Foto: Larsen, Håkon Mosvold

SKJEBNEVALG FOR KRF:

KrF-nestor mener Hareide må trekke seg som partileder

Presset øker på KrF-leder Knut Aril Hareide dagen før skjebnemøtet som kan føre til at partiet bytter side og skaper regjeringskrise.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

KrF står foran et skjebnevalg om de fortsatt skal være et ikke-sosialistisk parti eller bytte side for å samarbeide med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV.

På grasrota i partiet koker debatten etter at partileder Knut Arild Hareide tidligere i uken ga ut en bok som har blitt tolket som han vil vrake det ikke-sosialistiske samarbeidet og gjøre et historisk linjeskift for KrF.

Advarer mot å bytte side

Partiets ordførere, varaordførere og fire vararepresentanter til Stortinget fra Rogaland har skrevet brev til partiledelsen der de advarer mot å bytte side i politikken.

– Den snuoperasjonen mange hevder nå er i ferd med å skje i KrF, det mener vi er feil vei å gå, sier Finnøy-ordfører Terje Halleland.

Nå stilles det også spørsmål ved om Knut Arild Hareide er den rette til å lede partiet videre.

– Etter min mening er han ikke det i dag. Han har ikke klart å løfte partiet de årene han har vært leder. Jeg tror ikke Knut Arild Hareide har vært noen stemmesanker, han har vært for utydelig i det politiske veivalget sitt. Jeg tror en annen kunne gjort en bedre jobb, sier Yngve Eriksen.

Den tidligere pastoren har vært medlem i KrF i over 40 år. Han er hovedtillitsvalgt for Hydro i KrF-bastionen Karmøy.

– Jeg ønsker Knut Arild Hareide alt godt. Jeg ønsker at han skal få et godt liv, men jeg tror ikke det gode livet for han nødvendigvis trenger å være som leder for KrF, sier Eriksen.

Krever landsmøte

Mens KrF i begynnelsen av august hadde et gjennomsnitt på meningsmålingene på 4,8 prosent har høstens bråk rundt homobryllup og fremtidig veivalg for partiet sendt partiet ned til 3,4 prosent.

– De interne stridighetene som er i partiet akkurat nå vil føre til at vi blir et parti på under tre prosent og da er vi helt uten betydning i norsk politikk. Det mener jeg er et politisk selvmord, sier Eriksen.

Mens viktige strategispørsmål som fjerning av bekjennelsesparagrafen var grundig behandlet i partiet reagerer flere KrF-medlemmer TV 2 har snakket med på at veivalget nå ikke har vært behandlet av fylkespartiene før landsstyret skal ta stilling til saken. Nå kommer kravet om landsmøtebehandling.

– Etter min mening bør det være et landsmøtevedtak som velger linje for oss, ikke et sentralstyre eller landsstyre, sier KrF-veteranen.

Taper til borgerlig side

KrF mister flest velgere til borgerlig side. Nå står valget mellom fortsatt ikke-sosialistisk eller samarbeid med Arbeiderpartiet.

En sammenstilling TV 2 har gjort av bakgrunnstall i målingene Kantar TNS har gjort for kanalen før og under valg tilbake til årtusenskiftet viser at ved de fleste valgene er det flere tidligere KrF-velgere som sier de vil stemme på et av de borgerlige partiene enn på et av partiene på venstresiden.

Sammenstilling av velgervandringer fra Kristelig Folkeparti på målinger Kantar TNS har laget for TV 2 i perioder rundt valg og valgdagsmålinger siden 1999. Foto: TV 2
Sammenstilling av velgervandringer fra Kristelig Folkeparti på målinger Kantar TNS har laget for TV 2 i perioder rundt valg og valgdagsmålinger siden 1999. Foto: TV 2

Blå velgere i KrF-kommuner

I 38 kystnære kommuner fra Arendal til Sunnmøre hadde partiet over 8 prosents oppslutning ved stortingsvalget i 2017.

Disse kommunene leverte 10 prosent av stemmene nasjonalt, men hele 27 prosent av stemmene til KrF. I disse kommunene er oppslutningen om Høyre og Frp nær 50 prosent, slik at summen av Høyre, Frp og KrF er nær 60 prosent.

Velgerne i KrFs kjerneområder er altså langt mer borgerlige enn velgerne i resten av landet. I stor grad er disse kommunene sammenfallende med det såkalte bibelbeltet. I kommunene med størst tetthet av bedehus har partiet holdt langt bedre på velgerne enn i resten av landet.

Må bli enig med SV

For å få flertall for en ny regjering må ikke KrF bare velge samarbeid med Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Også SV må være med på laget for å sikre flertall. De vil blant annet ha et tredje kjønn, avskaffe kontantstøtten og utvide abortgrensen til 16 uker, noe som alle er svært vanskelige saker for Kristelig Folkeparti.

Knut Arild Hareide har ledet KrF i sju og et halvt år. Han ble sett på som redningsmannen for partiet, men ledet i fjor høst KRF til sitt dårligste valgresultat noen sinne.

Nå frykter flere av partiets ordførere at velgerne vil forsvinne også ed kommunevalget neste år.

​– Slik jeg kjenner min kommune tror jeg det vil bety ganske mye for oppslutningen til KrF. Jeg frykter at det vil gå hardt ut over partiet, sier ordfører Jonas Skrettingland i Hå til TV 2.