SAKSØKT: Tesla grunderen Elon Musk blir nok en gang saksøkt denne måneden, denne gangen for økonomisvindel.
SAKSØKT: Tesla grunderen Elon Musk blir nok en gang saksøkt denne måneden, denne gangen for økonomisvindel. Foto: Joshua Lott / AFP / NTB scanpix

Elon Musk saksøkt for bedrageri

Tesla-gründer Elon Musk er blitt saksøkt for bedrageri av føderale myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søksmålet kommer bare måneder etter at Musk sa han ville ta Tesla av den amerikanske børsen.

Ifølge Bloomberg skal Musk ha løyet om verdien til selskapet sitt da han sa han skulle trekke det ut, og oppga feil pris.

Det er det amerikanske finanstilsynet SEC som står bak søksmålet.

Kjendisstatus uten betydning

– Musk kom med falske uttalelser om å ta Tesla av børs ved bruk av mobilen midt under en aksjedag, heter det i uttalelsen fra SEC ifølge Bloomberg.

Etter søksmålet ble kjent, har aksjekursen til selskapet sunket med 11 prosent.

– Ledere for børsnoterte selskaper har tillitsposisjoner i markedet og har et viktig ansvar overfor aksjonærene, sier Steven Peikin i Finanstilsynet.

– En leders kjendisstatus eller omdømme som en teknologisk innovatør gir deg ikke rett til å ta lett på ansvaret, tilføyer han.

Forsvarer seg

I en pressemelding fra Tesla avviser Musk at han har tatt lett på sitt ansvar som leder av et børsnotert selskap.

– Denne urettferdige handlingen av SEC gjør meg veldig trist, heter det i uttalelsen fra Musk.

– Jeg har alltid handlet med de beste intensjoner når det kommer til ærlighet, åpenhet og investorer. Integritet er den viktigste verdien i mitt liv og fakta vil vise at jeg aldri har inngått kompromiss på noen måter.

Flere anklager

Dette er nok en smell for Musk. Tidligere denne måneden ble han saksøkt for pedofili-anklager mot en av dykkerne i Thailandgrotten.

I følge BBC har dykkeren saksøkt Musk og ønsker 75.000 dollar i erstatning og et påbud om å stoppe ytterligere påstander fra entreprenøren.

I søksmålet står det at Musk har brukt Twitter-kontoen og mailen sin til å publisere de falske og ærekrenkende anklagene mot den britiske dykkeren ut til hele verden, skriver BBC.

Musk kom også i trøbbel etter å ha røyket marihuana under en podcast. Bare timer etter at intervjuet var publisert, stupte Tesla-aksjen.