ÅPEN FOR SAMARBEID MED KRF: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier KrF og Arbeiderpartiet deler viktige fellesskapsverdier i politikken.
ÅPEN FOR SAMARBEID MED KRF: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier KrF og Arbeiderpartiet deler viktige fellesskapsverdier i politikken. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix

Støre positiv til historisk samarbeid med KrF

Knut Arild Hareide mener KrF må se på muligheten for et historisk regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Det er ikke Jonas Gahr Støre fremmed for. KrF-topp Hans Fredrik Grøvan er ikke like entusiastisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under Knut Arild Hareides tale til KrFs landsstyre fredag, ga partilederen uttrykk for et ønske om en regjering med KrF, Ap og Sp.

Leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre er ikke negativ til et slikt samarbeid. Han mener KrF og Ap deler viktige fellesskapsverdier i politikken.

– Begge partier har et sterk sosialt engasjement, og vi finner ofte sammen i saker som rettferdig fordeling, bistand og fattigdomsbekjempelse. Derfor ser jeg positivt på de mulighetene et forpliktende samarbeid mellom våre to partier åpner for, sier Støre.

KrF-topp uenig med Hareide

KrF-leder Hareide har nylig gitt ut bok, der han tilsynelatende frir til venstresiden av norsk politikk. KrF har de siste årene befunnet seg mellom de to store blokkene, og det har vært knyttet stor spenning til hvilken side partiet vil velge.

Under talen til landsstyret fredag, åpnet Hareide for å gå i regjering med Ap og Senterpartiet.

– Jeg mener det er nødvendig å vurdere Arbeiderpartiet, sa Hareide.

Dette betyr altså at KrF-lederen er villig til å felle Erna Solbergs regjering, og i stedet gå i forhandlinger med Støre.

Nestleder i KrFs stortingsgruppe Hans Fredrik Grøvan sier TV 2 at han er uenig i Hareides råd til landsstyret.

– Et samarbeid med Ap vil bety et historisk linjeskifte. Rådet fra Hareide overser viktige skillelinjer mellom Ap og KrF på sentrale områder som gjelder det kristne menneskesynets plass i politikken, og i spørsmål som omhandler synet på familien, bioteknologi, KRLE-faget, samvittighetsfrihet, Israel og Midt-Østen, sier Grøvan til TV 2.

Positiv Støre

Jonas Gahr Støre mener Hareide leverte en svært god og personlig tale. Støre sier Hareide la stor vekt på hvor viktig høy tillit og små forskjeller er i det norske samfunn.

– Jeg synes han beskrev verdien av sterke fellesskap på en god måte, særlig hvor viktig familien er i livene våre og for barna våre. Han trakk viktige linjer mellom kampen mot fattigdom i Norge og internasjonalt, sier Støre om talen.

Ap-lederen sier KrF og Ap det siste året har bidratt til flertall i mange viktige saker knyttet til velferd og omsorg, ideell sektors rolle og trygghet i arbeidslivet.

– Nå skal KrF debattere sitt veivalg internt og trekke sine konklusjoner om samarbeid – med utgangspunkt i partilederens råd. Den prosessen bør få gå sin gang. Et nærmere politisk samarbeid forutsetter respekt for hverandres standpunkter og interne prosesser, sier Støre.

Vedum: – Enkeltsakene avgjør

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum sier til TV 2 at han merker seg at Hareide løfter frem synspunkter som Sp tidligere har gitt uttrykk for.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum er villig til å gå i samtaler med KrF, dersom det er der partiet lander etter sin interne prosess. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum er villig til å gå i samtaler med KrF, dersom det er der partiet lander etter sin interne prosess. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

– For eksempel at nærpoliti-reformen har blitt en «fjernpoliti-reform». Hareide løfter frem distriktspolitikk og at vi må ha en norsk matproduksjon. Da skjønner jeg at det er krevende å være støtteparti for Frp og Høyre, sier Vedum.

Han vil ikke svare på hva han tenker om at SV ikke er med i Hareides regjeringsplaner, men understreker at det er enighet i enkeltsakene som bestemmer hvem Senterpartiet kan samarbeide med.

– Min kontrakt med velgerne er at vi ønsker en Senterpartiet og Arbeiderpartiet-basert regjering. Også er det ingen tvil om at det Hareide sa i dag gir god gjenklang hos oss. Men til syvende og sist er det de konkrete sakene som er avgjørende for hvilken regjering et land skal ha.

SV forventer å være med i forhandlinger

TV 2-kommentator Mathias Fischer kaller Hareides tale til landsstyret for historisk, fordi det potensielt kan endre det politiske landskapet.

– Dette er første gang en KrF-leder ber om støtte til å gå i regjering med Ap. Får han den støtten, har han endret det politiske landskapet i lang tid fremover, sier Fischer.

Han påpeker at Hareide brukte mye tid på å snakke om Senterpartiet, mindre tid på å snakke om Ap, og ingen tid på å snakke om SV.

– Men vi har jo ikke blitt klokere på hva KrF faktisk kommer til å lande på.Han har gitt sin anbefaling, og så er det opp til partiet å bestemme, sier Fischer.

SV-leder Audun Lysbakken synes det er gledelig at Hareide åpner for å ta regjeringsmakten fra Fremskrittspartiet.

– Frp setter mennesker opp mot hverandre etter bakgrunn, prioriterer de rikeste og hindrer handling mot klimakrisen. For SV er det et viktig mål at Frp ikke skal styre Norge, sier Lysbakken.

SV-leder Audun Lysbakken forventer at partiet er med i forhandlinger.
SV-leder Audun Lysbakken forventer at partiet er med i forhandlinger. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Han sier SV hele veien har støttet Jonas Gahr Støre som kandidat til å bli Norges neste statsminister, og at SV alltid vil foretrekke en Ap-ledet regjering foran en borgerlig.

– Vi vil opptre konstruktivt for å få det til. For å ha flertall vil Ap være avhengig av SV. I en slik situasjon vil vi forvente av Arbeiderpartiet at SV blir del av forhandlingene, sier Lysbakken.

Overrasket Sanner

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner har vært nestleder i Høyre siden 2004.
Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner har vært nestleder i Høyre siden 2004. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Høyres nestleder Jan Tore Sanner har respekt for prosessen KrF er inne i og avgjørelsen partiet skal fatte. Han sier det likevel er overraskende at Knut Arild Hareide anbefaler KrF å samarbeide med Ap, SV og SP om å kaste Erna Solberg som statsminister.

– Det vil være et historisk linjeskift for Kristelig Folkeparti. I de sakene som Knut Arild Hareide peker på som de viktigste, vil han få størst gjennomslag på ikke-sosialistisk side, sier Sanner.

Han mener Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre har samarbeidet godt med KrF gjennom fem år, og trekker frem hvordan KrF har fått gjennomslag for bistandsmål, lærernorm, kristendommens plass i skolen og et løft for rus og psykisk helse.

– Det regjeringsalternativet Knut Arild Hareide anbefaler sine medlemmer er avhengig av Sosialitisk Venstreparti, som vil fjerne kristendommen fra barnehage, skole og grunnloven, sier Sanner.