FATALT: I 2015 ble to sør-koreanske soldater hardt skadet av det som skal ha vært en nord-koreansk landmine. Det har landet i nord benektet.
FATALT: I 2015 ble to sør-koreanske soldater hardt skadet av det som skal ha vært en nord-koreansk landmine. Det har landet i nord benektet. Foto: South Korean Defence Ministry

Nord- og Sør-Korea fjerner landminer

Ifølge planen skal en del av grensen bli helt landminefri. Eksperter mener det ligger over en million miner mellom Nord- og Sør-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nord- og Sør-Korea har begynt å fjerne landminene på grensen mellom landene, ifølge Reuters.

Over én million landminer skal ligge på grensen, ifølge eksperter.

I en felles uttalelse sier landene at begge sider er blitt enige om å fjerne alle landminer i området som omtales som Joint Security Area (JSA) i Panmunjom i løpet av de neste 20 dagene. Ingeniører fra begge landene skal bidra i arbeidet.

JSA er det stedet på den 250 kilometer lange strekningen hvor grensepostene mellom landene står nærmest, og hvor nord- og sør-koreanske soldater har kunne møte hverandre ansikt til ansikt. På strekningen har også FN soldater.

Ifølge Reuters er arbeidet startet på Sør-koreansk side, men det er ikke bekreftet om det er begynt i nord.

Videre i avtalen skal også vaktposter og våpen fjernes fra området.

Tidligere i september signerte de to landene en historisk avtale, hvor de ble enige om en rekke tiltak, blant annet om å oppnå atomnedrustning, etablere jernbaneforbindelse, samarbeide i helsesektoren og arrangere OL sammen.