GLISER AV SVENSKEN: Jakob Ingebrigtsen ler av påstanden fra sin svenske friidrettskollega. Foto: Tobias Schwarz/TV 2
GLISER AV SVENSKEN: Jakob Ingebrigtsen ler av påstanden fra sin svenske friidrettskollega. Foto: Tobias Schwarz/TV 2

Jakob Ingebrigtsen ler av sin svenske rival

Slik svarer Jakob Ingebrigtsen på utfordringen fra Armand Duplantis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenskamerikanske stavsensasjonen har tatt nabolandet med storm, og er gjest i kveldens Skavlan på TV 2 kl. 21.25.

Etter å ha tatt EM-gull i sommer er han i likhet med Jakob Ingebrigtsen nominert til årets mannlige friidrettsutøver i Europa. I seg selv historisk siden de begge fortsatt er tenåringer.

Og når Duplantis i fredagens Skavlan får spørsmål om hva han tenker om suksessen til norske Jakob Ingebrigtsen, klarer han ikke å dy seg.

– For å si det sånn, så tror jeg at jeg vil være bedre på mellomdistanse, enn det han vil være på stavhopp, ler han.

– Er det en utfordring? spør Skavlan.

– Ja, det er det, he, he.

Ler av svensken

Jakob Ingebrigtsen bare ler av uttalelsen til Duplantis.

– Ha, ha. Sa han det, ler han når TV 2 slår på tråden.

– Det har han nok helt rett i. Jeg hadde kanskje greid to, eller i allefall halvannen meter i stav. Jeg har aldri prøvd, ler han.

Men i neste setning er han i god Ingebrigtsen-ånd klar til å slå tilbake, og vidåpen for å ta i mot utfordringen.

– Hvis det skulle vært skikkelig konkurranse, så burde det ha vært kombinert stav og 1500 meter, kanskje med poeng for hver øvelse. Og da skulle det blitt jevnt. Da får jeg trene litt først, sier han selvsikkert.

Yngstemann Ingebrigtsen legger ikke skjul på at han er stolt over å være nominert til prisen som årets utøver i Europa av det europeiske friidrettsforbundet, og synes det er fantastisk at de er to tenåringer som sammen kjemper om den prestisjetunge prisen.

– Han er en fantastisk god utøver. Man legger merke til det han gjør. Det viser at det er et generasjonsskifte på gang i friidretten. Ikke bare i løping, men i alle øvelser. Å være nominert til en sånn pris er ikke noe mål man har, men det er helt klart stort å bli anerkjent.

– Dropper galla

Men det betyr ikke mer for Ingebrigtsen at han ikke har noen planer om å reise å ta imot prisen dersom han får den. Utdelingen er 26.oktober.

– Da skal jeg etter planen være i Flagstaff. Og man avbryter ikke en høydesamling for å få en pris når man er så langt unna, sier Ingebrigtsen.

Etter tre uker med ferie, starter Team Ingebrigtsen sesongoppkjøringen på mandag. Og i god Gjert-ånd, så går jobb foran avspredning når det skal legges et grunnlag for VM-sesongen i 2019.

– Jeg har ikke hørt noe om denne utdelingen. Jakob skal til Flagstaff han, sier Gjert Ingebrigtsen til TV 2.

Karsten Warholm er den andre nordmannen som er nominert til prisen. Han fikk prisen som årets «rising star» på gallaen i fjor. I år kan også han ta hjem prisen, foran nesen på de to tenåringene fra Norge og Sverige.

Gjert Ingebrigtsen mener dette er historisk.

– At to nordmenn kjemper om å bli årets utøver er jo smått fantastisk. Men jeg tror faktisk ikke at det betyr så veldig mye innerst inne for Jakob å vinne en slik pris. Det eneste han tenker på er å bli best i verden, sier Gjert i kjent stil.

Hoppet stav i hagen

Hos Skavlan forteller Duplantis om oppveksten i USA, med to foreldre som var stavhoppere.

– Min far hadde laget et eget treningsanlegg for stavhopp i bakgården, og jeg brukte det hele tiden. Jeg har utviklet en veldig god teknikk. Kombinert med gode gener fra foreldrene mine, har det gitt meg unike forutsetninger som atlet, forteller han.

– Men jeg hopper ikke lenger i bakgården vår i dag. Naboene bor litt tett på, så de vil nok ikke at jeg skal lande i hagen deres, ler han.

Duplantis har nemlig tatt store steg de siste seongene, og vant i sommer tidenes jevneste finale i EM. Der slo han sin egen personlige rekord med 12 centimeter da han gikk over 6.05. Men han drømmer i likhet med Ingebrigtsen om enda større bragder.

– Å ta verdensrekorden har vært en drøm. Jeg tror jeg kan hoppe 6,20, sier han til Skavlan.