KRITISK: Johan Kaggestad mener en har mye jobb å gjøre før en norsk rytter hevder seg i en tøff løype som VM-løypen i Innsbruck.
KRITISK: Johan Kaggestad mener en har mye jobb å gjøre før en norsk rytter hevder seg i en tøff løype som VM-løypen i Innsbruck. Foto: Pedersen, Terje

Kaggestad reagerer: – Det er jo helt feil

Johan Kaggestad etterlyser en holdningsendring i norsk sykkelsport.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hvilket terningkast gir du Norge i VM?

– Det er godkjent. Jeg vil si fire-fem, fordi vi har gjort det beste utfra forutsetningene, sier president i Norges Cykleforbund, Jan-Oddvar Sørner til TV 2.

Den knalltøffe løypen i Innsbruck har ikke passet de norske rytterne.

Ludvig Fischer Aasheims 15. plass i U23-rittet er beste norske plassering på fellesstart i alle klasser.

– Vi tar med oss masse lærdom, og det er akkurat det jeg vil fremheve. Det blir ikke lettere i OL eller neste VM i Yorkshire for å si det sånn, medgir sykkelpresidenten.

Etter intervjuet kommer motsvaret kjapt fra kommentatorboksen:

– Jeg er uenig i en del av det han sier. Du kan ikke gi terningkast fem når beste norske plassering i fellesstart er en 15. plass, slår TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad fast.

Reagerte på sportssjefens holdning

Der den knalltøffe løypen i Innsbruck går over 4670 høydemeter, går løypen i Tokyo-OL over 4806 høydemeter. Det ble dårlig mottatt i den norske leiren.

Sportssjef i Norges Cykleforbund, Hans Falk, utelukket ikke at de ville gjøre et forsøk i å få forandret løypeprofilen.

– Vi kan gjøre et forsøk, men jeg har ingen større forhåpninger om at vi kan endre dette. Vi får se hva de andre nasjonene sier, for det er nok ganske mange andre som reagerer negativt, sa Falk til NRK i august.

Det ble dårlig mottatt av TV 2s sykkelekspert.

– Jeg reagerte da det første sportssjefen i sykkelforbundet sa var at vi måtte protestere på løypen. Det er jo en helt «gæren» måte å signalisere en utvikling i norsk sykkelsport på, mener Kaggestad.

Han legger til:

– Det en må si da, er hva kan en gjøre i disse to årene for å få frem ryttere som er gode nok til å hevde seg? Det burde vært sagt allerede etter Rio-OL, som var en skandale for Norge.

Endret holdning

Halvannen måned senere har pipen fått en annen lyd hos sykkelforbundets sportssjef.

– Har du lyst til å se at OL-løypen blir endret?

– Jeg tror ikke det hjelper. Det er klart man kan komme med innspill, men vi får bare ta den løypen IOC og UCI gir oss, selv om vi ikke er helt fornøyde med den. Det er den vi må kjøre. Da kan vi ikke bruke energi på å klage, da får vi bruke energien på å utvikle oss i stedet, svarer Falk.

Svensken mener VM-fellesstarten i Innsbruck, der Vegard Stake Laengen var i brudd store deler av rittet, er et bevis på at de norske rytterne kan hevde seg i Tokyo.

– Hva kan man gjøre for å hevde seg i OL?

– Det laget vi har hevder seg i dag. To stykker har et uhell. Vegard sitter i bruddet. Edvald har kanskje ikke sin beste dag, men vi har et lag som kan gjøre seg gjeldende også i Tokyo i en tøff løype, mener sportssjefen.

Kritisk til høydetreningen

Etter Rio-OL var løsningen mer høydetrening, minner Kaggestad om i TV 2s sending. Det er han ikke spesielt begeistret for.

– Det de glemmer er at skal man få utbytte av høydetrening, så må man ha forutsetningene og basisferdighetene i bånn – nemlig å være god til å klatre. Det hjelper jo ikke hvis du ikke er god nok til å sykle den type løyper, sukker Kaggestad.

– Det har noe med måten vi utvikler kapasiteten til våre yngre ryttere på å gjøre, og ikke minst har det noe med rittprogrammet de møter. Noen ganger må det kjøres litt tøffere løyper enn det som skjer hjemme i Norge. Du blir litt for lett genierklært når du vinner gateritt som går rundt hushjørner i Norge, mener han.