HØSTFERIE: Katarina (13) er med pappa Pål Jørgen på jobb så ofte det lar seg gjøre. I høstferien blir det minst to dager i DNBs lokaler i Oslo.
HØSTFERIE: Katarina (13) er med pappa Pål Jørgen på jobb så ofte det lar seg gjøre. I høstferien blir det minst to dager i DNBs lokaler i Oslo. Foto: Anders Eid ,TV 2

– Derfor er det greit at du tar med ungene på jobb i ferien

Men det er noen arbeidsplasser der det vil være helt uaktuelt å ha med barna, ifølge HR-ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høstferien er her for mange og i neste uke følger resten av landet etter.

Det kan skape problemer for noen og enhver når det gjelder å få logistikken opp på hjemmebane.

Mange foreldre må jobbe som normalt flere dager i høstferien, men barna har ikke mulighet til å gå på aktivitetsskole eller SFO (1. til 4. trinn), og gjør at dette blir vanskelig.

Dermed er løsningen for mange at barna blir med på jobb.

– Det er ingen regler i arbeidsmiljøloven om det å ta med barn på jobb. Så det må man avklare med arbeidsgiveren sin, sier kommunikasjonsrådgiver Heidi I. Mehli i Arbeidstilsynet til TV 2.

Dette må du tenke på

Det er arbeidsgiveren selv som bruker styringsretten til å bestemme hvorvidt ansatte får ta med seg barna på jobb eller ikke.

– Mange har kanskje brukt opp ferien sin i sommer og har ikke så mange dager igjen. Da må arbeidsgiveren ta stilling til om de vil legge til rette for dette. På små arbeidsplasser er det kanskje mulig å få til, men er det en stor bedrift så kan det gjerne være være verre, mener HR-ekspert Mette Reiten i Compendia til TV 2.

Mette Reiten i Compendia.
Mette Reiten i Compendia.

Hun mener det viktigste er at de ansatte har dialog med ledere og kollegene før de tar med seg barna på jobben. Hun sier at arbeidstaker først og fremst må bruke sunn fornuft, og hvis det er risiko knyttet til yrket, så bør en tenke over at barn ikke er yrkesskadeforsikret.

– Det er noen arbeidsplasser der det vil være helt uaktuelt. Det var en som fortalte meg at han hadde vært med moren på jobb da hun jobbet på laboratorium. I etterkant ser han at det er helt sprøtt, sier Reiten.

Tar med barna i brøytebilen

Snøbrøyter og yrkessjåfør Margrete Strømsvåg, ble kjent for det norske folk gjennom NRK-serien «Brøyt i vei». I én av episodene hadde hun ikke barnevakt, og så seg nødt til å ta med seg sønnen Kristoffer (3) på jobb.

Hun forteller at hun og mannen Daniel, som også er yrkessjåfør, har tydd til dette ved flere anledninger. Hun understreker at hun alltid spør arbeidsgiveren på forhånd, og at de har forsikringene i orden. De tar heller ikke med barna når de vet det er sjanse for lange skift eller kveldsarbeid.

MED MAMMA PÅ JOBB: Kristoffer (3) elsker å være med foreldrene på jobben. Foto: Privat.
MED MAMMA PÅ JOBB: Kristoffer (3) elsker å være med foreldrene på jobben. Foto: Privat.

– Det er ofte praktiske grunner til det som planleggingsdager. Andre dager kan de ha karantene fra barnehagen på grunn av sykdom. Om han er frisk nok til å være med på arbeid, så kan han slappe av i bilen. Av og til kan Daniel ta med seg Kristoffer, så jeg bare får én unge å passe på i stedet for to når han er på jobb, sier hun til TV 2.

De har også hatt Jakob (1) med på tur da han var enda mindre.

– Minstemann har vært med når han var bitteliten. Begge sover best når de kjører bil, så det har aldri vært noe problem, sier hun.

Hun forteller at treåringen elsker å være med på jobben, der han blant annet kan få oppleve å være med på hjulskift og bilvask.

STAS MED STOR BIL: Kristoffer får også være med når de store bilene trenger en vask.
STAS MED STOR BIL: Kristoffer får også være med når de store bilene trenger en vask.

Tobarnsmoren tror alle barn kan ha godt av å være med foreldrene på jobb en gang i blant.

– Jeg syns det er fint å se at barna blir med på jobb en gang i blant. Det er en fin måte å få være sammen med barna på. Barna syns kanskje det er gøy å se hva mammaen og pappaen driver med på jobb, mener hun.

Les også: Kjeder barna seg i høstferien? Sjekk dette

Fritt frem hos DNB

I de gigantiske kontorlokalene til DNB i Bjørvika i Oslo, har det allerede vært mange skolebarn innom i høstferie-uken.

POSITIV: Solveig Hellebust i DNB ser gjerne at de ansatte tar med barn på jobb. Foto: DNB
POSITIV: Solveig Hellebust i DNB ser gjerne at de ansatte tar med barn på jobb. Foto: DNB

Det er bare bra, mener HR-ansvarlig i bedriften, Solveig Hellebust.

– Vi synes bare at det er hyggelig, vi ser jo ganske mye av det i skoleferiene og har et fleksibelt utgangspunkt. Vi synes bare det er fint, sier konserndirektør for People and Operations i DNB, Solveig Hellebust, til TV 2.

Hun har selv hatt med sin sønn på jobb ved flere anledninger gjennom årenes løp.

– Jeg har hatt med min sønn på jobb noen ganger. Han har også vært med på et par jobbreiser. Begge deler har gått helt fint, forteller hun.

Har du tips eller innspill til denne saken? Kontakt TV 2s journalist.

Ber om å få være med på jobb

DNB-ansatt Pål Jørgen Bakke har med datteren Katarina på jobb. 13-åringen forteller at hun er med faren på jobb minst fem-seks ganger i året.

– I ferier er jeg ofte her fordi det er fri tilgang på kakao og at jeg kan sitte og pusle med mitt på telefonen. Jeg liker også å gå på oppdagelsesferd i det store bygget, sier hun til TV 2.

Pål Jørgen forteller at han aldri blir forstyrret i arbeidet av å ha datteren med seg: – Hun er veldig selvgående, så det er ikke noe problem, sier han.
Pål Jørgen forteller at han aldri blir forstyrret i arbeidet av å ha datteren med seg: – Hun er veldig selvgående, så det er ikke noe problem, sier han.

Pappa Pål Jørgen forteller at det tidligere ofte var praktiske hensyn som lå bak, men at det nå først og fremst er datteren selv som aktivt spør om å få være med ham på jobb. Han mener det bare er positivt.

– Det er bra at hun får innblikk i hva jeg driver med om dagene, og får møte de jeg jobber sammen med. Når jeg da kommer hjem og sier hva jeg har gjort i dag, så kan hun forstå hva jeg snakker om og kjenner igjen navnene på kollegene mine. Det er så fint å ha den muligheten, forteller Bakke, som jobber med internkommunikasjon i selskapet.

Kryr av «høstferie-barn»

Også TV 2 har merket en lavere snittalder på bygget i høstferien.

Konrad spiller et spill på nett, mens mamma Solveig jobber.
Konrad spiller et spill på nett, mens mamma Solveig jobber.

– Det krydde av «høstferie-barn» sammen med foreldrene på toget inn til jobb i dag, og i går så jeg mange barn her på huset også, forteller Solveig Bådsvik, redaksjonssjef for «Snakk med Linn Wiik» i TV 2.

Hun har med seg sønnen Konrad (11) på jobb tirsdag. Hun vil ikke at han skal være alene hjemme en hel dag. Derfor har hun og mannen hatt ham med på jobb hver sin dag denne uken. Onsdag drar mannen og barna i forkant på høstferie.

Conrad synes det var stas å få møte kjente tv-fjes tirsdag. Her sammen med TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.
Conrad synes det var stas å få møte kjente tv-fjes tirsdag. Her sammen med TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

– Det er kjedelig, men det går greit fordi jeg har med PC-en og en bok, forteller en ærlig Conrad.

Han sier at han heller ville ha vært på skolen med kompisene sine, men at det tross alt går greit å være med på jobben så lenge det bare er snakk om noen dager.

– Det var gøy å få se nyhetsstudioet og flere kjente fjes i morges, men det beste er at det er gratis kakao her, gliser Conrad over kakao-koppen.

Advarer arbeidsgivere

HR-ekspert Mette Reiten mener det er på sin plass at arbeidsgiveren også legger til rette for en fleksibilitet på arbeidsplassen, i en tid der grensene mellom jobb og fritid blir mer og mer flytende.

– Vi lever i en tid der skillet mellom jobb og fritid er så uklar. Det er ingen som setter spørsmål ved om man sitter hjemme og jobber i beste «barnetid», men det å ta med seg unger på jobb kan det hende noen stiller spørsmål ved.

Hun advarer imidlertid arbeidsgiverne mot å la det bli en «hvilepute» at foreldre lar barna være med på jobb.

– Ledere må være tett på. Dersom det er ansatte som «aldri» har fri, men i stedet tar ungene med på jobb, da bør lederne være obs og tenke over om de ansatte kanskje ikke føler det er lett å ta fri, sier hun.

Foruten DNB, har TV 2 sjekket med et utvalg større norske bedrifter om deres policy rundt barn på arbeidsplassen. Totalt var seks av sju er positive til at folk har med barna på jobb hvis det er behov for det.

Jotun: – Vi har ingen generelle retningslinjer på dette, men viser fleksibilitet der det er praktisk og trygt for den ansatte å ta med barn på jobben i forbindelse med sykdom, planleggingsdager i barnehagen med mer, skriver HR-sjef i Jotun, Per Harald Engesaeth til TV 2.

Veidekke: – Vi har ingen retningslinjer. Det er bare hyggelig å se et lite barn med kakao med eller iPad på arbeidsplassen. Det skjer heller ikke i et sånt omfang der vi føler det er behov for å ha regler mot det. Dette gjelder primært på kontorene. Det som er strengt hos oss, er når man er på byggeplass. Da må man være klar over at det kan være en sikkerhetsrisiko, noe våre ansatte veldig bevisste på, sier HR-direktør i Veidekke ASA, Anne Thorbjørnsen.

Telenor: – I Telenor har man full forståelse for at det av og til kan være krevende for barnefamilier til å få ting til å gå opp i forhold til stengte skoler, barnehager, barnepass med mer. Våre ansatte har fleksible kontorløsninger – inkludert hjemmekontor. Dersom det skulle være slik at man har møter eller annet arbeid som gjør at man må komme inn på kontoret og ikke kan la barn være hjemme, er det selvsagt ok å ta dem med, forteller informasjonssjef i Telenor, Hanne Knudsen.

Vinmonopolet: – Hos oss er det helt greit med unger på jobb og i skoleferier skjer det ofte at de som har behov for å ha med unger. Da hender det at ansatte samkjører seg og samler de et sted sammen på jobb. Kantina i Akersgata der vi holdt til før, var for eksempel et sånt samlingssted. Vi opplever at foreldrene er opptatt av at de ikke skal forstyrre noen så det er fullt opp med iPad med film og ørepropper, medbragte tegnesaker og lignende, forteller direktør strategi og organisasjon, Kirsti Christie.

Espira: En av Norges største private barnehage-drivere, Espira, har imidlertid ikke åpning for at ansatte kan ta med seg barn på jobb. – Ansatte i Espiras barnehager har ikke mulighet for å ta med egne barn på jobb. Årsaken er at barnehagen er godkjent for et bestemt antall barn og at dette er i relasjon til antall voksne. I tillegg har vi ikke forsikring for andre barn enn de som går i barnehagen, opplyser kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira, Jens Schei Hansen.

TV 2: – Jeg synes det er hyggelig hver gang jeg møter en kollegas barn på jobb! Vi har ikke noen nedfelte retningslinjer på dette i TV 2, og så langt jeg vet har vi ikke nektet våre medarbeidere å ha med barn på jobb. TV 2 skal være en fleksibel arbeidsplass som strekker oss langt for at våre medarbeidere skal få hverdagen til å gå opp. Vi har også to timer betalt ammefri de to første årene etter noen har fått barn, for å gjøre overgangen fra foreldrepermisjonen tilbake til arbeidslivet enklere. I en medie- og teknologibedrift som TV 2, med så mange ulike arbeidsoppgaver, vil det være enkelte oppdrag hvor det er vanskelig å ha med barna på jobb, men jeg har til gode å oppleve at foreldre ikke ser det selv, forteller organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Wiland.

Har du tips eller innspill til denne saken? Kontakt TV 2s journalist.