FORNØYD MED SIN KANDIDAT: Rett etter høringen ytret president Trump sin støtte til Kavanaugh på Twitter. REUTERS/Carlos Barria
FORNØYD MED SIN KANDIDAT: Rett etter høringen ytret president Trump sin støtte til Kavanaugh på Twitter. REUTERS/Carlos Barria

Presidenten har talt – kvinnen lyver

Hvorfor skulle mannen som er kjent for begrepet «Grab them by the Pussy» gi den som hevder å være et offer rett?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Donald Trump forhåndsvarslet at han ville lytte til Christine Blasey Fords forklaring for Senatets justiskomite. Først da ville han ta avgjørelsen om dommer Brett Kavanaughs nominasjon skulle trekkes tilbake eller ikke.

Bare minutter etter at den flere timer lange høringen var over, kom konklusjonen fra USAs president. Han tror ikke på Ford, men på mannen som er beskyldt for overgrep.

Grab them by the....

Dette er et felt presidenten kjenner godt. Selv har han blitt beskyldt for en rekke tilfeller av seksuell trakassering. Han har sågar skrytt av hvor lett det er å ta seg til rette når man er kjent – «Grab them by the Pussy!» Hvorfor skulle Trump gi den som hevder å være et offer rett?

I det lengste hadde Christine Blasey Ford håpet å slippe ydmykelsen ved å sitte foran en hel nasjon, ja en hel verden, og fortelle hvordan hun har slitt med følgende av overgrepet hun beskylder Kavanaugh for å ha begått mot henne en sommerkveld i 1982 – da hun var 15 år gammel. Når Brett Kavanaugh er i ferd med å få en dommerstilling i Høyesterett, følte hun ikke lenger at hun hadde et valg. Hun måtte fortelle om Kavanaughs svake karakter.

Drapstrusler

Nå lever hun og familien i skjul, med væpnet politibeskyttelse. Drapstruslene har strømmet inn fra folk som ønsker at president Donald Trump skal lykkes.

Svært nervøs, og med skjelvende stemme. Til tider gråtende og med stor troverdighet, fortalte Christine Ford om en kveld som endret livet hennes. En kveld der den to år eldre Brett Kavanaugh sammen med en venn tvang henne inn på et rom. Der skal den unge mannen lagt seg tafsende over henne, mens han holdt en hånd over Fords munn slik at hun ikke fikk tilkalt hjelp. Kavanaughs venn var et flirende vitne til overgrepet, som hun fortalte om med stor troverdighet.

USA-korrespondent Fredrik Græsvik
USA-korrespondent Fredrik Græsvik Foto: Ruud, Vidar

Gråtkvalt

Så var det en gråtkvalt Brett Kavanaugh som satte seg foran justiskomiteen. Påstandene om at han hadde en mørk fortid som overgriper hadde ødelagt livet hans, fortalte han. Republikanerne i justiskomiteen var svært forståelsesfulle. De beklaget de voldsomme påkjenningene den nominerte og hans familie var påført.

Den republikanske senatoren Ted Cruz fra Texas hevdet at både Kavanaugh og Ford var blitt elendig behandlet av demokratene og mediene, før han gjorde det klart at han trodde at Ford løy. Cruz’ partifelle Lindsay Graham fra Nord-Carolina raste enda hardere mot demokratene, og hevdet at de hadde satt i gang et helvete. Før også han påstod at han hadde den største sympati med kvinnen som hevder seg utsatt for et overgrep som har merket henne for livet. Også han gjorde det klart at han ikke tror henne.

Aggressiv drukkenbolt

Etter en overbevisende åpning, glapp det for Kavanaugh. Demokratene i komiteen gjorde det vanskeligere for Trumps dommernominerte. De viste til utsagn om at han hadde vært kjent som litt av en aggressiv drukkenbolt i ungdommen. Brett Kavanaugh lot seg hisse kraftig opp av beskyldningene. I stedet for å svare, gikk han til angrep. «Liker ikke du å drikke øl?» «Hvor mye drikker du?» avbrøt han et par av senatorene. Avbrytelsene svekket trolig sympatien han hadde bygd opp. Derfor ba han også om unnskyldning for sin oppførsel etterhvert.

FBI

Demokratenes sterkeste kort var spørsmålet til Brett Kavanaugh om han ønsket at FBI etterforsket anklagene slik de tre navngitte anklagerne gjør. Det gjorde han pinlig klart at han ikke ville. Spørsmålet ble stilt minst ett dusin (som vi sier her i USA) ganger, og aldri besvart.

Trumps nominerte viste sin svakeste side da han gikk til et angrep på demokratene i komiteen. Han beskyldte hele partigruppen for å ha ødelagt hans eget og familiens liv. Med det plasserte han seg tydelig politisk, og gjorde det kanskje klart at han er uskikket til å bli utnevnt til dommer på livstid i landets høyeste og mektigste domstol.