VANLIG: Frp-politiker Carl I. Hagen mener Kavanaugh har oppført seg som en normal tenåring.
VANLIG: Frp-politiker Carl I. Hagen mener Kavanaugh har oppført seg som en normal tenåring. Foto: Scanpix

Hagen om Kavanaugh-anklager:

– Helt vanlig oppførsel fra 17-18-åringer

I et Facebook-innlegg skriver Carl I. Hagen at handlingene til Brett Kavanaugh er vanlig oppførsel for 17-åringer. – Hører til i steinalderen, sier Ap-politiker Line Oma.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld skrev Frp-politiker Carl I. Hagen et Facebook-innlegg om høringen av dommer Brett Kavanaugh.

Dommeren er anklaget av Christine Blasey Ford for et angivelig seksuelt overgrep som skal ha funnet sted tidlig på 80-tallet.

I innlegget skriver Frp-politikeren blant annet at Kavanaugh anklages for noe som var helt vanlig oppførsel for heterofile 17- og 18-åringer på 80-tallet.

Det skaper sterke reaksjoner.

– Det er horribelt at en så sentral politiker kan uttale seg sånn. Dette er oppførsel som er tvang mot et annet menneske og frihetsberøvelse, sier Ap-politiker, Line Oma, som var blant kvinnene som varslet om Trond Giske, til TV 2.

– Det er vanlig

Carl I. Hagen sier til TV 2 at han mener det er mistenkelig at anklagene dukker opp nå, og at de angivelige opplevelsene til Blasey er noe de fleste har opplevd.

– Dette er en dommer som har vært føderal dommer i 12 år, og han har vært på fester som alle andre. Når 17-18-åringer er på fest er det vanlig at gutter prøver seg på jenter, og kanskje knuffer de litt, sier Hagen til TV 2.

Frp-politikeren benekter ikke at Blaseys forklaring kan være riktig, men tror alle har opplevd å bli sjekket opp på fest som tenåring. Han understreker han reagerer mest på at dette blir tatt opp 36 år etter hendelsen angivelig fant sted.

– Å straffe en 53 år gammel familiefar for noe han eventuelt gjorde for 36 år siden er urimelig. At en ubehagelig eller dum oppførsel som 17-åring skal hindre han i å få en jobb er meningsløst, mener Hagen.

– Man skulle tro dette skjedde for to år siden. Mistanken om at det ligger partipolitiske motiver bak dette ligger selvsagt der.

– Lever i steinalderen

Videre i innlegget skriver Hagen at det er sprøtt at disse anklagene skal kunne diskvalifisere Kavanaugh fra en post nå. Anklagene innebærer overgrep, trakassering og dødstrusler.

– Jeg syns det er synd å sende slike signaler, og jeg håper han er alene om å mene det. Jeg tror de fleste tenåringer vet at dette ikke er greit, sier Oma, og legger til:

VARSLER: Line Oma er lokalpolitiker for Arbeiderpartiet og leder bydelsutvalget i Gamle Oslo.
VARSLER: Line Oma er lokalpolitiker for Arbeiderpartiet og leder bydelsutvalget i Gamle Oslo. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix

– Hvis han mener dette lever han fortsatt i steinalderen.

Line Oma var én av flere kvinner som varslet om upassende oppførsel fra Ap-politiker Trond Giske. Hun var den eneste som stod fram i offentligheten med navn og bilde.

– Det er utrolig tøft å fortelle både USA og verden om dette. All ære til henne som tør det, sier Oma.

Ap-politikeren tror ikke mange lar seg påvirke av innlegget til Carl I. Hagen, men mener det uansett er synd å sende ut slike signaler.

– Det er ikke bra at en tidligere leder i Frp mener at noe som er straffbart er greit, eller normal oppførsel.

Se innlegget her:

Vanskelig å varsle

Psykiatrisk sykepleier og pressekontakt i DIXI Ressurssenter mot voldtekt, Tina Skotnes, mener holdningene Hagen fremviser gjør det vanskelig for utsatte å anmelde.

– Det er en bagatellisering av unge menn som begår slike handlinger, sier Skotnes.

Hun forteller at slike holdninger er svært utbredt i vårt samfunn og kultur.

– Dette er ikke vanlig oppførsel for 17-åringer. Det er selvfølgelig utbredt, men det er ikke sånn at alle 17-åringer begår voldtektsforsøk på fest.

DIXI erfarer at mange syns det er vanskelig å varsle om seksuelle overgrep. Mange opplever å ikke bli trodd eller tatt på alvor, og Skotnes mener holdningen Hagen viser i innlegget er en stor grunn til det.

– Det gjør det ikke lettere for folk å fortelle hva de blir utsatt for. Det er veldig utbredt å skylde på offeret, og mange som varsler opplever vanskeligheter med både prosessen, og i etterkant.