PEKER UT KURSEN: Knut Arild Hareide ønsker å danne regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Det sa han til landsstyret i KrF fredag. Nå skal partiet diskutere retningsvalget, og trolig bestemme seg allerede i høst.
PEKER UT KURSEN: Knut Arild Hareide ønsker å danne regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Det sa han til landsstyret i KrF fredag. Nå skal partiet diskutere retningsvalget, og trolig bestemme seg allerede i høst. Foto: Berg-rusten, Ole /Scanpix

Hareide har bestemt seg. Det har ikke partiet

Enten får Norge en ny statsminister i høst - eller så får KrF en ny partileder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klisjeene først: Dette var en historisk tale.

KrF-leder Knut Arild Hareide forsøkte i dag å endevende norsk politikk.

Det var den viktigste talen i Hareides politiske liv. Han ba om partiets støtte til å gjennomføre et gedigent linjeskift for det 85 år gamle partiet.

Han er den første KrF-lederen som ber om å danne regjering med Arbeiderpartiet. Med unntak av Erna Solbergs regjering, har KrF deltatt i alle borgerlige regjeringer etter krigen.

Hvis hans vilje skjer, vil ikke bare landet få en ny statsminister, men også et helt nytt politisk landskap.

Så til hva som kommer til å skje nå: Dette er ikke avgjort.

Mathias Fischer, kommentator og debattansvarlig
Mathias Fischer, kommentator og debattansvarlig Foto: Hvard Solem/TV 2

Knut Arild Hareide har gjort sin jobb som partileder og pekt ut en kurs. Hans forslag skal nå diskuteres av partiets medlemmer og tillitsvalgte. Så skal det fattes et vedtak senere i høst.

Det var vanskelig for ham å bestemme seg. Det kan bli enda vanskeligere å overbevise partiet.

Allerede før talen var det mange i KrF som ga beskjed om at de var uenige i Hareides budskap. Det gikk ikke lang tid etter talen før parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan sa det tydelig til Dagens Næringsliv:

“Jeg deler ikke partilederens syn på at KrF bør gå i regjering med Ap. KrF er et kristendemokratisk sentrumsparti som hører hjemme på ikke-sosialistisk side”.

Grøvan er en mektig person i partiet. Og det er mye makt i partiets mange medlemmer og lokalpolitikere.

Nå, ett år før lokalvalget, er det mange kommunestyrerepresentanter, ordførere og ordførerkandidater som tenker seg grundig om. Hvis KrF sitter i regjering med Ap, med støtte fra SV, ønsker de da å være partiets toppkandidat?

Spørsmålet er særlig viktig på Sørlandet og Vestlandet. Der står KrF sterkest. Og der finner du de mest konservative og borgerlige partimedlemmene.

De kommer til å si hva de mener. De vil bli vanskelig å ignorere.

Hva vil skje dersom Hareide får viljen sin? Han vil ha en regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, og han la vekt på. De tre partiene vil fint klare å samarbeide, i alle fall med den politikken Hareide står for. De er enige om mye, og i mange saker finner KrF særlig sammen med Senterpartiet.

Jokeren blir SV, som en slik regjering vil være avhengig av for å få flertall. Audun Lysbakkens parti er nå fullt av selvtillit. Som samarbeidspartner med en Ap-regjering, vil de neppe ta i Støre med silkehansker.

Samtidig kan KrF neppe forvente mye velvilje fra hans gamle partnere på borgerlig side. I Høyre, Frp og Venstre vet de dette: Er KrF på venstresiden og over sperregrensen, er det lite sannsynlig med borgerlig flertall.

Hareide kan i en slik situasjon risikere å miste veldig mange velgere over til Høyre, Frp og Partiet de Kristne.

Han gambler med partiets fremtid.

Knut Arild Hareide holdt en modig tale. Det var det dristigste han har gjort som partileder. Ved å peke ut den kursen som han selv har troen på, har han tatt ansvar.

Men det er risikabelt. Partiet kan også konkludere med det motsatte, og gå inn i dagens Solberg-regjering. Det blir neppe med Hareide på topp.

Norge kan få en ny statsminister i høst. Hvis ikke vil KrF trolig få en ny partileder.