FORSKER ADVARER:

– Normale følelser er ikke psykiske problemer

Tall fra helsetjenesten viser at det ikke er flere psykisk syke barn nå enn tidligere. – Vi må godta noen livsvansker før vi sier det er et ordentlig problem, sier forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tall fra spesialisthelsetjenesten viser at antall barn som får hjelp er uforandret de siste årene. Vi må ikke sykeliggjøre normale og ønskede følelser, er advarselen fra forsker.

– Slik det er nå, er det fem prosent av barna som får hjelp i spesialisthelsetjenesten på grunn av psykiske problemer. Så er det kanskje mellom 10 og 15 prosent til som sier de har psykiske plager. Men det store flertallet, sliter ikke, og dette er viktig å huske, sier Pål Zeiner, psykiater og forsker ved Universitet i Oslo, til TV 2.

(Se hele debatten øverst i vinduet)

Ifølge Zeiner er det kun én gruppe som har økning i psykiske plager, og det er jenter mellom 14 og 17 år.

– Økning gjelder de som rapporterer om det som kalles depressive symptomer. Men ser man i innholdet på rapporteringen, er det mer følelsen av at de ikke strekker til, at de strever og er slitne. Denne typen er det eneste som øker litt, utdyper Zeiner.

Må skille ekte problemer fra vanlig læring

Forskeren mener det er en hårfin balansegang mellom de som faktisk sliter, og det er som er normalt. Dialog er beste medisin.

– De fleste foreldre har en oppfatning av hvor ungdommen er, og de bekymrer seg litt i meste laget. Ser de ungdommen sliter, så snakk med de, spør om problemene. Det er den beste måten for å finne ut av det, sier Zeiner.

Camilla Helen Heiervang, skribent og psykologistudent, mener folk må klare å skille mellom det som er vanlige problemer i livet, og det som faktisk er alvorlige psykiske plager.

– Psykiske plager er mer alvorlige, og varer lengre, dette er også vanskeligere å løse. Livsvansker, vanlige problemer i livet derimot, er ikke nødvendigvis så farlige. Man må spørre og prate litt. Ikke vær redd for det som hører til i livet, sier Heiervang.

Burde feire sinneutbrudd

Zeiner tar til ordet for at folk må akseptere opp- og nedturer, og mener det er en del av det å vokse opp.

– Som på samme måte som man skal lære seg gå og snakke, må barn lære seg å være sinna. Når barn nede i to årsalderen får sinneutbrudd, burde det feires på samme måte som da man sier sitt første ord, det er et ledd i normal utvikling, sier Zeiner.

– Følelser er det som hjelper, og styrer oss, vi må ønske det velkommen, isteden for å være redd for at det kommer, konstater Zeiner. ​

Heiervang forteller at uansett tilstand, vil det være problemer i livet.

– Problemet er at mange tror man skal ha gode følelser hele tiden, og om man ikke har det, så føler man at man har mislyktes. Det er viktig å huske at uansett hvor mange ressurser man har tilgjengelig, så kan livet være vanskelig til tider, utdyper Heiervang.

Camilla Helen Heiervang, skribent og psykologistudent mener folk burde tenke seg om to ganger før de erkjenner at de er psykisk syke.
Camilla Helen Heiervang, skribent og psykologistudent mener folk burde tenke seg om to ganger før de erkjenner at de er psykisk syke.

Advarer mot sosiale medier

Heiervang advarer mot at sosiale medier og for mye åpenhet kan gjøre vondt verre.

– Før var det skambelagt, og man skulle ikke snakke om det. Nå har det beveget seg mer til at man burde prate om det i offentligheten, og ønsker den responsen som sosiale medier kan gi, dette er derimot veldig sårbart. Man burde heller prate med noen som står en nær, eller noen som er flinke på området, sier Heiervang.

– Det kan henge ved deg lenge etter at du egentlig er ferdig med problemet. I tillegg har man ikke kontroll på responsen man får på sosiale medier når man legger det ut. Det gjør at sosiale medier også bidrar til at man er mer sårbar, forteller Heiervang.