Rundt 3000 muslimer gikk til gatene da debatten rundt karikaturtegningene av Muhammad gikk for fult i 2010.
Rundt 3000 muslimer gikk til gatene da debatten rundt karikaturtegningene av Muhammad gikk for fult i 2010. Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Vil forby karikaturer av profeten Muhammed i Norge

Norsk-pakistanske Qasim Ali vil forby Muhammed- kari­katurer, og mener Norge trenger en ny blasfemi-lov. – De må tåle å bli tulla med, sier Petter Eide (SV).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spørsmålet blir reist etter at den høyreorinterte politikeren Geert Wilders satt fyr på debatten igjen da han ønsket en Muhammad-karikaturkonkurranse i november.

Nå mener den norsk-pakistanske samfunnsdebattanten Qasim Ali at tiden er inne for at Norge innfører en blasfemi-lov for å forhindre radikalisering, skriver Klassekampen.

– Jeg skulle ønske det var forbudt å lage krenkende karikaturer av profeten Muhammed, sier han til avisen.

Ali håper det resulterer i et forbud og en skjerping av blasfemilovene i vestlige land, inkludert Norge.

Videre påpeker han at den pakistanske statsministeren Imran Khan har bedt Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC) om å ta opp karikaturspørsmålet med FN.

Vil alltid være debatt rundt Muhammad

Han viser til at det aldri vil bli stilt i debatten rundt Muhammad.

– Muslimsk ungdom vil alltid engasjere seg i denne saken. De blir såret når deres profet blir krenket.

På spørsmål om han mener dette er å støtte ekstreme krefter, mener han at det tvert i mot vil bidra positivt i samfunnet.

– Nei. Det vil bidra til å skape ro, hindre radikalisering og øke anstendigheten i den norske debatten, sier Ali.

– Må tåle å bli tulla med

Petter Eide, medlem i justiskomiteen på Stortinget for SV, sier karikaturtegninger ikke åpner for å lukke døra til ytringsfriheten.

– Vi er prinsipielt i mot å stenge ute religiøse ytringer, og religionskritikk er viktig. Både kristne og muslimer får tåle at det blir brukt sarkasme rundt religion, sier Eide til TV 2.

Frps medlem i justiskomiteen, Humanshu Gulati, sier folk må tåle å bli såret.

– Ytringsfriheten er til for å beskytte alles rett til si det de mener. Det er farlig å skli bort fra de grunnleggende verdiene vi har i Norge. Ytringsfriheten er absolutt, og her er det ikke rom for kompromiss, sier Gulati.

Uaktuelt

Han håper at KrF skal være med på å støtte ideen, som det eneste partiet i 2009 ville beholde blasfemi-loven. Hos KrF har pipen fått en annen tone.

– Det er totalt uaktuelt for KrF å støtte et lovforbud mot karikaturer av Muhammad, sier KrFs nestleder, Kjell Inge Ropstad til TV 2.

Han mener derimot at det er viktig å løfte frem ytringsfriheten.

– Vi ser at blasfemilover brukes i en rekke land, deriblant Pakistan, for å undertrykke og kneble religiøse minoriteter. Dette burde Norge protestere mot. Det siste vi burde gjøre er å vedta lover egne lover i samme gate, sier Ropstad.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre kaller det hele en dårlig idé.

– En dårlig ide. Det var rett å avskaffe paragrafen. Vi må tåle kommentarer og karikaturer. Også de vi ikke liker, skriver Støre på Twitter.

Muhammed Qasim Ali har vært klar i talen før, og var en arrangørene bak en stor demonstrasjon på Universitetsplassen i 2010 da Dagbladet publiserte en karikatur av Muhammed som en gris. Dette regnes som starten på ekstreme islamistgruppa Profetens Ummah.

TV 2 har ikke lykkes i å få tak i Qasim Ali.