TYDELIG: Statsminister Erna Solberg (H) mener Hareide har tatt en feil konklusjon når han ønsker at KrF skal samarbeide med venstresiden.
TYDELIG: Statsminister Erna Solberg (H) mener Hareide har tatt en feil konklusjon når han ønsker at KrF skal samarbeide med venstresiden. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Erna Solberg: – Vår dør står åpen for KrF

Statsminister Erna Solberg håper at KrF ser at de får størst gjennomslag ved å samarbeide med den borgerlige regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partileder Knut Arild Hareide var tydelig i sin tale til landsstyret fredag ettermiddag: Han mener KrF bør samarbeide med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Dette betyr at Hareide er villig til å felle Erna Solberg og hennes borgerlige regjering, og heller gå i samtaler med Jonas Gahr Støre.

– Døra står åpen

Fredag kveld kommenterte statsminister Erna Solberg Hareides uttalelser.

– KrFs ledelse har i dag lagt opp til en prosess for å gå inn i regjering. Vår dør står åpen for KrF, understreket Solberg.

Hun påpekte at KrF kan velge mellom å gå inn i en flertallsregjering på høyresiden, eller en mindretallsregjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet som i hovedsak må lene seg på SV.

– Dette valget er det KrF som må ta. Men jeg mener vi har noen gode grunner til å velge en flertallsregjering som blir enig i regjeringen, og ikke er avhengig av nye runder i Stortinget etterpå.

Ifølge Solberg er det beste argumentet alt KrF har fått gjennomslag for de siste fem årene.

– De har fått betydelig gjennomslag for kristendommens plass i barnehage og skole, og for familiens valgfrihet blant annet gjennom økt kontantstøtte. De har fått gjennomslag for et løft for rus og psykisk helse, og ikke minst en lærernorm i det forrige budsjettet, sa Solberg.

– Feil konklusjon

Statsministeren synes Hareide holdt en god tale til KrFs landsstyre. Hun hadde snakket med Knut Arild Hareide på forhånd, og ble derfor ikke ble overrasket over det KrF-lederen kunngjorde fredag.

– Knut Arild er en ordentlig fyr, og hadde sagt fra til meg. Men jeg synes selvfølgelig det er en feil konklusjon, og jeg merker meg at man i ledelsen i KrF har ulike syn på dette.

Statsministeren la vekt på at KrF bare trenger å forhandle om saker én gang, dersom de velger å samarbeide med høyresiden.

– I en mindretallsregjering med Ap, Sp og KrF, må KrF også forhandle med SV etter at de har forhandlet med resten av regjeringen, sier Solberg.

Nestlederne uenige med Hareide

Selv om Hareide har vært tydelig på hva han mener er riktig vei videre for KrF, er det langt fra alle som er enige innad i partiet.

Etter fredagens landsstyremøte ble det klart at KrF vil holde ekstraordinært landsmøte for å avgjøre hvordan partiet skal bevege seg videre.

KrF-nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad er begge uenige med Hareide i at partiet bør samarbeide med venstresiden.