Superveteranen Valverde (38) tok etterlengtet VM-gull

Spurtslo Romain Bardet og Michael Woods.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den spanske veteranen Alejandro Valverde (38) vant herrenes fellesstart i sykkel-VM. Han spurtslo franske Romain Bardet, kanadiske Michael Woods og nederlandske Tom Dumoulin etter 258,5 beintøffe kilometer fra Kufstein til Innsbruck.

– I en alder av 38 år, etter seks ganger på pallen, etter to ganger sølv og fire ganger bronse får Valverde det etterlengtede VM-gullet og skal kjøre det neste året i regnbuetrøya. For et regi på dette dramaet, utbrøt kommentator Christian Paasche da Valverde passerte målstreken først.

Det betyr at Peter Sagans periode i verdensmestertrøyen er over. Sagan brøt landeveisrittet med rundt 70 km til mål. Dermed stoppet Valverde Sagans rekke på tre strake verdensmesterskap.

– Det er utrolig, etter å ha tapt så mange ganger. Dette er en seier for laget, sier Valverde i seiersintervjuet.

TV 2-ekspert Thor Hushovd hadde gåsehud da Valverde trillet først over målstreken.

– Han lever og ånder for sykkelsporten. Noen synes kanskje han har en råtten fortid, men han er en fantastisk kar. Han respekterer alle i feltet og er en hardtarbeidende idrettsutøver som fortjener denne VM-tittelen, sier Hushovd.

Romain Bardet tok sølv, mens Michael Woods kapret bronsen. Odd Christian Eiking ble beste nordmann på 30. plass. Vegard Stake Laengen, som var i brudd gjennom store deler av dagen, ble nummer 43.

FRA EN VERDENSMESTER TIL EN ANNEN: Peter Sagan fikk æren av å henge gullmedaljen rundt halsen til Alejandro Valverde.
FRA EN VERDENSMESTER TIL EN ANNEN: Peter Sagan fikk æren av å henge gullmedaljen rundt halsen til Alejandro Valverde.

– Vi hadde et håp om at Vegard skulle rekke bakketoppen en gang til. Guttene gjorde en bra innsats. Det var dumt at Markus veltet og Carl Fredrik punkterte. Kanskje det hadde vært muligheter til å komme lenger opp, men vi skal si oss fornøyde med denne dagen, sier landslagstrener Gino Van Oudenhove.

Stake Laengen imponerte
​Norge var representert ved Edvald Boasson Hagen, Sven Erik Bystrøm, Odd Christian Eiking, Carl Fredrik Hagen, Markus Hoelgaard og Vegard Stake Laengen.

Stake Laengen kom med i et tidlig brudd med ti andre ryttere. Han rev seg løs sammen med danske Kasper Asgreen, Jacques Janse Van Rensburg og Robert Britton etter drøyt 70 kilometer. Med rundt 50 kilometer igjen var det kun dansken og Stake Laengen i teten.

Asker-karen og Asgreen holdt stand til det gjenstod 22,8 km. Da ble de kjørt inn av favorittgruppen og takket hverandre for samarbeidet.

– Det ble som fryktet
​Bystrøm var den første nordmannen som brøt.

– Det ble som fryktet. Jeg hadde håpet å henge med lengre. Det var aldri hvile å få i bakken. Etter tre runder var det over, sier Bystrøm til TV 2.

Boasson Hagen fikk trøbbel med rundt 70 kilometer igjen. Litt seinere valgte han å bryte.

– Det ble for tøft. Det er langt å kjøre 50 kilometer ekstra når man har falt av, sier Boasson Hagen, som ikke klarte å holde følge med de beste klatrerne.

– Jeg hadde sett for meg at det ble beinhardt, og det ble det. Det ble for tøft for min del, men det var ikke overraskende, sier han.

Punkterte på verst tenkelig tidspunkt
​Hoelgaard fikk sykkeltrøbbel etter en velt som også gikk utover Primoz Roglic. Hoelgaard kom seg opp i feltet igjen og la seg sågar helt i tet av hovedfeltet. Seinere måtte han slippe.

Carl Fredrik Hagen og Odd Christian Eiking lå i tetgruppen med 35 kilometer igjen. Der var ikke meritterte ryttere som Simon Yates, Dan Martin, Wout Poels, Michal Kwiatkowski og Ilnur Zakarin.

26,8 km før mål skjedde det som ikke skulle skje. Hagen punkterte og mistet kontakt med tetgruppen.

– Fælt tidspunkt for Hagen, konstaterte kommentator Christian Paasche.

Omtrent samtidig måtte Eiking slippe favorittgruppen.

Dansk dynamitt
​Etter at Stake Laengen og Asgreen hadde blitt kjørt inn satte danske Michael Valgren inn et støt. Rui Costa og Gianni Moscon var blant rytterne som tok opp jakten på dansken.

Valgren hadde et forsprang på drøyt 30 sekunder inn i den fryktede bakken Höttinger Höll.

Han ble kjørt inn av kvartetten Michael Woods, Alejandro Valverde, Gianni Moscon og Romain Bardet i bakken. Moscon fikk hammeren mot toppen av bakken og fikk selskap av Tom Dumoulin. Dumoulin kjørte råsterkt i utforkjøringen, og dermed sto gullkampen mellom nederlenderen, Woods, Valverde og Bardet.

I spurten var Valverde sterkest. Bardet kastet seg over linjen foran Woods, mens Dumoulin endte på den sure 4. plassen.

Eiking ble beste nordmann på 30. plass.