BEVÆPNET: Store politistyrker deltok i den landsomfattende aksjonen fredag.
BEVÆPNET: Store politistyrker deltok i den landsomfattende aksjonen fredag. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

gigantisk politiaksjon pågår:

Danmark stengte bruer og ferjer til Sverige og Tyskland

Politiet med storstilt menneskejakt over hele Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i København opplyser på en pressekonferanse klokken 19 at den etterlyste Volvoen er funnet.

– Operasjonen fortsetter, sier sjefspolitiinspektør Jørgen Bergen Skov om den storstilte menneskejakten som ble utløst fredag.

Men den danske polititoppen opplyste ikke hvorfor politiaksjonen foregår over hele landet.

– Vi kan ikke lette på sløret om hva det handler om, sa Skov under pressekonferansen.

Han ville heller ikke svare på om det er svenske statsborgere som er etterlyst, men bekreftet at det dreier seg om personer som har vært registrert bosatt i Danmark.

Det ble ikke opplyst om det er gjort noen pågripelser. Hensikten med pressekonferansen var ifølge politiet å berolige befolkningen, og politiet ville ikke svare på pressens spørsmål av hensyn til etterforskningen.

Fredag kveld er det et massivt politioppbud ved Espe på Midtfyn, og politiet er i 20-tiden fortsatt tilstede i dette området, melder fyens.dk og DR Nyheder.

PET og Forsvaret bistår

Danske myndigheter stengte fredag ettermiddag Øresundsbroen og Storebæltsbroen samt fergetrafikken til Sverige og Tyskland på grunn av en stor politiaksjon.

Forsvaret deltar ifølge nyhetsbyrået Ritzau i politiaksjonen, melder dansk TV 2. Militærhelikoptre skal være observert i luften.

Svenske Aftonbladet meldte tidligere at det dreier seg om et kidnappingsdrama der en svenskregistrert Volvo er etterlyst.

Politiet ved Storebæltbroen.
Politiet ved Storebæltbroen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ifølge DR Nyheder jakter politiet på flere personer, og det er dette som er grunnen til stengingen av Danmarks to største bruer og innstillingen av ferjetrafikk. Politiets Efterretningstjeneste (PET) er også involvert i aksjonen, melder kanalen.

– Større politiaksjon på gang. Derfor er bruer stengt og ferjer mellom Rødby-Puttgarten og Gedser-Rostock stengt, skrev politiet i København på Twitter.

Tiltakene skapte massive køer midt i fredagsrushet, og køene fortsatte selv om bruene ble åpnet igjen like før klokka 16. Da hadde de vært stengt i cirka to timer.

Ekstra Bladet skriver klokken 17:14 at klappjakten foregår over hele Danmark.

Kødannelser

I 19:30-tiden opplyser det danske veidirektoratet at politiets omfattende kontroller ga massive kødannelser. Ved Lillebælt var køen 11 kilometer lang, og mellom Storebælt og Odense var køen 20 kilometer lang.

På den andre siden av Storebælt var køen 30 kilometer lang, mens køen ved Øresundsbroen var fire kilometer lang. Klokken 20 opplyser politiet i København at de har opphevet kontrollene.

Den omfattende politiaksjonen forundrer Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ sjef i PET.

– Jeg har vært 41 år i dansk politi, og jeg har aldri tidligere opplevd at man har iverksatt slike tiltak, sier han. sier Bonnichsen til dansk TV 2.

Menneskejakten utløste full beredskap i Danmark fredag.
Menneskejakten utløste full beredskap i Danmark fredag. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Dansk politi etterlyste klokken 15:31 en svart svenskregistrert Volvo V90 hvor det trolig befant seg tre personer som settes i forbindelse med alvorlig kriminalitet.

Politiet råder vitner som observerer kjøretøyet til å ikke forsøke å kontakte personene selv.

Ble meldt stjålet

– Vitner som observerer kjøretøyet skal straks kontakte politiet. Det er viktig at man ikke selv forsøker å kontakte personene, men kun observerer og melder det man ser til politiet, heter det i pressemeldingen fra Københavns politi.

Den etterlyste Volvoen er en leiebil, skriver Expressen. Ifølge avisen ble den leid ut i Stockholm, og senere meldt stjålet. En kilde sier til Aftonbladet at politiet har fått ordre om å stoppe bilen for enhver pris.

Kommunikasjonssjef i bilutleiefirmaet Hertz Sverige, Anders Tarnell, bekrefter at en av selskapets biler er etterlyst av dansk politi.

– Det er en politisak, så jeg kan ikke uttale meg ytterligere, sier han til Ritzau.

(TV 2/NTB)

Et skilt forteller at Øresundsbroen er stengt.
Et skilt forteller at Øresundsbroen er stengt. Foto: Nils Meilvang/Ritzau scanpix/AFP