias spillere, blant annet den store stjernen Mario Kempes, som ble toppscorer i VM i Argentina 1978. Han er ikke like nær dagens generasjon med spillere, men han har opplevd mange suksesser for klubben i løpet av de tre tiårene i byen.

Da Valencia vant cupvinnercupen i 1980, var Manolo på plass i Brüssel, og har siden sett de vinne ligaen to ganger, UEFA-cupen, og på starten av 2000-tallet var de i Champions League-finale to ganger på rad. Men nå er det lenger mellom trofeene.

– Det er vanskelig å vinne noe i spansk fotball. Før hendte det at klubber som Valencia eller Villareal kunne vinne, men nå er det bare Barcelona, Real Madrid og Atletico Madrid som vinner, sier han.

Så nå må målene justeres, selv for en stor klubb som Valencia.

– Alle håper nå på at vi kan gjøre det bra i Champions League, eller å komme blant de fire beste i ligaen, så vi kan spille Champions League igjen neste år. Og hvis vi ryker ut av Champions League, må vi håpe på Europa League, sier Manolo, Spanias mest kjente fotballsupporter.​

Se Manchester United-Valencia på TV 2 Sumo og TV 2 Sport 1 tirsdag fra 20.00!