Norske stjerner reagerer på VM-løypen:

– Den er helt ekstrem. Det blir nesten en annen idrett

Søndagens fellesstart avgjøres opp en bakke som stiger med 28 prosent på det verste. Det mener nordmennene ikke hører hjemme i et mesterskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se kvinnenes fellesstart på TV 2 Sport 2 og Sumo fra 12:00 lørdag, og herrenes fellesstart på TV 2 og Sumo fra 09:30 søndag

Höttinger Höll-bakken kommer helt mot slutten av herrenes fellesstart og vil etter alle sannsynlighet spille en helt avgjørende rolle i å dele ut medaljene. Fra toppen og inn til mål er det nemlig bare 8,5 kilometer.

Over 2,8 kilometer stiger bakken med 11,5 prosent i snitt. Mot slutten er det et langt strekke på ekstreme 28 prosent.

Beryktede Mur de Huy, kjent fra vårklassikeren Flèche Wallonne, stiger til sammenligning med 9,8 prosent over 1,3 kilometer. Det bratteste punktet på «Muren» er «bare» på rundt 20 prosent.

Alto de Aia, som med ujevne mellomrom brukes i Baskerland rundt på våren, er med sin stigningsprosent på 27 kanskje det mest sammenlignbare.

– Å jogge opp kunne nesten gått like fort

Odd Christian Eiking, Norges beste klatrer i slike stigninger, er, kanskje noe overraskende, ikke spesielt begeistret.

– Jeg har syklet den bakken én gang, og det var én gang for mye. Neida, jeg skal opp der på søndag også håper jeg, men den var tøffere enn noe annet jeg har syklet opp. Det gikk rett opp, sier askøyværingen til TV 2.

– Er det for hardt?

– Ja, jeg synes den bakken er unødvendig, nesten. Jeg skjønner ikke hvorfor de skal ha den med. Å bytte til joggesko i bunnen og jogge opp kunne nesten gått like fort.

Totalt står 4670 høydemeter på menyen for herrene. Det er på høyde, og vel så det, med de tøffeste fjelletappene i ritt som Tour de France.

– Det blir nesten en annen idrett

Før den siste bakken må rytterne også karre seg over en rekke betydelige hindre.

Først skal Gnadenwald-stigningen, med sine 2,6 km på 10,5 prosent i snitt, forseres, før rytterne blir sendt opp Igls-stigningen syv ganger. Den er 7,9 kilometer lang med en stigningsprosent på 5,7.

Så skal de altså opp Höttinger Höll - eller «Highway to hell» som stigningen blir kalt.

Flere utlendinger mener også, som Eiking, at den siste bakken er i overkant tøff, og Wanty - Groupe Gobert-rytteren får bred støtte i den norske leiren.

– Den bakken er i overkant hard, vil jeg si. Det er også smalt der, så det blir en kamp. Men det er i overkant bratt, og du får det vel ikke stort brattere enn det der, sier Edvald Boasson Hagen, som også advarer om den tekniske utforkjøringen ned igjen til byen før mål.

– Den bakken var ekstrem. Det var en av de hardeste bakkene vi kommer til å sykle i en sesong. Så, ja, med 28 prosent i nesten en kilometer så blir det nesten en annen idrett. Det blir nesten, bokstavelig talt, klatring. De har sikkert tenkt at de ville lage løypen litt spektakulær og få ryktet på seg som tidenes hardeste VM, sier Sven Erik Bystrøm.

Carl Fredrik Hagen, som er i sitt rette element i lange motbakker, er den minst skeptiske.

– Den var brutal, men jeg hadde kanskje trodd den skulle være enda hardere og lengre.

– Var den ikke bratt nok?

– Jo, den var mer enn bratt nok! Det var jo en vegg, uten tvil, så den blir knallhard. Men jeg trodde den skulle være endra hardere og brattere. Du kunne fått et kult sykkelritt uten den siste bakken også, men du vil jo gjøre det kult for TV-seerne og publikum - selv om det blir mindre kult for rytterne i løypa, sier den kommende Lotto Soudal-proffen.

– Det norske folk skal ikke drømme om noen ting

Eiking, Boasson Hagen, Bystrøm og Hagen utgjør sammen med Markus Hoelgaard og Vegard Stake Laengen det norske laget.

Etter en lovende sommer, hvor han blant annet vant en etappe i Tour de Wallonie, steg forhåpningene til hva Eiking kunne få til i en løype som på papiret bør være fordelaktig for 23-åringen.

En svakere høst, hvor han i sine tre siste ritt i Italia står med resultatrekken 44 - 59 - DNF, har imidlertid gjort at det norske laget ikke har allverdens håp om et toppresultat på søndag.

– Jeg skulle gjerne ha vært høyere oppe på resultatlistene i Italia, men jeg kom rett fra 12 grader og regn i Bergen til 35 grader i Italia. Så det kan være det som har gjort at jeg var dårlig. Men jeg håper at formen er fin, sier han.

– Er du den klare kapteinen på det norske laget?

– Nei. Nei, nei, nei. Vi har ikke noen kaptein. Vi er seks mann som skal bite oss med så lenge som mulig. Byr det seg en mulighet, så får vi være våkne.

– Hva kan det norske folk drømme om rent resultatmessig fra det norske laget på søndag?

– Jeg tror ikke de skal drømme om noen ting. Vi håper selvsagt å kunne bite oss med og overraske, men på papiret er det litt mindre sjanser i år enn det har vært før, avslutter han.