AVGJØR: Fire sentatorer står på vippen når Brett Kavanaughs fremtid skal avgjøres. Fra venstre: Demokraten Joe Manchin, republikaner Lisa Murkowski, republikaner Jeff Flake og republikaner Susan Collins.
AVGJØR: Fire sentatorer står på vippen når Brett Kavanaughs fremtid skal avgjøres. Fra venstre: Demokraten Joe Manchin, republikaner Lisa Murkowski, republikaner Jeff Flake og republikaner Susan Collins. Foto: AFP/Montasje: TV 2

Disse fire kan avgjøre Kavanaughs skjebne

Dagen etter de to følelsesladde vitnemålene i det amerikanske Senatet, er alle kort i spill.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag var verden vitne til en ekstraordinær konsekvens at det som kan beskrives som «verdens tøffeste jobbintervju».

Brett Kavnanaugh (53) er president Donald Trumps kandidat til å bli USAs neste høyestrettsdommer. Kavanaugh er konservativ, og kontroversiell blant mange som er opptatt av fri abort, homofiles rettigheter, og motstandere av dødsstraff.

Demokratene i USA ønsker ikke Kavanaugh inn i Høyesterett. Han vil komme i en viktig vippeposisjon i gruppen av ni høyesterettighetsdommere i USA.

Etter tøffe høringsrunder, der Kavanaugh ble utspurt om mange politisk sensitive tema, så det ut som han ville få stillingen - ettersom republikanerne har flertall i det amerikanske Senatet.

Men for elleve dager siden dukket det opp anklager om at Kavanaugh hadde forgrepet seg på en jevnaldret i ungdomstiden.

Gråt og raseri

Det hele eskalerte til en åpen høring med følelsesladde vitnemål torsdag. Der hevdet psykologiprofessor Christine Blasey Ford, under ed, at hun var 100 prosent sikker på at det var Kavanaugh som sperret henne inne på et soverom og forsøkte å dra av henne klærne under en fest i 1982.

– Da jeg forsøkte å skrike holdt han for munnen min så jeg ikke fikk puste. Jeg trodde han skulle voldta meg, og jeg var redd han kom til å drepe meg ved et uhell, sa Ford, som sa hendelsen hadde satt dype mentale spor.

Kavanaugh kom med et like følelsesladd vitnemål. Han kjempet rasende, og til tider gråtkvalt, for sitt yrkesmessige navn og ære, og avviste alle påstander kategorisk.

– Jeg har aldri forgrepet meg på noen kvinne, hevdet han rasende, og ramset opp bakvaskelser og rykter han mener Demokratene har spredd om ham siden han ble nominert.

Saken er ikke etterforsket, og det finnes ikke bevis for hva som faktisk skjedde sommeren 1982. Det hele står og faller på troverdighet, og om anklagene er så alvorlige at det gjør Kavanaugh uskikket som høyesterettighetsdommer.

Få tviler på Fords vitnemål. Hun er en særdeles troverdig kvinne. Republikanerne som nå må bestemme seg for om de fremdeles har tiltro til Kavanaugh som høyestrettighetsdommer, har en tøff jobb foran seg. Og de her verdens øyne rettet mot seg.

De avgjørende stemmene

I Senatet må alle demokrater og minst to republikanere gå mot Kavanaughs kandidatur for å stoppe utnevningen.

Det knyttes spesielt spenning til tre republikanske senatorer. Først og fremst Susan Collins fra Maine, og Lisa Murkowski fra Alaska. De har vært opptatt av å høre Fords side av saken før de tar stilling til presidentens nominasjon.

Også senator Jeff Flake lagt vekt på det moralske aspektet, og har flere ganger uttalt seg kritisk om president Donald Trump. Han stilte ingen spørsmål under høringen torsdag, og har ikke delt tanker om hvor han står nå.

Før høringen uttalte han dyp respekt for Ford, og beslutningen hennes om å stå fram med den private historien.

En annen som kan vippe stemmegivningen er demokraten Joe Manchin. Han blir omtalt som et usikkert kort i prosessen, og han kan potensielt stemme mot sine egne.

Ingen av de fire skal ha klart å konkludere etter høringen, ifølge CNN. De fire samlet seg etter høringen torsdag kveld lokal tid for å diskutere saken.

– Vi snakker fremdeles sammen Det er ikke tatt noen avgjørelser eller noe. Noen har bekymringer, men vi skal prøve å slutte sirkelen, uttalte Manchin til CNN.

President og visespresident støtter

President Donald Trump var strålende fornøyd med Kavanaughs vitnemål.

– Dommer Kavanaugh viste Amerika nøyaktig hvorfor jeg nominerte ham. Hans vitneforklaring var sterk, ærlig og slagkraftig. Demokratenes søk- og ødeleggelsesstrategi er skammelig og denne prosessen har vært en farse, skriver presidenten på Twitter.

Han legger til at alt har vært gjort i et forsøk på å «forsinke, forhindre og motarbeide» nominasjonen av Kavanaugh.

– Senatet må stemme, avslutter Trump.

Også visepresident Mike Pence gikk ut på Twitter natt til fredag og støttet Kavanaugh. Dette er viktig hvis fordi visepresidenten har den avgjørende stemmen hvis det blir uavgjort i Senatet.

– Jeg står ved dommer Kavanaugh – En person med integritet og upåklagelige attester. Ta stemmen min, skriver visepresidenten.

Kavanaugh får også støtte fra presidentens sønn, Donald Jr, på Twitter.

– Jeg elsker Kavanaughs tonefall. Det er fint å se en konservativ mann kjempe for sin ære og sin familie mot en 35 år gammel påstand med NULL bevis og mange hull som ikke er mer enn et politisk angrep bestilt av Demokratene, skriver han.