Kommentar

Vi har sett første akt i et drama – som på langt nær er over

Dramaet i Senatet er langt fra over, etter den historiske høringen torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjelden har så mange tårer dekket gulvet i Senatet. Høyesterettskandidaten Brett Kavanaugh gråt de fleste av dem, i en høring som vil bli husket i flere tiår fremover.

Psykologiprofessoren Christine Blasey Fords vil huskes for hennes detaljerte beskrivelse av et voldtektsforsøk, fulgt av erklæringen «I am no one’s pawn».

Brett Kavanaughs påstand om at høringsprosessen har blitt «a national disgrace» vil stå igjen som et høydepunkt. Det vil også hans krasse anklage mot demokratene: «You have replaced ‘advice and consent’ with ‘search and destroy’.»

Det var Christine Blasey Ford, kvinnen som har anklaget Kavanaugh for voldtekstforsøk mens de gikk på videregående, som åpnet gårsdagens høring med sitt vitnemål. Blasey Ford la ikke skjul på at hun var livredd. I likhet med Kavanaugh og hans nærmeste, har også hun og familien mottatt flere drapstrusler den siste tiden.

Høyesterettsnominasjoner får frem det verste i amerikansk politikk.

I høringen fortalte professor Blasey Ford detaljert om hvordan hun på en fest i 1982, ble dyttet inn i et rom og hørte at døren ble låst bak seg. Ifølge Blasey Ford var det Brett Kavanaugh og hans venn Mark Judge som befant seg i rommet. Begge var svært fulle.

I sin forklaring sa Blasey Ford at det var Kavanaugh som forsøkte å forgripe seg på henne den dagen. Han holdt henne over munnen, og hun fryktet at han kom til å kvele henne ved et uhell. Hun klarte til slutt å komme seg løs, og rømme. Blasey Ford har båret på historien i flere tiår. Hun fortalte den først til sin mann i en parterapitime i 2012 da hun måtte forklare hvorfor hun insisterte på å ha to inngangsdører til deres nye hjem: Hun måtte vite at hun alltid hadde en rømningsvei.

Blasey Ford fremsto troverdig. Kavanaugh var på sin side indignert, men detaljert. Den tårevåte dommerkandidaten fortalte hvordan han, selv som tenåring, alltid førte en kalender om hvor han var, og med hvem. Han hadde god oversikt over hva han drev med den aktuelle sommeren. Han tviholdt på at han ikke var i huset da hendelsen fant sted, men var forsiktig med å ikke så tvil om at Blasey Ford hadde blitt angrepet av noen andre.

Den ene personen som sitter med svaret er Kavanaughs tidligere kompis, Mark Judge. Han har ikke blitt bedt om å vitne i Senatet, og har også sagt at han ikke husker episoden.

Ettersom høringen skred fram kom Kavanaugh og republikanernes strategi til syne: Ikke angrip Blasey Ford, men synliggjør at dette kun handler om «ord-mot-ord», og at Brett Kavanaugh husker best av de to. Siden dette ikke er en rettssak vil den avgjøres rundt spørsmålet om hvem som fremstår mest troverdig.

Trumps utvalgte la heller ikke skjul på at han mener det hele er politisk motivert. Sjelden, hvis noen gang, har en dommerkandidat gått så hardt ut mot senatorer i en høring. Det krasse forsvaret, tatt rett ut av presidentens egen strategihåndbok, kan gjøre det vanskeligere for moderate republikanere å stemme for Kavanaugh. En dommer skal helst framstå som hevet over partipolitikk, uansett situasjonen.

Nesten alt som skjer i det amerikanske ordskiftet blir vurdert gjennom en partipolitisk linse. Denne høringen er intet unntak. Republikanere så en anstendig mann som forsvarte seg godt mot urettmessige anklager, som kun er en del av demokratenes desperate forsøk på å stoppe en dommernominasjon.

Demokrater mente derimot at Blasey Fords historie er troverdig, og sår derfor tvil om Kavanaugh egentlig er så skikket som Trump og republikanerne mener. En slik tvil, hvor enn rettmessig den er, kan være nok til å avspore prosessen. De republikanske senatorene Lisa Murkowski, Susan Collins og Jeff Flake kan alle tenkes å bryte med sitt eget parti når hele Senatet, trolig neste uke, skal stemme over nominasjonen. Demokraten Joe Manchin kan ende opp med å støtte republikanerne.

Den første indikasjonen på hvordan de vil stemme får vi allerede fredag ettermiddag, da justiskomiteen skal gi sin anbefaling til resten av Senatet.

Skulle Donald Trump lykkes med å få Kavanaugh nominert, kan det bli en seier med bismak. Det kan motivere den demokratiske grasroten ytterligere før mellomvalget, som igjen kan få følger for republikanernes flertall i Senatet. På den andre siden, hvis Kavanaughs nominasjon mislykkes, kan det gi en vitamininnsprøyting til høyresiden før valgdagen 6. november, som da vil gi enda mer for å beholde flertallet i Kongressen.

Gårsdagens begivenhetsrike høring i Senatet var akt én i et drama som ikke på langt nær er over. Hvem som vil stå igjen som vinnere og tapere til slutt er helt uvisst.