FÅR BØTER: Laserklinikken Anne Harila i Sandvika.
FÅR BØTER: Laserklinikken Anne Harila i Sandvika. Foto: Siw Borgen / TV 2

Klinikk hevder laser behandler en rekke sykdommer – nå får de ukesbøter på 30.000 kroner

Forbrukertilsynet mener markedsføringen til Laserklinikken Anne Harila er ulovlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For tredje gang har klinikken «Laserklinikken Anne Harila» blitt irettesatt for å drive villedende markedsføring på sine nettsider.

Klinikken tilbyr ifølge sine nettsider smerte- og rehabiliteringsbehandlinger med laser.

– Når det gjelder denne konkrete klinikken har vi hatt flere tilfeller hvor vi har tatt opp brudd på retningslinjer for alternativ behandling, sier direktør i Forbrukertilsynet, Elisabeth Lier Haugseth, til TV 2.

Forbrukertilsynet har nå har fattet vedtak mot klinikken, som de mener driver ulovlig markedsføring på sine nettsider.

– Det er blant annet påstander om at behandlingen har positiv effekt på tilstander som prolaps, isjas, migrene og pollenallergi. Dette er konkrete sykdommer som det ikke er tillatt å markedsføre at man blir frisk av gjennom laserbehandling, sier Haugseth.​

Ulovlig markedsføring

I markedsføring av alternativ behandling av sykdom, er det ulovlig å gi inntrykk av at behandlingen har effekt på konkrete sykdommer og lidelser.

– Hvordan kan alternative behandlere drive markedsføring som er innenfor lovverket?

Elisabeth Lier Haugseth i Forbrukertilsynet.
Elisabeth Lier Haugseth i Forbrukertilsynet. Foto: Forbrukertilsynet

– Vi har full forståelse for at alternative behandlere også har behov for å markedsføre sine tjenester. Alternativ behandling er ikke forbudt, man er tillatt å drive med laserbehandling og andre former som omfattes av begrepet, sier Haugseth og forklarer:

– Det de kan gjøre er å holde det mer generelt. Man kan for eksempel si at behandlingen kan brukes ved muskelplager, eller at den kan redusere omfanget av forskjellige plager.

Konkrete lidelser

Problemet med nettsidene til «Laserklinikken Anne Harila» er altså, ifølge Forbrukertilsynet, at det vises til konkrete lidelser og sykdommer.

I vedtaket står blant annet at klinikken skriver at de behandler en rekke lidelser.

På nettsiden til klinikken kan man også klikke seg inn på en lenke med teksten «Laserbehandlinger» hvor man får listet opp en rekke lidelser og sykdommer. Dette er heller ikke lov, selv om det ikke nødvendigvis står konkret at den alternative behandlingen kan kurere eller ha noen effekt på lidelsene.

– Står disse sykdommene listet opp og man kan klikke seg videre, vil de fleste tenke at her kan man få hjelp, sier Haugseth.

Ikke første gang

Dette er tredje gang Laserklinikken Anne Harila får kritikk fra Forbrukertilsynet, som nok en gang mener den driver med ulovlig markedsføring.

– Senest i 2014 og 2016 ila Markedsrådet vedtak med tvangsmulkt mot klinikken og Harila personlig, men fortsatt ser vi at det er ulovlige påstander på nettsidene deres, forteller Haugseth.

Det er selskapets historikk som nå gjør at Forbrukertilsynet har fattet et relativt strengt vedtak.

– Vi ser at tidligere vedtak ikke har hatt effekt. Laserklinikken Anne Harila må forholde seg til loven på lik linje med andre alternative behandlere, sier Haugseth og legger til:

– Vedtaket innebærer at vi nå har sagt fra at markedsføringen på deres nettsider er ulovlig, og at den må endres.

Med alternativ behandling menes helserelatert behandling som utøves utenfor helsetjenesten, og som ikke utøves at autorisert helsepersonell.

Det samme gjelder dersom metoden som brukes i all vesentlighet anvendes utenfor helsetjenesten.

Kilde: Forbrukertilsynet.

I tillegg innebærer det et vedtak om løpende tvangsmulkt.

– For hver uke det er ulovlige påstander på deres nettsider, vil det utløses tvangsmulkt på 30.000 kroner for klinikken og 10.000 kroner for Harila personlig, forteller hun.

Må ses i sammenheng tjenesteloven

Klinikkens advokat, Geir Johan Nilsen, sier til TV 2 at de har klaget inn Forbrukertilsynets vedtak til Markedsrådet, da de mener det er fattet på feil grunnlag.

Nilsen forteller at de mener Forbrukertilsynet mistolker loven og at den må ses i forbindelse med Lov om tjenestevirksomhet, som sier at den som tilbyr en tjeneste plikter å opplyse om denne før en avtale inngås med forbrukeren.

– Det er inngått et EU-direktiv som Norge plikter å følge, og som sånn sett gjelder over alternativloven, sier Nilsen.

– Betyr det at man har rett til å bruke en slik markedsføring?

– Ikke bare rett, man plikter å gjøre det, sier han.

Han mener dog ikke at dette betyr at loven ikke er tydelig nok.

– Nei, loven er klar den, sier han.

Paragraf åtte i Lov om alternativ behandling av sykdom sier blant annet at «den som tilbyr alternativ behandling, skal i sin markedsføring kun gi en nøktern og saklig beskrivelse av virksomhetens art.»

​I tillegg mener klinikken at Forbrukertilsynet retter seg spesielt mot dem, da flere andre klinikker ifølge Nilsen markedsfører seg på samme måte, eller til og med enda mer aggressivt.

Han legger også til at klinikken ikke har hatt juridisk bistand de forrige gangene.

– Dermed vil utfallet bli litt annerledes denne gangen, vil jeg tro, sier han.