Anbefaler Kavanaugh – men republikaner vil ha FBI-etterforskning

Republikaner Jeff Flake stemte for å støtte Brett Kavanaugh, men hevder har kun vil stemme for å godkjenne dommeren i senatet om avstemmingen utsettes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var ventet at det republikanske flertallet skulle sørge for at komiteen ga sin støtte til Brett Kavanaugh.

Republikanerne er i flertall i komiteen, og kunne dermed avgjøre avstemmingen på egenhånd.

Men republikaner Jeff Flake hadde andre planer. Rett før avstemmingen forsvant Flake fra høringssalen.

Da han kom tilbake, kunngjorde Flake at han vil stemme for å gi komiteens støtte til Kavanaugh, men kun på betingelse av at senatet vil tillate FBI å etterforske saken i en uke før Kavanaugh stemmes for i senatet.

Flake hevder dermed at han vil stemme nei når avstemmingen kommer opp i sentatet, med mindre FBI har gjennomført en etterforskning. Dermed har Kavanaughs kandidatur passert justiskomiteen.

Republikanerne har et knapt flertall på 51 mot 49 representanter i senatet. Det er ikke ventet at noen demokrater vil stemme for å innsette Kavanaugh, dermed trenger republikanerne minst 50 stemmer for å få godkjent Kavanaugh som høyesterettsdommer.

Demokratene, her ved (fra bak venstre) Cory Brooker, kamala Harris, Richard Blumenthal, Amy Klobuchar, og Chris Coons, var svært kritiske mot justiskomiteens behandling av overgrepsanklagene mot Brett Kavanaugh under dagens avstemming.
Demokratene, her ved (fra bak venstre) Cory Brooker, kamala Harris, Richard Blumenthal, Amy Klobuchar, og Chris Coons, var svært kritiske mot justiskomiteens behandling av overgrepsanklagene mot Brett Kavanaugh under dagens avstemming. Foto: Pablo Martinez Monsivais

Det er ventet at republikanerne Lisa Murkowski of Susan Collins begge kan stemme mot å godkjenne Kavanaugh. Det er altså fremdeles fullstendig umulig å forutsi om Kavanaugh vil bli godkjent i senatet.

– Dette er en overraskelse for oss alle sammen, sa en tydelig lettet Amy Klobuchar, demokratisk representant for Minnesota, etter at Flake hadde krevd etterforskning fra FBI.

Trump: – Veldig overbevisende

President Donald Trump brukte dagen i møte med Chiles president Sebastián Piñera, men ble spurt om avstemmingen i en kort presseseanse i Det hvite hus.

Trump sa han synes Christine Blasey Fords vitnemål var troverdig.

– Det var veldig overbevisende, og hun ser ut som en veldig bra kvinne, sa presidenten.

– Og jeg synes Bretts (Kavanaugh) vitnemål var som noe jeg ikke har sett før. Det var et utrolig øyeblikk i vårt lands historie. Men hun var helt klart et troverdig vitne.

I en tweet tidligere fredag roset Trump Kavanaughs vitnemål, og beskrev det som «gripende». Han anklaget samtidig demokratene for å bevisst sette kjepper i hjulene for godkjenningsprosessen.

På spørsmål om hva han synes om utsettelsen og etterforskningen, hevder Trump han vil la senatet ta håndtere saken slik de mener er best.

– Jeg vil at de skal gjøre det de synes er nødvendig.

Demokrater forlot salen

Trump mener både Kavanaugh og Blasey Ford fremstår som troverdige etter gårsdagens høringer.
Trump mener både Kavanaugh og Blasey Ford fremstår som troverdige etter gårsdagens høringer. Foto: Joshua Roberts

Det var tidlig en svært amper dag i høringssalen.

Demokratene var svært misfornøyde med resultatet av gårsdagens høring. Under komiteens leder Chuck Grassleys åpningsinnlegg forlot Richard Blumenthal, Kamala Harris, Sheldon Whitehouse og Mazie Hirono salen, ifølge CNN.

En av årsakene skal være at Blumenthal ba komitéleder Grassley om å stevne Mark Judge, som skal ha vært i rommet da Kavanaugh angivelig forgrep seg på Blasey Ford. Grassley avslo forslaget.

– Vi kan ikke lære noe fra FBI som vi ikke kan lære selv, svarte Grassley.

Kamala Harris forlot salen da justiskomiteen nektet å godkjenne en FBI-etterforskning.
Kamala Harris forlot salen da justiskomiteen nektet å godkjenne en FBI-etterforskning. Foto: Zach Gibson

– Dette har handlet om bøller hele veien, sa Kamala Harris.

– Hør på folket. Alt vi ber om er en FBI-etterforskning.

Kamala Harris forlot salen da justiskomiteen nektet å godkjenne en FBI-etterforskning.Zach Gibson

Demokratenes leder i komiteen, Diane Feinstein refset republikanerne i sitt åpningsinnlegg.

– Jeg er veldig skuffet over at vi har denne avstemmingen i dag. Mine republikanske kolleger behandlet gårsdagens høring som en partipolitisk prosess, sa Feinstein.

Hun avfeier deretter anklagene om at Blasey Fords historie er noe hun og det demokratiske partiet har kokt sammen for å blokkere Kavanaughs kandidatur til høyesterettssetet.