SKRYT: Kun minutter etter at torsdagens høring var over gikk president Trump ut på Twitter og roste Kavanaugh.
SKRYT: Kun minutter etter at torsdagens høring var over gikk president Trump ut på Twitter og roste Kavanaugh. Foto: Alex Brandon

Trump refser Kavanaugh-høringen

Presidenten går hardt ut mot Demokratene på Twitter etter den nesten ni timer lange høringen av høyesterettsdommerkandidat Brett Kavanaugh.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dommer Kavanaugh viste Amerika hvorfor jeg nominerte ham. Vitnemålet hans var sterkt, ærlig og engasjerende. Demokratenes «søk og ødelegg»-strategi er skammelig, og denne prosessen har vært en stor bløff og en innsats for å utsette, blokkere og hindre prosessen. Senatet må stemme! skriver USAs president Donald Trump kun få minutter etter torsdagens nesten ni timer lange høring.

Høringen var ferdig rundt klokken 00:45 natt til fredag norsk tid.

Grillet

Gjennom dagen har både høyesterettsdommerkandidat Brett Kavanaugh og Christine Blasey Ford, som har anklaget Kavanaugh for et grovt seksuelt overgrep i 1982, blitt grillet i det amerikanske senatets justiskomité. Hendelsen skal ha skjedd da de var henholdsvis 17 og 15 år gamle.

Det var to følelsesladde vitnemål. Ford måtte kjempe mot gråten flere ganger da hun forklarte hvordan hun trodde hun skulle bli voldtatt av Kavanagh under en fest i 1982.

Da det var Kavanaughs tur benektet han alle anklager i et rasende og til tider gråtkvalt vitnemål.

– Jeg sverger foran Gud og det amerikanske folk. Jeg er uskyldig i disse anklagene, sa ha han under høringen.

Trump er ikke alene blant republikanerne om å kritisere prosessen. Den republikanske senatoren Lindsey Graham, som sitter i justiskomiteen, fortalte reportere i pausen at Demokratene bør passe på sine egne dommerkandidater om Kavanaugh blir bekreftet, og fortalte at denne prosessen burde ha startet mye tidligere, ikke kort tid før høringsprosessen startet. Også visepresident Mike Pence gikk ut på Twitter natt til fredag og støttet Kavanaugh.

– Jeg står ved dommer Kavanaugh – En person med integritet og upåklagelige attester. Ta stemmen min, skriver visepresidenten.

Ikke bestemt seg

De republikanske senatorene Susan Collins, Lisa Murkowski, Jeff Flake og demokraten Joe Manchin, som ofte blir omtalt som usikre kort i prosessen, og som kan stemme mot sine respektive parti, skal ikke ha greid å konkludere etter høringen, ifølge CNN. De skal ha møttes for å diskutere etter høringen.

– Vi er fremdeles i samtaler. Det er ikke tatt noen avgjørelser eller noe. Noen har bekymringer, men vi skal prøve å slutte sirkelen, sier Manchin til CNN.

Videre forteller han at både Kavanaughs og Fords vitnemål fremsto som kredible.

En anonym kilde hos republikanerne sier til CNN at partiet ikke er sikre om de har nok stemmer til å godkjenne Kavanaugh, men at de nærmer seg.

Pengestøtte til Ford

Etter høringen opplever også Ford støtte. På crowdfundingsiden Gofundme har kampanjen for å samle midler for å øke sikkerheten til Ford nærmest eksplodert.

I 21-tiden torsdag kveld var det samlet inn rundt 331.000 dollar, i 02-tiden natt til fredag over 430.000 kroner. Det tilsvarer rundt 3,5 millioner norske kroner. På siden er det registrert 9429 givere de siste ni dagene. Det opprinnelige målet var 150.000 dollar.

Ford har blitt beskyttet av sikkerhetsvakter på grunn av drapstrusler siden hun sto frem med sin historie i The Washington Post for elleve dager siden.