retusjerer seg tynnere:

Nå kan dette bli forbudt

God kveld Norge (TV 2): Mads Hansen avslører kjendisenes retusjering i sosiale medier. Nå kan hans engasjement endre loven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både sommerkroppen og artistkarrieren er på hell, og Mads Hansen har gått tilbake til å være bloggernes vaktbikkje.

Denne gangen har han tatt for seg måten mange norske kjendiser retusjerer bildene sine på, for deretter å høste «likes» på Instagram.

Redigerer seg tynnere

– Jeg synes det får være det det er. Om han fotballspilleren, eller eksfotballspilleren, har lyst til å gå så hardt ut og være en slags Jesus for å frelse folk ... Jeg vet ikke hva målet hans er, sier Carina Dahl til God kveld Norge.

Hun er en av kvinnene som den siste tiden har redigert seg tynnere ved hjelp av en mobilapplikasjon.

Se God kveld Norge lørdager klokken 22.10 på TV 2 og TV 2 Sumo.

– Det er 2018. Filter, apper og slikt tror jeg vi alle kjenner igjen. Jeg er såpass mye på TV og legger ut videoer på sosiale medier, så folk vet hvordan jeg ser ut, bedyrer Dahl, og fortsetter:

– Hvis man har lyst til å se litt finere ut i en stor ullgenser, så får det være opp til hver enkelt.

Sammen med Dahl har også Synnøve Skarbø, Paradise Hotel-deltaker Isabelle Eriksen og Ex on the Beach-Melina Johnsen vært ivrige på redigeringen.

God kveld Norge har vært i kontakt med damene det gjelder, men det er kun Dahl og Johnsen som ønsker å kommentere.

– Kjære Mads Hansen, hør her. Nei, jeg har ikke redigert midjen min tunnere. Det eneste jeg har redigert er dette ansiktet. Plastikk!, sier Ex on the Beach-deltakeren i en video til God kveld Norge.

– Må ha såpass selvironi

Hansen forteller at han ikke sitter med forstørrelsesglass og ser gjennom alle blogger og Instagramprofiler, men at han får det tilsendt fra andre.

– Jeg vil ikke beskylde noen for å ha gjort det hvis det ikke er tilfelle, men hvis det er noen helt åpenbare tilfeller så mener jeg at det må kunne gå an. Man må ha såpass selvironi at blie man avslørt på noe sånt, så må man ta den uten å gå tilbake i skyttergraven, hevder han.

Hansen får støtte av Forbrukertilsynet som nå vurderer å inkludere retusjering i sine etiske retningslinjer mot kroppspress.

– Utover markedsføringsloven så er det både trist, unødvendig og litt urovekkende at denne typen bilder skal retusjeres, sier Forbrukertilsynets direktør Elisabeth Lier Haugseth.

– Forbrukertilsynet i samarbeid med medietilsynet fikk i oppgave i sommer av Barne- og likestillingsdepartementet å lage et forslag til etiske retningslinjer som skal motarbeide kroppspress i sosiale medier. Og da vil jo også retusjering av bilder være omfattet av dette, fortsetter Lier Haugseth.

Og Forbrukertilsynet får støtte hos KK-redaktør Ingeborg Heldal.

– Jeg synes det er viktig at sånne som meg, som har vært i bransjen lenge, går foran som et godt eksempel og viser de unge at det er greit å se ut slik man gjør. Jeg tenker at de kan droppe det, sier Heldal til God kveld Norge.

Hevder hun ikke bidrar til skjønnhetspress

Dahl mener selv at hennes retusjerte Instagram-bilder ikke bidrar til økt kroppspress.

– Jeg bidrar ikke til noe kroppspress. Jeg spiser, koser meg og trenger. Jeg har det bra med meg selv, så nei, jeg tror det er bra sånn som det er.

Hansen håper nå at hans eksponering av «juksemakere» på sosiale medier kan ha en prematur virkning.

– Nå vet noen at hvis man driter seg ut så blir det eksponert, avslutter han.